Handway dijital baskı makinesi renkli olarak 150 metre/dakika gibi dijital baskıda hiç alışık olmadığımız bir hıza ulaşabiliyor. Turgut KARCI / Elektroser Büro Makineleri San. ve Tic. A.Ş. İş Geliştirme Müdürü
Ambalaj ihtiyaçları günümüz dünyasında çeşitli üretim yöntemlerinde karşıyor. Bu üretim yöntemleri konvansiyonel sistemlerde; ofset, flekso, rotogravür ve serigrafi olurken dijital baskıda da flatbed-yatak sistemli makinelerde yapılıyor. Bahsettiğimiz sistemlerin tümü elbette kendi alanında üretime dayalı sistemler olup, ozalit adı altında veya küçük çapta değerlendirmelerden bağımsızdır. Flatbed dijital sistemler diğer konvansiyonel sistemlere göre daha az adette olsa da dijital sistemler içinde nisbi olarak daha fazla adetlerde üretim yapma hedefine sahiptir. Flatbed dijital sistemlerin konvansiyonel yöntemlere göre daha düşük üretim yapmalarının en büyük sebebi ise mürekkep maliyetlerinin çok daha yüksek seviyede olmasıdır. Özellikle UV olarak üretim yapan bu sistemlerin mürekkep maliyetleri, UV ham maddenin maliyetinin yüksek olmasıyla daha da artıyor ve yüksek adetli işlerin üretiminde dijitali değerlendirme dışı bırakıyor.
Günümüze kadar gelen bu yaklaşım, düşük adetli ambalaj pazarlarının belirginleşmesi ve dijital baskı maliyetlerindeki düşüş ile birlikte artık değişiyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ambalajların doğrudan baskı ile üretimi artık mümkün oluyor.
Elektroser’in Türkiye Temsilciliğini üstlendiği Handway ambalaj dijital baskı makinelerinin en önemli hedefi, orta ve yüksek adetli ambalajların doğrudan basılmasıdır. Bunu gerçekleştirirken kullandığı su – bazlı mürekkepler hem uygun üretim maliyetlerinin oluşmasını sağlıyor hem de daha çevrecidir. Makinenin dijital baskı makinesi olması, baskı öncesi ve sonrası operasyonlar için üretim maliyetlerinde ve zamanında tasarruf anlamına geliyor. Konvansiyonel baskıya göre avantajı işten işe geçiş süresinin yok sayılabilmesidir. Çoğu dijital baskı makinesinde görülen düşük üretim hızları ve konvansiyonel baskının yüksek hızı nedeniyle toplamda aynı sürede gerçekleşen üretimler, bu avantajı ortadan kaldırıyor. Oysa, Handway dijital baskı makinesinin üretim hızı renkli olarak 150 metre/dakika gibi dijital baskıda hiç alışık olmadığımız bir hıza ulaşabiliyor. Bu sayede üretim adetleri ve değişkenliği, sanki konvansiyonel baskı üretimi gerçekleşiyor gibi gerçekleşiyor. Baskı genişliği 1560 mm’ye kadar ebatlarda olup basılan malzeme 10 mm kalınlığa kadar olabiliyor. Bu şartlarda, ham olarak beslemeye konulan ondüle oluklu mukavvalar, baskı sonrasında konfeksiyona hızlı bir şekilde beklemeden alınabiliyor. Ek olarak, dijital baskının sahip olduğu değişken baskı üretimi yapılarak kutu üzerinde kişisel bölgesel veriler oluşturulabiliyor. Sadece hamur özellikli kartonlar değil, aynı zamanda çeşitli eklemelerle kuşe malzemeler de basılabiliyor.