Adana’da kitap basımı sözkonusu olduğunda akla gelen ilk matbaa Ekrem Matbaası.
Ekrem Matbaası, 1993 yılında amcasının matbaasında çalışan Ekrem Er tarafından kurulmuş. İki yıl sonra kardeşleri Erkan Er ve Osman Er de matbaada çalışmaya başlamışlar. Erkan Er, “Ekrem Bey iyi bir idareci. Bizi hem ticaret hem de matbaacılık ve zanaat yönünden yetiştirdi” diyor.
Bir Heidelberg tipo baskı makinesiyle faaliyete geçen Ekrem Matbaası, kardeşlerinin de katılılımıyla bugün bulunulan iş yerinin arsası satın alınmış ve burada toplam 280 metre kare, iki katlı yeni bir bina yapılmış. 1995’te yeni binaya taşınmışlar. Halen makine parkında tek renk 46 x 64, çift renk 35 x 50 Heidelberg Speedmaster ofset baskı makineleri, Konica Minolta dijital baskı, Heidelberg maşalı ve programlı 90’lık giyotin makineleri bulunuyor. Baskı sonrasında biri kule tipi Duplo, diğeri Bourg marka 35×50 12 istasyonlu harman tel dikiş makinesi, iki adet kitap kapak takma makinesi bulunuyor. Maliye ile anlaşmalı matbaa olan Ekrem Matbaası kitap ve derginin yanı sıra broşür ve katalog da basıyor.
Erkan Er, “Dergi, kitap ve katalog ağırlıklı çalışıyoruz. Yerel yazarların kitaplarını basıyoruz. Yazarlar bizi birbirlerine tavsiye ederek tanıdılar” diyor. Ekrem Matbaası kitapları basıyor; yazarlar kendi imkanlarıyla kitaplarını satıyorlar. İlkbaharda okul dergileri, renkli ve siyah beyaz kitaplar yoğun olarak ürettikleri işler. Basılan kitaplar genelde 1000 adet ve ofset tekniği ile basılıyor.
Ekrem Er, “Şirket bazında 15 civarında devamlı müşterimiz var. Bunun yanında, kitaplarını devamlı bastığımız birçok yazar var. Nadiren yazan ve kitabını satıp sonra tekrar baskı için gelen yazarlar da bulunmakta. Kitap basmaya başladıktan sonra Çukurova’da çok sayıda yazar olduğunu gördük. Şiir, ve roman yazanların yanı sıra bölgenin tarihiyle ilgili kitap yazan tarih öğretmeni yazarlarımız da var” diyor. Ekrem Matbaası belediyelerin kitaplarını da basıyor.
Bölgenin baskı potansiyelini değerlendiren Ekrem Er, “Türkiye’nin içinden geçtiği zor dönemde iş kayıpları oldu ama şimdi biraz canlanma var. Böyle devam etmesini diliyoruz. Önümüzdeki yıl daha iyi olur diye umut ediyoruz” diyor.
Ekrem Er, dijital yatırımı düşünmüyor. Dijitalde sıfırdan başlamak ve bir potansiyel oluşturmak gerektiğini düşünüyor. Er, ofsetteki mevcut potansiyele göre yatırımlarını yenilemekten yana. Piyasanın biraz daha oturması halinde dört renk, 50 x 70 ofset baskı makinesiyle mevcut Speedmaster baskı makinesini değiştirmeyi planlıyor.