HP Indigo 5600 dijital ofset makinesi Matset’ten alındı. Bursa’ya satılan ilk Indigo 5600 modeli lokomotif makine olarak biliniyor ve baskı yaptığı malzeme çeşitliliği ile yatırımcıya farklı kulvarlar açıyor. Yedi renk dijital ofset makinesinin özellikleri arasında beyaz baskı, ön – arka baskı öne çıkıyor. Makine 460 mikron kalınlığa kadar tüm PVC, opak ve şeffaf malzemeler ile transfer kağıdı da dahil olmak üzere tüm kağıt ve metalize malzemelere Pantone® tescilli baskı yapabiliyor.
(Bursa) Renk Vizyon’un serüveni 12 yıl önce fotoğraf ajansı olarak Anadolu Mahallesi’nde başladı. Zamanla aldığı Gestetner ile matbaaya dönüşen ve bu süreçte büyüme ivmesini sürekli yükselten firma biri 4, diğeri 5 renk, iki adet 50×70 Ryobi ve 70×100 Roland baskı makineleri ile yoluna devam etti. Bu esnada baskı öncesine ve sonrasına yaptığı yatırımları ile gündeme geldi ve 700 metre kare üzerine inşa edilmiş 3 katlı kendi binasına taşındı. Daha sonra sığamadığı bu tesisin dışında 500 metre karelik ayrı bir üretim yeri açtı.
Aile şirketi olan Renk Vizyon’un yönetimini üstlenen üç kardeşin en büyüğü olan Hakan Ekinci ve Matset Matbaa Makine ve Malzemeleri San. Tic. A.Ş. Ofset Satış Müdürü Koray Öke Matbaa Haber’in sorularını yanıtladılar.
Hakan Bey yatırım kararınızı nasıl aldınız?
Hakan Ekinci: Biz en başta üretimi sevdiğimiz için bu işe girdik. Hep teknolojiye yatırım yaptık. Geldiğimiz noktada “İşin gidişatı nedir?” diye sorduğumuzda yaptığımız işin üç yöne; dijital, kutu ambalaj ve etikete doğru gittiğini gördük.
Kutu ambalaja girmek yeni bir donanım, yeni bir sistem ve daha büyük bir tesis gerektiriyordu. Bunun bizim kurulu sistemimize ters olduğunu düşündük. Böylesi ağır bir işten ziyade dijitali kendimize daha yakın bulduk. Hem baskı öncemizi, hem de baskı sonramızı destekler yapısı ile en iyisinin HP olduğuna ikna olduk, Indigo ile devam etmek istedik. İki yıl araştırdık. Bu süreç bizim hoşumuza da gitti. Daha sonra Koray Bey’in de etkisi ile tercihimizi dijital ofsetten yana kullandık. Dijitale tek makine yatırımı ile geçtik. Öte yandan Scodix gibi UV lak, klişe yaldız, kabartma, gofre yapan tamamlayıcı makinelerin de geliştiğini biliyoruz.
“Farklı bir makine ile Bursa’da farklı bir kulvar yaratmak istedik”
Indigo 5600’e nasıl karar verdiniz?
Hakan Ekinci: Indigo için görüşmelerimiz bir buçuk yıl sürdü. Bir ara Indigo 10000’e niyetlendik ama 5600’de karar kıldık. Bursa’da toner bazlı farklı markalarda çok makine var ama Indigo yoktu. Aynı makine ile aynı işi yapacağımız bir rekabet ortamına girmektense farklı bir makine ile Bursa’da farklı bir kulvar yaratmak istedik. Ofset ile de tamamlayıcı olması çok mantıklıydı.
Koray Öke: Matset, Türkiye’de 45 kadar Indigo dijital ofset makine sattı. Bu makine ise Bursa’nın ilk Indigo dijital ofset makinesi. Çok başarılı olsun istiyoruz. 5600 modelimiz, lokomotif makine olarak adlandırdığımız, baskı yaptığı malzeme çeşitliliği ile yatırımcıya farklı kulvarlar açan bir model. Biz adım adım gidelim istedik. Zaten işin gidişatı belli. Bu gidişata göre zamanla Renk Vizyon’a ya bu makinenin yerine ya da yanına bir 50×70 makine (Indigo 10000) kurarız biçiminde yönlendirmemizi yaptık.
Hakan Ekinci: Bize doğrudan “Şunu alın!” denmesi yerine bu yönlendirme daha iyi oldu.
Dijital baskı işiniz var mıydı, şimdi bu işlerin ne kadarı Indigo 5600 ile olacak bir oran verebiliyor musunuz?
Bizim dijital baskı işimiz artmıştı. Müşteriler artık kendi ihtiyacı kadar azar azar iş istiyor. Ayrıca dergi basıyoruz, onun için prova alıyoruz. Dışarıdan oldığımız çıktıların baskısı kimi zaman iyi kimi zaman kötü geliyordu. Bizde makine çok olduğundan, kaliteyi tutturmak için 100-200 adet baskıyı bile kendi içimizde çözer olduk.
Dijital baskı kalitesi zaten bizi tatmin etmiyordu. Öte yandan HP baskısında gördüğümüz görsellerin kalitesinden öyle memnun kaldık ki hiç bu kadar masrafa girmeden bu işi 5-10 dakikada bu makinede çözme fırsatını yakaladık. Yüzde 95 ofset baskı kalitesini yakaladığımız için hem küçük baskılarımızı hem de dijitale gönderdiğimiz baskılarımızı Indigo’ya alırız dedik. Bunu rakamsal olarak ya da yüzdesel olarak düşünmedik.
Indigo 5600 ile nasıl bir açılım düşünüyorsunuz?
Koray Öke: Hakan Bey dijital çözüm üretmenin yanı sıra farklı malzemelere baskı yaparak ayrı bir kulvar da açmak istedi. Metalize malzemelere PVC malzemelere baskı yapmak gibi olmayan işleri kazanma amacını da güttü. Örneğin ‘transfer kağıdına baskı yapayım, tekstilcilere gideyim veya yırtılmaz kağıda baskı yapayım’ gibi. Indigo ile bunun ilk adımı atılmış oldu. HP Indigo ofsete rakip değil, ofseti tamamlayıcı bir makine olduğu için Renk Vizyon bizim için de doğru müşteriydi. Hem 3 adet ofseti olan, hem kısa tirajlı işi olan hem de Bursa’nın güçlü bir firması olarak biz de ona bu kulvarı açmak istedik. Bursa’nın ilk Indigo makinesinin bu iyi güçlü ve ofsetle tamamlayıcı olan bir yere gelmesi bizim için de önemliydi.
Kimlere hizmet veriyorsunuz?
Hakan Ekinci: Müşteri portföyümüzün yüzde 60-70’i Bursa’nın ileri gelen kuruluşlarından oluşan kurumsal müşteriler. Müşteri portföyümüzde Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler, Özdilek, Harput, Kortex, Akbaşlar ve Bursa’nın özel hastaneleri, İnegöl mobilyacıları, Sönmez’in dergileri var. Artık Türkiye’nin her yerine iş yapmak kolay. Bursa dışında yakın illere de hizmet veriyoruz. Almanya ve Irak’a da iş yaptık.
HP’nin bize sunduğu kişiye özel baskı çalışmalarını müşterilerimize sunarak onlardaki potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Rekabet bütün sektördeki firmaları öyle bir noktaya getirdi ki kimsenin yapmadığı işleri yapınca başarıya ulaşıyorsun. Bu yüzden HP’yi ve Matset’i partner olarak seçtik.
Matset ile ilişkiniz nasıl başladı?
Hakan Ekinci: Biz bu işe başladığımızdan bu yana Matset ile ilişki içindeyiz. Malzeme; kalıp, mürekkep, kimyasal alıyoruz, hatta zamanında bıçak ve KBA ofset baskı makinesi sorduk. Matset bizim, yırtılmaz kağıtlar, üç boyutlu baskı gibi her yeni ürünün tanıtımında bulunmamızı sağladı. Diyaloğumuz hiç kesilmedi. Bursa’ya her geldiklerinde bize uğradılar.
Bundan sonraki hedefiniz nedir?
Hakan Ekinci: Ofsette bir yere geldik. Bundan sonra dijital ofsette bir yere gelmek istiyoruz. Belki ileride tabaka 50×70 Indigo ve bobin etiket makinesi, belki yanına bir ofset’i koyup fabrikayı büyüteceğiz.
Kişiselleştirme ile iş baskının ötesinde bir hizmet anlayışına geliyor. Internet pazarlamasını da getiriyor. Kişiye özel dendiğinde T-Shirt, ajanda, yastık, kupa gibi işler de giriyor ve işi başka yerlere sürükleyecek gibi gözüküyor. Bunun farkındayız. Öte yandan foto kitap, düğün işleri, baby shower’lar var. Davetiyesi, kartı, peçetesi ile porföye zenginlik katıyor. Biz sağlam adımlarla bu konuma geldik. Hiç borcumuz yok. Borç olunca hata yapma riski de oluyor. Şimdi de Matset ile beraber emin adımlarla gideceğiz.
Koray Öke: Indigo içindeki setup ile kişiselleştirme yapıyorsunuz. Ayrıca profesyonel resimleri değişkenleştirmek için ise çeşitli programlar var. Bunları da zaman içinde sunacağız. Makine kurulalı 20-25 gün oldu. Şimdi operatörler makinenin tekniğini öğreniyorlar. Makineye iyice alışılması lazım. Bunun için bizin reinpub’larımız var. Yani belli zamanlarda bağlantı kuruluyor, operatör eğitmenlerimizi belli bir program dahilinde yolluyor ve bu bağlantıları tekrarlıyoruz. Eğitmenimiz firmanın bir elemanı gibi mesaiye geliyor operatör çalışırken onu yönlendirip tavsiyelerde bulunuyor, operatörü yönlendiriyor. Şimdiye kadar bir haftalık bir eğitim alındı. Şimdi iki üç günlük bir eğitim daha olacak. Sık ziyaret ediyoruz, her şey dört dörtlük olsun istiyoruz.
Biz, HP ve Matset olarak, Indigo müşterilerinin hepsine böyle yaklaşıyoruz. İş geliştirme konusunda da yardımcı oluyoruz. Malzeme ve işlerle ilgili HP’nin de çalışmaları var. Coca Cola projesi gibi kurumsal firmalarla anlaşma yapmak ve Indigo müşterilerine yönlendirmek gibi.
Bursa’da işler nasıl?
Bursa’da işler genel olarak iyi değil, bir durgunluk var. Otomotiv sektörü lokomotif görevi görüyor, dışa çalışan tekstilcilerde durum iyi ama eskisi gibi çek toplanamıyor, şimdilerde senetler gelmeye başladı. Yine de çark dönüyor. Bu 5-6 ayı atlatırsak işlerin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Gerçi Türkiye’de gündemi belirleyen çok şey var ve sürekli tarih koyuyoruz; seçim bitsin, tatil bitsin, yılbaşı gelsin… Bir yandan da hayat devam ediyor. Kimi içine kapanıyor, kimi daha çok iş yapabilmek için daha çok harcama yapıyor ama bir şekilde dönüyor. Devlet şu anda sigorta, vergi, iş ve işveren konusunda ihtiyacı olanın önünü açıyor. Biz bunlardan yararlanmadık ama duyuyoruz. Biz vergimizi düzenli ödüyoruz. Şimdi bizim için de yüzde 5 indirim deniliyor. Elbet bunlar bize fayda sağlıyor.
Aile şirketisiniz. Renk Vizyon’da kaç kişi çalışıyor?
Kadromuz 60 kişiye yakın. 15 kişi muhasebe ve grafik tarafında çalışıyor geri kalanı üretimde. Biz 3 kardeşiz. Dış ilişkiler, müşteri ilişkileri küçük biraderde, ortanca birader kalite kontrol ve işteki işleyişten sorumlu. Ben de muhasebe ve finans yönetiminden sorumluyum. Ailenin büğüyü benim ama bizde kararlar çoğunluk esasına göre alınıyor.