Ümit FALAY / hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı
Kitap baskılarında genel olarak uncoated (kuşelenmemiş) kağıtlar kullanıldığı için kullanılması gereken mürekkepler farklılık göstermektedir. Uncoated kağıtlar yüzeyleri dokulu olması nedeniyle, kağıt üzerine nüfuz ederek kuruyan mürekkepler kullanılması uygun değildir. Çünkü; nüfuz ederek kuruyan mürekkeplerin sürtünme direnci düşüktür ve katlama makinelerinde yapılan işlemler sırasında istenmeyen izlere ve kirletmelere neden olabilir. El ile dokunulduğunda mürekkep ele bulaşabilir ve dağılabilir. Bu problemler özellikle gramajı 110 gr/m² üzerinde olan I.hamur kağıtlarda yaşanabilir. Bu tür kağıtlarda yüksek oksidatif kuruma özelliği olan mürekkepler kullanılması uygundur. Yüksek oksidatif kurumaya sahip mürekkeplerin rub resistance (sürtünme direnci) yüksektir. Kalın gramajlı kağıtların baskı sonrası işlemlerinde mekanik direnç altında çizilme ve kirletme problemleri yaşanmaz. El ile dokunulduğunda dağılma ve bulaşma yapmaz. Ayrıca carboning özelliği dediğimiz, baskıdan sonra kesim esnasında uygulanan pres nedeniyle baskısız alanlara mürekkebin bulaşması, diğer kuruma özelliği olan mürekkeplere göre optimum seviyededir.
Özellikle yurt dışına basılan sert kapaklı işlerin yan kağıdı baskılarına zemin baskısı yapıldığı ve yan kağıdına kalın gramajlı 1. hamur ve yüzeyi emici olmayan Avrupa kağıtlar kullanıldığı için kuruma problemleri ve cilt işlemlerinde yapılan pres esnasında carboning sıkıntıları yaşanmaktadır. UV baskı tekniği kullanmayan matbaalara bu tür işlerin baskılarına dair konvansiyonel bir çözüm olarak, IML baskı mürekkeplerini istedikleri Pantone renkleriyle sunuyoruz.
Avrupa’da yayınlanan regülasyonlar nedeniyle ülkemizde yurt dışına yapılan kitap baskılarında mürekkepten beklentiler arttı.
Genel anlamda Batı dünyası ve Avrupa’da 2009//EC sayılı yeni AB Oyuncak Güvenliği Direktifi, 20 Temmuz 2009 tarihinde yayınlandı, 2011’de fiziksel, 19 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla kimyasal gereklilikleri yürürlüğe girdi. Tüm oyuncaklar AB’de piyasaya sürülen 48 söz konusu direktife uymak zorundadır.
2013 yılında bu yeni direktif uyarınca değiştirilmiş oyuncak test standartları aşağıdaki gibidir:
EN 71 . Mark Belgelendirme Direktifi 2009/48 / EC ve çalışma standardı
Bir ürüne Almanya’nın GS (Güvenlik Testi – Geprüfte Sicherheit) verilmeden önce Standart AFP’ler GS 2014: 01 PAK (Test ve GS İşareti Belgelendirme Kursu bazı polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) Doğrulama) testlerine uyulmalıdır.
Uygulanan regülasyonlar sonucu gıda ambalajı üreten üreticiler ve buna bağlı olarak çocuk oyuncakları ambalajı üreten firmalar için, kısıtlamalar ve yasal düzenlemeler sonucunda, migrasyon özelliği ve sağlık açısından uygunluğu kanıtlanmış mürekkepleri kullanmak zorunlu hale getirilmiştir.
Oyuncak Güvenliği Direktifinin amacı, çocukların davranışları öngörülerek, kullanım sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeleri belirleyerek oyuncaklardan kaynaklanan kazaları azaltmaktır. Çocuklara yönelik üretilen boyama kitapları, masal kitapları, puzzle gibi çocukların teması sırasında ciltlerinin etkilenebileceği veya bu ürünlerin yenmesiyle oluşabilecek zararlar öngörülerek, mürekkeplerin üretiminde insan sağlığına zarar verebilecek maddelerin kullanılmasından kaçınılmasıdır.
Blue Angel, dünyanın en eski eko etiketi ve Almanya’nın en tanınmış markasıdır. Alman hükümeti tarafından insan sağlığını ve çevreyi korumak için ilk kez yayınlanan “Mavi Melek” için kriterler en güncel bilimsel bulguları ve teknolojik gelişmeleri içermekte ve periyodik olarak güncellenmektedir.
2015’in başından bu yana, basılı ürünler için bir “Mavi Melek” var (RAL-UZ 195). Sadece kağıt ölçütünün ötesinde, tüm değer zincirini içerir. Burada, baskı öncesinde, baskıda ve baskı sonrası işleme sırasında kullanılan tüm malzemelerde endişe verici maddelerin bulunmaması gerekir. Ayrıca uçucu organik bileşiklerin mürekkep, vernik, temizlik maddesi, yıkama ve hazne suyu katkılarından kaynaklanan emisyonları sınırlandırılmalıdır. Mürekkeplerde, hidrokarbon ve kobalt bazlı bileşikler bulunmayan malzemeler, baskı için kullanılabilir.
Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul öncesi çocuklara yönelik kitapların baskılarına dair yapılan ihalelerde kullanılacak mürekkeplerde koku yapmaması ve sağlığa zararlı maddeler içermemesi yönünde bazı kriterler getirildi. Geçtiğimiz sene bu kriterlere uygun mürekkep talepleri matbaalardan tarafımıza ulaştı. Bu konuda matbaa müşterilerinde ve matbaalarda bilinç arttı. Hatta magazin dergilerinin baskısında da kokusuz mürekkepler konusunda bizlere talepler gelmeye başladı.
Gıdaya uygunluk, Oyuncak Güvenliği Direktifi, Blue Angel gibi birçok deklarasyonlara uygun mürekkeplere hubergroup Türkiye aracılığıyla kolayca ulaşabilirsiniz.