Sekamsan sponsorluğunda İstanbul’da düzenlenen, Heidelberg Türkiye ve Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin de sunumlarıyla destek verdikleri seminere 91 kişi katıldı.
(İstanbul) 8 Mart Çarşamba günü Topkapı Mercure Hotel’de KASAD üyelerinin ve çalışanlarının 91 kişilik rekor katılımıyla gerçekleşen seminerde Sekamsan Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Erdoğan’ın açış konuşmasının ardından kısa bir Sekamsan tanıtımı gerçekleştirildi ve seminer konularına geçildi. Topkapı’da Hotel Mercure’de gerçekleştirilen seminer kahvaltı ikramıyla başladı ve akşam 17.00’de katılım belgelerinin takdimiyle sona erdi.
Karton ambalaj pazarı ve büyüme potansiyeli, karton üretimi ve karton türleri, özellikleri, karton ambalaj kalite kontrol sistemleri ve karton ambalajın en önemli konularından ambalaj mürekkepleri, gıda ambalajı mevzuatı ve migrasyon konusunda kapsamlı bilgiler verilen seminer, yoğun katılımla amacına ulaşmış oldu.
Avrupa karton ambalaj pazarının büyüme şampiyonu Türkiye
KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, Sekamsan Genel Müdürü Cemal Erdoğan’ın açış konuşmasının ve Sekamsan sunumunun ardından karton, karton türleri, karton özellikleri ve karton ambalaj üretimi, depolanması ve sevkiyatı üzerine iki ayrı sunum yaptı.
“Önümüzdeki 10 yılda yepyeni bir çağ başlıyor: Dijital çağ. Dijital çağa girilmesiyle, inanılmaz gelişmeler yaşanacak” diyen KASAD Genel Sekreteri Erol Gül, dijital çağın getirdiklerine ve getireceklerine dikkati çektiği sunumunda, büyük veri, yapay zeka, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, robotlaşma ile Endüstri 4.0’ı yaşayacağımızı belirtiyor.
Gelecek 10 yılda yepyeni bir çağ başlayacağını, yaşanacak hızlı değişimin hayatımızı, üretim süreçlerini olağanüstü etkileyeceğini ifade eden Gül, “Dünya’daki gelişmeleri de iyi okumamız gerekiyor” diyor.
Erol Gül, sunumunun devamında ambalaj dünyasından rakamlar verdi ve eğilimlere değindi: Küresel ambalaj pazarı 670 milyar dolarlık hacmiyle, 380 milyar dolarlık küresel kozmetik pazarının iki katına yakın ve 3 trilyon dolarlık küresel gıda pazarının beşte biri büyüklüğünde. Bu pazarın % 25’i Batı Avrupa (Avrupa % 32), % 29’u Asya, % 26’sı K. Amerika ve % 13’ü diğer bölgelerde.
ECMA verilerini kullanarak, ambalaj sektöründe Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Gül, Avrupa ambalaj pazarında büyüyen ambalaj alanlarından da örnekler verdi: Başta ilaçlar, dondurulmuş, pişmiş gıda olmak üzere, kozmetik – güzellik ve bakım ürünleri, şarap ve içkilerle diğer içecek, şekerleme ve çikolata ve diğer gıda ürünlerine yönelik ambalaj pazarları daha hızlı büyüyor.
KASAD Genel Sekreteri Erol Gül’ün diğer sunumu, kartonun yapısı ve özellikleri ve karton türleri üzerineydi. Kartonların yapılarına ve özelliklerine göre jenerik isimleri, karton makinesi ve karton üretimi, ham madde kaynakları ve ham maddeler hakkında bilgi veren Gül, ayrıca karton su yolu, kartonun eğilme direnci (stifness), gramaj, kalınlık, rutubet, hava rutubeti ve rutubet dayanımı, beyazlık ve diğer özelliklerle ilgili karton testleri üzerinde durdu.