Aslıhan ARIKAN / Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Genel Sekreteri
Gıda Güvenliği ve Gıda İsrafı konusu Ambalaj Sanayicileri (ASD) olarak en çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Tüketicilerin büyük kısmı, sağlıklı olduğu, güven verdiği, saklama imkânı sağladığı ve kullanım kolaylığı sunduğu için ambalajlı gıda ürünlerini tercih ediyor. Hijyen açısından baktığınızda ambalajsız ürünün riskli olduğunu görüyorsunuz. Ambalajlı ürünler hijyen ve sağlık açısından insanlara verilen önemin bir göstergesidir. Ambalaj ürünü izlenebilir hale getiriyor, kayıt dışını ortadan kaldırıyor. Bu şekilde hem ülke ekonomisi kazanıyor hem de gıda güvenliği sağlanmış oluyor. Özellikle gıda maddelerinin bozulmadan taşınması ve tazeliğinin korunarak daha uzun süre saklanması ambalaj sayesinde mümkün olabiliyor. Bu bakımdan ambalaj, gıda israfının önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Ambalaj tüketiminin yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde, örneğin Batı Avrupa’da, ambalajlama sayesinde gıdaların sadece yüzde 2-3’ü israf oluyor. Ambalaj tüketiminin düştüğü az gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 50-60’ları bulabiliyor
Geçtiğimiz yıllarda dernek olarak; ekmek, peynir, bakliyat, süt ve yoğurt gibi ülkemizin temel gıda maddelerinin ambalaja girmesi konusunda önemli mesajlar verdik. Bu mesajlarımızı verirken de örnek olması amacıyla dernek olarak 2015 yılında Save Food (Gıdayı Koru) girişime üye olduk. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) önderliğini yaptığı Save Food girişimi, gıda güvenliğini artırmak için gıda kaybını ve israfını azaltmayı amaçlıyor. Derneğimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi koordinasyonuyla geçtiğimiz yıllarda başlatılan ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı vurgulayarak günde 1 milyon 50 bin, yılda ise 384 milyon adet ekmeğin ziyan olmasını engelledi. Bu kampanyamız Save Food tarafından tüm dünyada uygulanması gereken örnek çalışma olarak gösterildi.
Peki neden dernek olarak israf konusunun altını ısrarla çiziyoruz? Çünkü maalesef ortaya çıkan rakamlar israfın korkunç boyutunu ortaya koyuyor. Emekle üretilen yaş sebze ve meyvedeki yıllık kayıp 16 milyar lira. Bakliyat ürünlerinde de maalesef benzer sorunlar yaşanıyor. Bu ürünlerin de yaklaşık sadece yüzde 30’u ambalajlı olarak satılıyor. Oysa ambalaj sayesinde gıda ürünlerinin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabiliriz. ASD olarak bu konudaki uzmanlığımızla, gıda maddelerinin ziyan edilmesi ve israf problemleriyle tüm katma değer zinciri içerisinde nasıl mücadele edilebileceğini çözmeye çalışan bu küresel girişime önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyorum. Dünyadaki herkesin sağlıklı ve yeterli miktarda yiyeceğe erişim sağlaması elzemdir. Bu konuda tüm kaynaklarımızı ortaya koyarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu meseleyi çözme yolunda uzun vadeli kararlılık ve sorumluluk taahhüt ediyoruz.
Bu bilgiler ışında üç yılda bir düzenlenen Interpack Fuarı’ndaki Gıdayı Koru Bölümü’nün önemi daha iyi anlaşılacaktır. Interpack Fuarı’nın açıldığı 4 Mayıs 2017 tarihinde da Save Food Girişimi’nin düzenlediği kongre de gerçekleştirilecek. Bu konuya ilgi duyanların kongreyi takip etmesini özellikle öneriyoruz.