Özgür BİLGİ / Xerox Türkiye Grafik İletişim İş Grubu Direktörü
Günümüzde e-kitap okuma oranı gittikçe artsa da, tüketiciler kullanım, okuma rahatlığı ve taşınabilirlik avantajları dolayısı ile halen basılı kitap istiyor. Ancak kitap yayıncılığı, yüksek adetli baskıları ve yüksek stok maliyetlerini de beraberinde getiriyor. Ofset baskı kullanan baskı firmaları ise giderek düşen tirajlar ve kişiye özel baskı talepleri karşısında zorlanıyor. Bu durumda da devreye dijital baskı sistemleri giriyor.
Dijital baskı sistemlerinin özellikle de inkjet tabanlı dijital baskı sistemlerinin, artık çok hızlı, düşük maliyetli ve ofset kağıtlarına bile baskı yapabilir sistemler haline gelmesi, tüm kitap yayıncılığı işinde ve bu işin tedarik zincirinde yer alan firmalar için devrim niteliğinde gelişmeler ortaya koyuyor. Önceleri ofset baskı makineleri ile yapılabilen kitap, dergi, gazete, katalog ve ticari baskı uygulamaları; artık satın alma ve kullanım maliyetleri çok daha uygun, yüksek kapasiteli dijital inkjet baskı sistemleri ile kişiye ve gruba özel içeriklerle daha kontrollü ve az maliyetli yapılabiliyor. Dijital baskı teknolojilerinin getirdiği kişiye özel baskı ve yayıncılık anlayışı ise baskı sektörünün geleceğini oluşturuyor.
Dijital baskı sistemleri ile üretilen kitap oranlarının yıllara göre dağılımına baktığımızda önemli gelişmeler görüyoruz. Araştırmalarımız, dijital baskı sistemleri ile basılan kitap oranının 2008 yılında yüzde 1.5 iken, 2015 yılında bu oranın yüzde 7.3’e çıktığını gösteriyor. 2020 yılına gelindiğinde ise bu oranın yüzde 14.9’a ulaşması bekleniyor. Yine aynı araştırmamız, 2019 yılına gelindiğinde ise inkjet teknolojisi kullanılarak toplam 160 milyar sayfa basılacağını gösteriyor. Bu çok büyük bir miktar ve önemli bir gösterge.
Xerox olarak biz de inkjet tabanlı dijital baskı teknolojilerinin Türkiye’deki kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. İnkjet tabanlı dijital baskı teknolojileri, gerek müşterilerin taleplerini en üst seviyede karşılayabilen gerek işletmelere işlerini büyütmelerini, katma değerli işler yapabilmelerini ve yenilikçi hizmetler sunabilmelerini sağlayan bir araç konumunda. Bu yüzden müşterilerimizin işletmelerini büyüterek, geleceğe taşımalarına yardım edecek, önümüzdeki yıllara damgasını vuracak yeni inkjet dijital baskı teknolojilerimiz üzerine yoğunlaşmış durumdayız.
Xerox Trivor 2400 yayıncılara sunduğumuz inovatif inkjet baskı sistemlerimizden yalnızca biri
Örneğin, yakın zamanda kullanıma sunduğumuz yeni inovatif inkjet baskı sistemlerimizden Xerox Trivor 2400, bu teknolojilerimizden sadece bir tanesi. Xerox Trivor 2400’ün yayıncılara sunduğu en önemli değer, ihtiyacı kadar basıp etkin stok yönetimi yapabilme imkanı tanıması. Xerox Trivor 2400; ticari baskı, doğrudan postalama, katalog ve kitap baskısı gibi işleri istenilen ölçekte çok daha hızlı ve hesaplı yapma imkanı ile rakiplerinden ayrılıyor. Xerox Trivor 2400, ofset kuşe kağıtlara yüksek kalitede ve düşük maliyetli baskı yapılmasını sağlarken, muadillerine oranla küçük bir alan kaplıyor. Xerox Trivor 2400’ün satır içi yoğunluk optimizasyonu sayesinde tüm sayfalardaki renklerin aynı yoğunluğa sahip olması sağlanıyor. Bunlara ek olarak, Xerox Trivor 2400’ün sadece siyah-beyaz baskı yapan versiyonu da mevcut ve istenildiğinde renkli versiyonuna da yükseltilebiliyor. Xerox Trivor 2400’ün esneklik becerisi; çözünürlük, damla boyutu ve değişken baskı hız seçenekleriyle gelen talepleri en iyi şekilde karşılıyor. Yüksek katma değerli baskı uygulamaları geliştirmek, iş çeşitliliğini artırmak, kişiye özel, istenilen miktarda ve düşük adetlerde kitap baskısı yapmak isteyen firmalar ve yayıncılar için Xerox Trivor 2400 ideal bir ürün.
Düşük adetlerde kitap baskısı yapmanın önemine ise ayrıca dikkat çekmek istiyorum. Örneğin, bir yayıncının elinde 200 tane başlık var. Bunlardan 60 tanesi basılmış ve kitapçılara dağıtılmış durumda. Ancak 140 başlık daha önceden basılmış ve zaman içinde tükenmiş. Ancak bu yayıncı tükenen başlıkları ofset ile yeniden basmak isterse, yaklaşık 1500 adet bastırması gerekiyor. Ama bu 1500 adedi de hemen satamayacağını biliyor. Bu yüzden de bastırmıyor. Yani yayıncı binlerce satmasa bile yine de satabileceği kitapları basamıyor. Bu durum aynı zamanda okurların entelektüel birikimlerine de büyük ölçüde mani oluyor çünkü kitap okuyucu ile buluşamıyor. Ancak Xerox Trivor 2400 ve benzeri inkjet baskı makineleri ile düşük adetlerde baskı işlemi kolayca gerçekleşebiliyor. Böylece yayıncı istediği eseri istediği miktarda basabiliyor ve okurlar da istediği kitapları elde etme ve okuma şansına sahip oluyor.
İlerleyen dönemlerde Xerox Trivor 2400 gibi inkjet tabanlı dijital baskı sistemlerinin bu alanlarda daha da payını artıracağını düşünüyoruz. Önemli olan çağın gerekliliklerine ve müşteri beklentilerine uyum sağlamak, kaliteli işler ortaya koymak adına doğru markalar ve ürünler ile çalışmak. Bunlar sağlandığı sürece, yayıncılık sektöründe kâr getiren işler yapabilmek her zaman mümkün olacak.