‘Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı’ hem öğrencilere hem de sektöre hizmet verecek şekilde yapılandırıldı.
Baskılı Ambalaj ve Matbaa sektörlerine nitelikli teknik eleman yetiştiren, İzmir ve Manisa bölgesinde sadece Ege Meslek Yüksekokulu’nda bulunan, Basım ve Yayın Teknolojileri Programı’nda üniversite – sanayi iş birliği çerçevesinde “Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı” açıldı.
Prof. Dr. Efe N. Gençoğlu tarafından hazırlanan projeye Odak Kimya, hubergroup, Epson, Bülent Klişe, Alkim Kağıt, Doğuş Etiket, Dereli Graphic ve GMG firmalarının verdikleri destek ile kurulan “Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı”ndan öğrencilerin yanı sıra baskılı ambalaj ve matbaa sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar ve çalışanları da faydalanabilecek.
2016 – 2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde faaliyetlerine başlayan laboratuvarda öğrenciler uygulamalı öğrenim görmeye başladılar. Sektöre yönelik olarak da Huber Ink Academy’nin İzmir de düzenlediği “Ofset Baskıda Renk Yönetimi” ve “Fleksıbıl Ambalaj Üretiminde Renk Yönetimi” eğitimlerinin uygulama bölümleri yeni kurulan ‘Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi.
Sektöre, baskı sistemlerinde kalite ve renk yönetimi konularında daha nitelikli elemanlar yetiştirmek amacıyla kurulan laboratuvarın bir diğer amacı da üniversitedeki bilgi birikimini, modern teknik alt yapıyı sektör ile buluşturmak ve gerektiğinde sektöre eğitim verecek, üretim sorunlarının çözümüne katkı verecek, proje üretilebilecek bir merkez haline gelmek.
Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı’nın imkanları ve yapılan uygulamalar
Dijital prova
Bilgisayar: i7 işlemcili PC
Yazıcı: Epson 9900
RIP’ ler: Oris Color Tuner Web ve GMG
Otomatik skala ölçüm: i1 Pro – i1iO
icc profil hazırlama: i1 Profiler
Sarf malzemeleri: Yılda bir takım mürekkep ve bir rulo prova kağıdı Epson firması tarafından, iki rulo Oris prova kağıdı Odak Kimya ve iki rulo GMG prova kağıdı Dereli Graphic ve GMG tarafından temin edilecek.
Yapılan uygulamalar: Prova linerizasyonu, kalibrasyonu, baskı simülasyonu, PSO sertifikalı baskı provası
Ekran provası
Bilgisayar: i5 işlemcili Mac OS X işletim sistemli mac mini
Monitör: Eizo CX 240 (ISO 12646’ ya uygun)
Işık kabini: Beş ışıklı kabin ve ortam aydınlatması ISO 3664’e uygun
Yapılan uygulamalar: Ortam ışığının ölçümü, ekran kalibrasyonu, ekran profilinin oluşturulması, ekran görüntüsünün baskı ile eşleştirilmesi.
Mürekkep formülasyonu
Ink formulation yazılımı: Hazırlanacak rengin reçetesinin hesaplanması
X-rite eXact pro: Ink formulation yazılımına bağlı olarak çalışıp renk numunesini ölçen spektral fotometre
Hassas terazi: Reçetesi alınan rengin mürekkeplerinin tartılması
Din Cup 4: Mürekkep viskozitesi ayarlanması
K-bar: Reçetesi hazırlanan mürekkebin renk provası alınması (Sektörle uyumlu provaların alınabilmesi için Flekso ve Gravür baskılar için IGT F1, Ofset baskı için IGT C1 temin edilmesi gerekiyor).
Pantone kataloğu: Hazırlanan Pantone renklerin görsel kontrolu
The Plus Series sSolid Coated & Solid Uncoted
The Plus Series CMYK Coated – CMYK Uncoated
Ölçüm ve görüntüleme
Dino Lite dijital mikroskop: Baskı örneklerinin büyütülerek incelenmesi ve dijital fotoğraflarının çekilmesi
X-rite eXact pro: Spektral ve densitometrik ölçümlerin yapılması
i1 Pro 2: Ortam ışığının ölçülmesi, ekran kalibrasyonu, dijital prova linerizasyonu ve kalibrasyonu, icc profil oluşturma
i1 – iO: i1 Pro 2 ile beraber çalışan otomatik skala okuyucu
i1 Profiler: Renk Yönetimi yazılımı
Alwan Print Verifier – HiFi: Prova, süreç, renk ve baskı doğrulama yazılımı
Techkon Spectroplate: Ofset baskı kalıbı ölçümü
pH Merte: Ofset baskı için haznesuyu pH ölçümü
Su sertlik ölçüm kiti: Ofset baskı için hazne suyu sertliği ölçümü
Hassas terazi: Baskı altı malzemesi Gramaj ölçümü
Din Cup 4: Viskozite ölçümü
Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı, sahip olduğu donanım ve yazılımlar ile modern teknolojinin gerektirdiği güncel bir çok imkanına sahip ancak, mürekkep formülasyonu konusunda bütçe imkanlarının kısıtlı olması nedeni ile ilave desteğe ihtiyaç duyuluyor.
Bu konuda geçici olarak oluşturulan çözüm; Flekso ve Gravür mürekkepleri için hazırlanan mürekkeplerin test baskılarının çok uygun olmayan bir yöntem olan K-bar’lar ile yapılması. Laboratuvarda hazırlanan renk reçetelerin test baskılarının yapılması için IGT F1 (Flekso / Gravür için) ve IGT C1 (Ofset baskı için) test baskı makinelerine ihtiyaç var.
Kurulmuş olan “Baskıda Renk ve Kalite Laboratuvarı” hem öğrencilere hem de sektöre hizmet verecek şekilde yapılandırıldı. Laboratuvar, İzmir ve Manisa bölgesinde faaliyet gösteren baskılı ambalaj ve matbaa sektörlerine yeni mezun nitelikli teknik eleman kaynağı ve sektörde çalışan teknik elemanların eğitim alabilecekleri bir imkan sağlayacak.
Bu laboratuvarın bir benzeri X-rite ve Odak Kimya tarafından İstanbul’da dört yıllık lisans eğitimi veren Marmara Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Basım Teknolojileri Bölümü’nde 2001 yılından beri faaliyet gösteriyor. Ülkemizde çeşitli üniversitelerde bulunan iki yıllık Meslek Yüksekokulları bünyesinde yaklaşık 20 civarında Basım ve Yayın Teknolojileri Programı var. Bu programlar arasında Ege Üniversitesi, Ege Meslek Yüksekokulu, Basım ve Yayın Teknolojileri Programı bu donanıma sahip laboratuvarı bulunan ilk program.
Laboratuvarın tamamen özel sektör desteği ile kurulmuş olması sektörün İzmir’de nitelikli teknik eleman sorununu çözmek için ne kadar kararlı olduğunun ve bu konuda Ege Üniversitesi’ne olan güveninin bir göstergesi.