Ambalaj sektörü 2016 yılının ilk 9 ayında dış ticarette 434 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.
Zeki SARIBEKİR / Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı
Ulusal ve uluslararası pazarlarda yaşanan yoğun rekabet ambalajın önemini daha da artırıyor. Tüketicilerin bilinçli ve standartların yüksek olduğu modern bir ekonomi de ambalajsız ürün kullanımını düşünemeyiz. Ambalajlı ürün tüketimini gelişmişliğin bir sembolü olarak da değerlendirmek gerekiyor. Otomotivden elektroniğe, gıdadan tekstile hemen her sektör için ambalaj artık kilit konumda bulunuyor. Türkiye büyüdükçe, tüketim alışkanlıkları değiştikçe ambalaj sektörü de gelişiyor.
Türkiye’de ambalaj sektörü, katma değerli ihracat yapan ve dış ticaret açığına pozitif katkı veren az sayıda sektörlerden bir tanesi. Türkiye’de 2011’den bu yana yılda ortalama yüzde 15’lik büyüme kaydederek ilerleyen ambalaj endüstrisinin dünyadaki büyüme hızı yaklaşık yüzde 3. Üretim tesisleri büyüdükçe ve sayıları arttıkça, Türkiye ambalaj sektörü de yeni talepleri karşılamak için AB ülkelerinden daha hızlı gelişim gösteriyor. Ambalaj sektörü 2016 yılının ilk 9 ayında dış ticarette 434 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine oranla miktar olarak yüzde 15; değer olarak ise yüzde 5 arttı.
Türkiye ambalaj sanayicileri, küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen yeni pazarlar kazanmaya devam ediyor ve katma değerli üretim gerçekleştiriyor. Rekabet gücü ve potansiyeli yüksek olan sektör; AB, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüyen Türkiye Ambalaj Sanayi, 2023’te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ve 10 milyar dolarlık ihracat hedefini de koruyor. Bu hedefimizi tutturmamız içinde katma değerli ürün üretebilmeli ve yeni teknolojileri geliştiren ülkelerin başında olmalıyız.
Bu sebeple ambalaj sektöründe teknoloji, başarıda kritik önem taşımaktadır. Türkiye’nin yarışa kısmen sonradan ancak doğru teknoloji ile katılması, büyümesi ile eş zamanlı teknolojisini de güncelleyerek yenilemesi sektörün rekabet gücünü diri tutuyor. Türkiye Ambalaj Sanayi donanım olarak gelişmiş ülkeleri aratmadığı gibi bazı AB ülkelerinden çok daha yeni donanıma sahip. Teknolojik altyapısını her geçen gün geliştiren Türkiye Ambalaj Sanayi Ar-Ge yatırımlarına da hız vermiş durumda.
Ülkemizin üretiminin ve elbette ihracatının arttırılabilmesi için, en ekonomik şekilde üretim yapabilmeliyiz. Hem üretim hacminin yükseltilmesi hem de katma değerli ürün imalatının mümkün olan en ekonomik biçimde gerçekleştirilebilmesi için ise üretimde otomasyona ihtiyaç var. Tüm bunlar göz önüne alındığında, özellikle hızlı tüketim ürünleri üreticisi marka sahiplerinin, yani dolum yapan firmaların, kendi operasyonlarına uygun teknolojik donanımlar satın alarak, mevcut olan üretim hatlarını iyileştirmeleri ve en uygun ambalajlama donanımlarını oluşturarak dolum gerçekleştirmeleri gerekiyor. İşte bu noktada ambalaj-ambalajlama makineleri ve ‘Endüstri 4.0’ büyük önem arz ediyor. Interpack Fuarı’nda bu sene Alman Mühendislik Federasyonu (VDMA) Endüstri 4.0’a yönelik özel bir etkinlik de düzenliyor.
Almanya’ya Türk ambalaj firmaları çıkarma yapacak
Üç yılda bir düzenlenen Interpack Fuarı 4-10 Mayıs 2017 tarihleri arasında Almanya’nın Düsseldorf Şehrinde düzenleniyor. Fuarda 55 ülkeden yaklaşık 2700 firmanın yer alması beklenirken, Türkiye’den 190 firma katılacak. Bu firmalardan 55’i derneğimiz üyesi olarak fuarda sektörümüzü başarıyla temsil edecek. Bu fuar uzun dönemli müşteri ilişkilerinin ve hatta ortaklıkların kurulması ve sektörle ilgili en son gelişmelerin ve potansiyel rakiplerin takip edilebilmesi açısından büyük fırsatlar barındırıyor. Biz de Türk ambalaj sektörü olarak gücümüzü ortaya koyarak pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz.
Türkiye ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunmayı, sektöre kimlik kazandırmayı, ulusal ve uluslararası platformlarda sektörün temsil edilmesini sağlamayı hedefleyen Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. ASD bir yandan sektörün küresel pazarlarda rekabet gücünü artırmak amacıyla projeler geliştirirken diğer taraftan sektörün uluslararası pazarlardan pay alması amacıyla global pazarlardaki temaslarını sürdürüyor.
Interpack fuarında ayrıca Avrasya coğrafyasının en büyük, en kapsamlı ve en etkili fuarlarından olan Avrasya Ambalaj Fuarı’nın yurt dışı tanıtım ve pazarlama çalışmaları gerçekleştirilecek. ASD ve REED TÜYAP iş birliğinde kurulan standı ziyaret eden sektör profesyonellerine, Türk ambalaj sektörü ve bu yıl 25-28 Ekim (Çarşamba-Cumartesi) tarihleri arasında düzenlenecek sektörün her yıl düzenlenen en büyük fuarı konumunda olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı tanıtımı da yapılacak. ASD, fuara özel hazırladığı Ambalaj Dünyası İngilizce Interpack sayısının dağıtımını yaparak Türkiye’de ambalaj sektörünün gelişimini ve hedeflerini uluslararası arenaya taşıyacak.