“Horizon, Hohner, Mbo, SMYTH ve Zechini markalarımızla, basılmış bir işin istenilen ciltleme sistemine göre manuel, yarı otomatik ve tam otomatik ciltlenmesini sağlayan çözümler sağlmaktayız. Harmanlı tel dikiş ve kapak takma sistemleri ile ilgili yoğun talep bulunmaktadır ve Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir, Trabzon ve İstanbul’da çalışan sistemlerimiz mevcuttur.”
Aras Grup bünyesinde hem ofset hem de dijital baskı sistemleriyle birlikte kullanılabilen baskı sonrası çözümleri var. Bu çözümler, matbaaların yanı sıra dijital baskı merkezleri tarafından da tercih ediliyor ve kurulan sistemlerin sayısı da bu doğrultuda artıyor.
Konuyla ilgili sorularımızı Aras Grup Ürün Müdürü Burhan Kuturman yanıtladı.
Talep üzerine kitap konusundaki ülkemizdeki gelişmeler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Basım endüstrimiz son yıllarda üretilen modern dijital baskı makinelerinin üretim hacimleri ile gerek konvansiyonel, gerekse dijital sonlandırma makinelerinin tam anlamıyla baş edebildiğini henüz söyleyemeyiz. Daha önceki sistemle hedef örneğin profesyonel yüksek hızlı, yüksek tirajlı ofset baskılı işlerini yüksek hızlarda baskı sonrası işlemlerini çözümleyebilmekti. Burada kağıt, belirli bir kalitede, düz ve statik elektrikten arındırılmış durumdadır. Dijital baskı sonlandırma için üretilen modern katlama makineleri ise daha yavaş çalışmakta fakat kıvrılmış ve statik elektrik yüklü tabakaları rahatlıkla işleyebilmektedir. Önemli olan nokta kısa tirajlar ile baş edebilmektir.
Ülkemizde her ne kadar sosyal medya ortamlarında profil oluşturulduğunda ‘kitap okuyorum’ dense de kitap ve dergi okurumuz azdır. Dolayısıyla yayıncılarda geçmiş dönemlerde kitap stokları ciddi maliyet yaratmaktaydı ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte bugün artık daha çok ihtiyaca yönelik üretimler gerçekleşmektedir.
Talep üzerine kitap için gerekli sonlandırma seçenekleri hakkında sunduğunuz ürün portföyü ile tavsiye ya da teklifleriniz var mı?
Horizon, Hohner, MBO, SMYTH ve Zechini markalarımızla, basılımış bir işin istenilen ciltleme sistemine göre manuel, yarı otomatik ve tam otomatik ciltlenmesini sağlayan çözümler sağlamaktayız. Harmanlı tel dikiş ve kapak takma sistemleri ile ilgili yoğun talep bulunmaktadır ve Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir, Trabzon ve İstanbul’da çalışan sistemlerimiz mevcuttur.
Hunkeler Innovationdays etkinliğinde dijital baskı tarafında SCREEN ürünlerimiz üretim sağlarken, baskı sonrası sonlandırma sistemlerinde ise Horizon ile ilgili kitap sonlandırma ve ciltleme çözümlerimiz sahnede yer aldı. Baskı sonrası sistemlerinde Horizon makinelerimiz ile ihtiyaçları karşılayıp en doğru çözümleri sunmaktayız. Makinelerimiz Hunkeler sistemlerine bağlanarak katlama, harmanlama, kapak takma ve üç ağız kesim işlemlerinin yüksek otomasyon ile kaliteli üretim yapılmasını sağlıyor.
“Horizon ve Hunkeler ile üretim çeşitlerine ve hacimlerine göre makine yapılandırmaları oluşturabilmekteyiz”
Horizon ve Hunkeler ile üretim çeşitlerine ve hacimlerine göre makine yapılandırmaları oluşturabilmekteyiz. Bu da doğru iş için doğru makine konfigürasyonu sunmamızı sağlıyor. Yüksek kapasiteli kitap üretimi için Horizon CABS yumaşak kapak hattı ile ofsetten gelen işlerin ve dijital baskı makinesi ile eş zamanlı veya Hunkeler sistemleri ile basılmış bobinlerin ciltleme işlemlerini yapabilmekteyiz. Horizon HT-1000V üç ağızlı kesim makinesi ile değişken kitap formatlarını otomatik ayarlayarak hızlı, profesyonel ve kaliteli üretim sunuyor.
Esnek mükemmel ciltleme çözümü hem ofset hem de dijital baskılarınızı ihtiyaçlarınıza göre işleyebilir. AF-566F dijital + PSX-56 katlama ve istif çıkış ile CABS4000S kapak takma sistemi taşıyıcı bant arayüz sistemi ile yapılandırılmıştır. Ofset baskıda katlanmış işleri harman istasyonunda toplayarak kesim işlemiyle süreci devam ettirir. Dijital baskı için baskılı bobinler kitap bloğunu tamamlamak için kesim ve katlama işlemlerine sırasıyla gönderildikten sonra CABS4000S kapak takma ve üç ağız kesim sistemine aktarımı gerçekleştirilir.
Horizon BQ470 ile yapılandırılmış mükemmel ciltleme üretim sistemi dijital baskı ortamlarını sürekli besleme için tasarlanmıştır. Az adetli kitap talebi artarken uzun çalışma süreleri azalmaktadır, yayıncılar daha etkili üretim sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. İş akış sistemini yöneterek farklı ebat ve sayfa sayılardaki kitapların ciltleme işlemi otomatik ayar değişimi ile operatör müdahalesi olmadan gerçekleştirilmiş olur. Operatörün sadece otomatik sırt ölçerine formaları veya sayfaları yerleştirmesi yeterlidir.
Kaliteli ve en ekonomik olarak çözüm sağladığımız sistemimiz ise Horizon BQ-270 tek çene kapak takma makinemizdir. Bu makinemiz ile kapak besleme ünitemize pilyaj ve kırım yapmadan yükleme yaparız. Horizon BQ-270 kapak takma makinemiz ile standart sunulan otomatik kumpas kitap iç bloğunun otomatik ölçümünü yaparak, kapak pilyaj ve kırım ayarları, çene açıklığı ve yan sürme tutkalı genişliğini makine otamatik ayarlamış olur. Bu makinemiz ile saatte 350 net kitap üretimi sağlayabilmekteyiz.
Kapağı takılan kitapların kesimi için Horizon HT-30C az adetli işlerimiz için kolay kullanımı ve hızlı ebat değişiklikleri yapabildiğimiz kitap kesim makinesidir. Üç ağızlı kesim makinelerine göre yatırım maliyeti oldukça ekonomik olan Horizon HT-30C kitap kesim makinesi giyotin ile kesilen kitaplara göre daha kaliteli ve amacına uygun makinedir. Giyotin makineleri düz kağıt kesimi için kullanılır ve kesim bıçakları kağıt kesim sistemine göre geliştirilmiştir. Kitap kesiminde hem giyotin bıçaklarınız zarar görür hem de kitap sırtlarında yırtılmalar ve kitap kapak yüzeyinde pres izi olur. Çeşitli yöntemler ile pres izi giderilmektedir fakat giyotinle kitap kesiminde kaliteli bir kitap elde edemeyiz. Kayıplar sadece kitap kalitesi ile sınırlı değildir; operatör de çok fazla zaman kaybetmektedir. Horizon HT-30C kesim makinemiz kitapları yüklendiği asonsörden isteğe bağlı tekli veya çoklu alarak kaliteli kesim işlemini otomatik ve seri bir şekilde gerçekleştirir.
Horizon StitchLiner 6000 tel dikiş hattımız ile bobinden satte 6000 adet kitapçık üretmemiz mümkündür. Bobin çözücüden sonra tabakalanan sayfalar toplama ünitesinde birleştirilir, kendinden kapaklı veya kapak ekleme ünitesi ile kapak besleyerek katlama ve pilyaj ünitesine geçer, daha sonra dikiş ünitesinde düz dikiş veya omega dikişi yapılan kitapçıklar üç ağızlı kesim makinesinde tıraşlanır. Böylece saatte 6.000 adet tel dikişli kitapçık üretimi sağlanmış olur.
Dijital baskı yatırımı yapan herkes için dijital sonlandırma şart mıdır?
Dijital baskı yatırımı yapanlar için dijital sonlandırma bir zorunluluktur. Çünkü dijital kağıt katlama sırasında çok kolay çatlayabilmektedir. Bu nedenle iyi bir pilyaj ve katlama makinesi yatırımı yapmak ve bu problemlerin üstesinden gelmek önemlidir. Hangi sistem olursa olsun, bir dijital baskı makinesi kullanan işletmelerin, dijital sonlandırma makineleri yatırımı yapması gerekmektedir. Dijital baskı makinesi yatırımı yapmış olan matbaalar müşterilerine tüm iş gruplarında hizmet verebilmek, teslim sürelerini azaltmak ve daha hızlı cevap vermek için kendi üretim planlarını iş yoğunluklarına göre konvansiyonel baskı ve dijital olarak gruplamaktadırlar.
Matbaalar kendi bünyelerinde bulunan profesyonel baskı sonrası makinelerde bu işleri yapmaktalar. Bunlar kırım, tel dikiş, yumuşak kapak ve sert kapak olarak dijital baskıya entegre edilmiş durumda . yalnız düşük adetlerde bu makinelerde işin ayarlanması uzun sürmektedir ve maliyeti daha yüksek olmaktadır.
Dijital sonlandırma inline mı olmalı?
In-line, Near-line, olarak adlandırdığımız sistemler üretim hacmi ve ürün özelliklerine göre farklılık gösterir. Önemli olan doğru işe doğru baskı sonrası çözümünün sağlanmasıdır.