(Ankara) Geçen yıl Fogra sertifikası alan Arkadaş Basım, Odak Kimya iş birliği ile Ankara’da matbaalarla birlikte çalışan baskı öncesi, ajans, grafik stüdyosu çalışanlarına, serbest çalışan grafikerlere ve fotoğrafçılara yönelik düzenlenecek bir workshop’a ev sahipliği yapacak.
Sunumlar, Odak Kimya ekibi tarafından yapılacak.
Seminer ve workshop’da şu konular ele alınacak:
-
Fotoğraf çekiminde nelere dikkat edilmeli, color-checker kullanımı
-
Tasarım programlarında renk ayarları, profil düzenlemeleri
-
Tasarım biriminde ortam aydınlatma koşulları nasıl olmalıdır?
-
Ekran kalibrasyonu ve sertifikasyonu, Fogra onaylı bir çalışma ortamı nasıl sağlanabilir?
-
Program içerisinde ICC profil kullanımı ve ‘convert’ yöntemleri
-
Ayrıca, ikinci bölümde Odak Kimya’nın Epson yazıcılar ve Eizo monitörleri ile yapılacak workshop esnasında şu konulara yer verilecek:
-
Sertifikalı prova nasıl alınır?
-
Ofset baskı standartları nelerdir?
-
Matbaaya iş gönderilirken beklentiler neler olmalıdır?
-
Baskı kontrol süreçleri
Arkadaş Basım’ın genç yöneticisi Fırat Ersoy, etkinliğin amacı ile ilgili şu açıklamayı yapıyor:
“Büyük firmaların tasarım bölümleri, ajanslar ve fotoğrafçılar gibi matbaalarla sık çalışan ve iş gönderen kişilerle bu eğitim & workshop organizasyonunda buluşmayı hedefliyoruz. Herkes işinin en iyi şekilde basılmasını istiyor. Bunu nasıl sağlayabilecekleri konusunda onlara yardımcı olmak istiyoruz. Çünkü orijinal çalışma ne kadar iyi olursa, baskı sonucu o kadar iyi olacaktır. Gelen işlerin doğru hazırlanmış olması bizim için çok önemli. Bazı işlerde baştan yanlış başlanıyor ve üzerinden iki üç kez geçmemiz gerekiyor. Sonuç beklendiği ya da iş sahibinin ekranında göründüğü gibi çıkmadığında her iki taraf da zaman ve para kaybediyor.
Toplantı salonu 300 – 400 kişi alıyor. Biz 150 kişilik katılım hedefliyoruz ama katılım ne kadar yüksek olursa, benzer etkinlikler düzenlenmesi için bize cesaret vermiş olacak. Bizim bu eğitimde hiçbir beklentimiz yok. Gelecekteki işlerimizin daha kaliteli olması ve sorunsuz basılıp teslim edilmesini hedefliyoruz. Bunun için doğru hazırlanması, kalibrasyonlu monitörlerde çalışılması, bir matbaaya iş gönderirken A’dan Z’ye nelere dikkat edilmesi gerekiyorsa, onların üzerinde duracağız.”
Fırat Ersoy, Arkadaş Basım olarak moda, mermer, mobilya katalogları gibi yoğun renk kullanımı ve yüksek kalite beklentisi olan işler bastıklarını belirtiyor. Müşterilerle en çok renk uyumu konusunun üzerinde durduklarını, bu tür konuların işlerin hazırlamasında fotoğraf çekiminden başlayarak yapılan yanlışlardan ve kalibrasyonu yapılmamış ekranlarda hazırlanmış işlerden kaynaklandığını ifade eden Ersoy, “Müşteriler kalibrasyonlu Eizo monitörlerde gördükleri renklerin aynısını basabildiğimiz için bizi tercih ediyorlar” diyor. Ersoy şöyle devam ediyor. “Dolayısıyla kalite beklentileri çok yüksek oluyor. Herhangi bir matbaada sorun olmayacak küçük bir nokta bile bizde büyük kaos nedeni olabiliyor. Bizden Almanya, Avrupa standartlarında kataloglar bekliyorlar. Bu yüzden her sabah baskıya başlamadan kalıplarımızın tram değerlerini, baskılarımızın nokta kazançlarını ölçüyoruz; banyomuzda ölçüm yapıyoruz. Baskı esnasında i1 Pro ile Fogra skalamıza göre ölçüm yapıyoruz ve ortam vb. nedenlerle baskı koşullarında bir değişiklik olup olmadığına bakıyoruz. Biz tüm bu kontrolleri yaparken, istiyoruz ki müşterilerimizi de işin matbaaya getirilmesi öncesinde üzerlerine düşen konularda bilgilendirelim.”