12 Ocak 2017 tarihinde Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Basım ve Yayın Teknolojileri programının düzenlediği üniversiteler arası Basım Teknolojileri Semineri gerçekleştirildi.
(İstanbul) Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Basım ve Yayın Teknolojileri Programınca öğrencilere yönelik düzenlenen ikinci seminer olan Basım Teknolojileri Semineri’ne Marmara Üniversitesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Basım ve Yayın Teknolojileri programı öğrencileri de katıldılar. Seminerin düzenlenmesinde, öğrencilerin sektörle iç içe olmaları ve basım sektöründe farklı konularda uzman kişiler tarafından detaylı bilgi almaları hedeflendi. Bu doğrultuda seminerde “Basım Sektöründe İş Güvenliği”, “Renk Yönetimi”, “Baskı Merdaneleri”, “Ambalaj ve Flekso Baskı” konularına ilişkin sunumlar yapıldı.
Vakıf OSGB Müdürü Hakan Serter öğrencilere; baskı makinelerinin, kesim makinelerinin, kimyasalların kullanımı ve çalışma ortamı koşullarının nasıl olması gerektiği konusunda iş güvenliğine ait bilgiler vererek öğrencilerin sektörde işe başlamadan önce bilinçlenmesini sağladı. Sunum esnasında canlı örneklendirmeler ve video gösterimi yapan Serter, öğrencilerin konuya ilişkin dikkatlerini arttırıp çalışma ortamında her bir davranışın hayati önem taşıdığını vurguluyor.
Her bir grafik ürünün baskı öncesi ve baskı sonucunun istenilen renkte elde edilebilmesindeki en önemli noktaların neler olduğu hakkında ise Levent Fırat Ersoy Renk Yönetimi sunumu yaptı. Renk evrenleri, rengi neden yönetmemiz gerektiği ve basım sektöründe temel renk yönetiminin nasıl yapıldığını anlatan Ersoy, öğrencilere bilgisayar ortamında oluşturulan tasarımların ilk aşamasından baskı sonucuna tüm basılı ürünlerde aynı rengi elde etmemizin gerekliliklerini örneklerle açıkladı.
Geçmişten günümüze baskı merdanelerinin gelişimi, merdanelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, merdanelerin türleri hakkında da öğrencilere Hüsam Mehmet Özenler bilgiler verdi. Baskı merdanelerinin kaliteli baskılar elde edilmesinde ki hususlarına değinilen sunumda, baskıdan kaynaklı problemlerin, merdanelere ilişkin sorunlarına nasıl çözümler üretilebileceğinin de bilgisi verildi.
Dördüncü sunumda ise Nehar Keşan “Ambalaj ve Flekso Baskı” alanında; flekso baskının uygulanması, hangi tür ambalajların flekso baskı yöntemiyle basıldığı, dünyada flekso baskının yeri ve kaliteli bir ambalaj baskının esaslarına dair bilgiler verdi.
Henüz 2 yıldan beri matbaacılık alanında eğitim veren Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Basım ve Yayın Teknolojileri Programınca Program Başkanı, Öğr. Gör. Pelin Hayta’nın moderatörlüğünde ikincisi düzenlenen bu meslek seminerine sayılan üniversitelerin öğrencilerinin karlı soğuk hava koşullarına rağmen yoğun olarak katılmaları matbaacılık sektörü açısından sevindirici bulundu. Seminerde öğrencilere yıllara dayalı birikimleri ile çok değerli bilgiler aktaran konuşmacılar, bu bilgilerin kalıcılığını arttırmak ve ihtiyaç duyulduğunda bakılabilmesi için sunumlarını Nişantaşı Üniversitesi ile paylaşarak Basım Teknolojileri Seminer Kitapçığının basılmasını sağladılar. Öğrencilerin mesleki yaşamlarında kaynak olarak kullanabilecekleri bu seminer kitapçığı sunumlar öncesinde, katılım belgeleri de sunum sonrasında öğrencilere dağıtıldı. Seminer sonunda Hakan Serter, Levent Fırat Ersoy, Hüsam Mehmet Özenler, Nehar Keşan ve seminerlerin gerçekleşmesinde çaba gösteren Prof. Dr. Mehmet Oktav’a Nişantaşı Üniversitesi tarafından teşekkür plaketi verildi.