Yurt dışındaki bazı projelerinin netleşmesini bekleyen firma, yılın ikinci çeyreğinde yeni yatırımlar yapabilir.
Hunkeler Innovationdays 2017’de sadece katılımcı firmaların görüşlerini almakla yetinmedik; bir ziyaretçinin, kurumsal baskı çözümleri ve bilgi işlem hizmetleri alanında öncü firmalardan Hobim Bilgi İşlem Hizmetleri A.Ş.’nin Üretim ve Hizmet Operasyonları Müdürü A. Tanıl Gürlü ile de görüştük ve hem firma hem de Hunkeler ziyareti ile ilgili sorularımızı yönelttik.
Hobim hakkında bilgi verir misiniz?
Hobim Bilgi İşlem Hizmetleri A.Ş.’nin geçmişi 1976 yılına kadar dayanıyor. Başlangıçta Çukurova Holding’in bilgi işlem departmanı olarak kuruluyor. Sonra 1990 yılında şirketleşiyor. Uzun yıllar gruba ERP servis sağlayıcılığı yapan Hobim, Çukurova Holding bünyesindeki Turkcell’in kuruluşu ile beraber, yıllar içinde dijital baskı, arşivleme, kart üretimi gibi yeni iş alanlarına da giriyor. Turkcell büyüdükçe Hobim de büyüyor, yeni sektörlere giriyor. 1998 yılı Mayıs ayında dijital baskı sektörüne giriyor ve ilk faturaları basıyor.. Hobim dış kaynak olarak Dijital baskıda öncü firmalardandır. İlk makinemiz IBM Infoprint yazıcılardı.
Müşteri bilgilerinin toplanması sonucu Turkcell’in ihtiyaçları arttı. Müşteriler Turkcell’e abone olurken tutulan kayıt evrakları taranarak aynı zamanda dijital veri olarak saklandı ve şu anda 160 milyondan fazla abone evrak setinin fiziksel olarak saklamasını yapıyoruz. Numara taşımada gelen ve giden abonelerin kayıtları da buna dahil.
Kayıtları ne kadar tutuyorsunuz?
Bunun bir süresi yok. Genelde lisans süresiyle alakalı bir durum. 3G’de lisans süresi 25 yıldı, 4.5G oldu, bir 25 yıl daha uzadı. Müşterilerimiz sadece GSM operatörleri değil; onun dışında sigorta şirketleri, büyük bankalar, kamu kurumları gibi grubun dışında da müşterilerimiz var.
Bankalar neden fiziksel arşivlerini sizde saklasınlar?
Firmalar başlangıçta binanın bodrum katını arşiv olarak kullanıyorlar. Arşiv büyüdükçe firmalar arşivlemede uzman olmadıklarından orta vadede evraklara ulaşamama sorunları yaşıyorlar. Biz çok daha düşük maliyetle arşivleme yapabiliyoruz. Çorlu’daki tesisimizde, fiziksel arşiv olarak 15 bin metre karede, 15 m yüksekliğinde raflarda arşivleri tutuyoruz. Belki firmalar bunu çok daha yüksek maliyetli binalarda muhafaza edebiliyorlar. Bizden hem kaliteli hizmet alıyor, hem de arşivleme maliyetleri düşüyor. Bu işte ciddi anlamda personel çalışıyor. Binanın su baskınına, yangına karşı emniyetli ve kamera sistemli olması gerekiyor, 170 adet güvenlik kameramız var. Depreme dayanıklı ve 7/24 korunuyor.
2001’de arşivi kurduktan sonra her üç dört yılda bir yeni sektörlere girdik. 2003 yılında kazımalı kart niteliğinde telefon kartı sektörüne girdik. Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Avrupa ve İsrail için kazımalı kartlar üretiyoruz. Başlangıçta ayda 40 milyon kart üretiyorduk, zamanla kullanımı azaldı.
İki sene sonra da sim kart üretim hattımız kuruldu. O çipi üreten dünyada sayılı firma var, biz çip üretmiyoruz. Ham PVC tabaka alıyoruz, tabaka ofsette Komori’de basıyoruz, kart halinde kesiyoruz, özel makinelerde çipi çakıp, kullanım kılavuzları ve evraklarıyla beraber ambalajlayarak sevk ediyoruz. Yakında sim kartsız telefonlar çıkacak ve onlar da azalacak.
2006 yılında bir ofset tesisi kurma operasyonumuz oldu. Büyük bir ihalede ofset işleri de vardı, o ihale bizde kaldı ve ofset tesisimizi kurduk. Öncelikle yurt içinde bu işi profesyonelce yapanlardan destek aldık ama biliyorsunuz kötü ev sahibi kiracıyı ev sahibi yaparmış, biz de bu tesisi kurmak zorunda kaldık. Dijital baskı tarafında hizmet verdiğimiz müşterilerin matbaa işleri için de bir çözüm sunmuş olduk.
Müşteri bize ham datayı gönderiyor; data yazılı olarak işleniyor, zarfı üretiliyor, formu üretiliyor, dijitalde baskısı yapılıp zarflanarak, paketlenerek postaya veriliyor. Aslında biz beş ayrı şirketin; fiziksel arşivleme işini yapan depolama yapan, tarama işi yapan servis büronun, kart üreten firmanın, dijital baskı firmasının ve matbaanın işini tek çatı altında yapıyoruz. Dolayısıyla müşteriye kalite, hız ve maliyet anlamında büyük yarar sağlayan bir çözüm ortağıyız.
Baskı tesisinizde neler var?
Web ofset tarafında 6 renk ve 5 renk olmak üzere, ikisi de UV kurutuculu Drent Goebel hattımız var. Tabaka ofsette 6 renk + lak ( UV )ve 8 renk + lak Komori baskı makinelerini kullanıyoruz. Altı renk makinemiz 1 mm kalınlığa kadar PVC malzemeye de baskı yapabiliyor. Zaten ürettiğimiz zarfların hepsi UV boya ile üretilmiştir ve piyasaya baktığınız zaman bunu pek kullanan yok. Zarflarımızın renk ve görsel kalitesi her zaman piyasadaki örneklerden daha yüksektir.
Yıllık ne kadar zarf üretiyorsunuz?
Aylık 40 milyon zarf üretim kapasitemiz var. Dönem itibarıyla adetler değişebiliyor. Yurt dışına ürettiğimiz zarflarla aylık ortalama 20 milyon civarında üretimimiz var. Sektörün Ferrarisi sayılan Alman Winkler+Dünnebier zarf makinelerimiz var. Bobinden çalışıyor ve dakikada 1000 adet zarf üretim kapasitesi var. Makine bobin bitince diğerini takıp otomatik devam edebiliyor. Tabakadan çalışan zarf makinelerimiz var. Onlar daha yavaş ve maliyetli.
Dijital baskı bölümümüzdeki Screen baskı makinelerimiz var. Bunlar dakikada 220 m, neredeyse ofset hızında değişken veri basımı yapan makineler. Tabii bu veriler her zaman basılabilir formatta gelmiyor. O veriler işlenerek basılabilir duruma getiriliyor. Bu da bir deneyim sonucu mümkün oluyor.
Milli Piyango’nun kuponlarının ve oynandıktan sonra müşteriye verilen termal kâğıt olan sliplerinin ve oyun kuponlarının üretimini de biz yapıyoruz. En önemli odaklandığımız konu lotarya. Yurt dışında da müşterilerimiz var. Yunanistan’a ilk sevkiyatı gelecek ay yapacağız. Fas ve Malta’nın lotarya üretimini yapıyoruz. Termal loto kupon rulolarının uzunlukları firmalar göre değişkenlik gösterebiliyor. 55 m – 327 m arasında bobinler halinde, özel güvenlik uygulamaları ve seri numaralarıyla basılıyor. Bu çok önemli bir operasyon.
ABD’de bir tesis açmayı planlıyoruz. Onların lotaryalarını üretmemiz için talep geldi ve ihalelerine katıldık. Yurt dışında fiyatınız % 10 yüksek bile olsa teklifiniz değerlendiriliyor. Afrika ve İran gibi bölgelerde maliyet biraz daha öne çıkıyor. Yurt dışına çalışmanın döviz girdisi anlamında yararı var çünkü girdilerimiz dövizle fiyatlanıyor.
Cironuz nedir?
Yaklaşık 50 milyon dolar ciromuz var. İhracat arttıkça bunun da artacağını düşünüyoruz. Çorlu’da iki binamız var; toplam 30 bin m2 kapalı alanımız ve yaklaşık 550 – 600 çalışanımız var. Genel Müdürlüğümüz İstanbul’da, üretim ve arşiv birimlerimiz, paketleme ve çağrı merkezimiz Çorlu’da.
Hunkeler Innovationdays’i ziyaret nedeniniz nedir? Yatırım planınız var mı?
Hunkeler etkinliğine katılma nedenimiz, dijital baskıda sektörü gözlemek ve maliyetlerin düşmesi anlamında yenilikleri, eğilimleri takip etmek. Tabii ki yatırım planlarımız da var. Yurt dışındaki bazı projelerin somutlaşmasını bekliyoruz. Gelişmelere paralel olarak ikinci çeyrekte bir yatırımımız olabilir.
Kariyerinizden söz eder misiniz? Daha önce neredeydiniz?
Hobim’de 16 yıldır çalışıyorum. Ekonomi mezunuyum. Ayrıca yönetim, organizasyon ve işletme master derecem var. İlk işe girdiğimde suret fatura baskısı ve arşivin kurulmasında çalışıyordum. Farklı departmanlarda çalıştım ama hep baskı tarafı ilgimi çekti. Baskı bölümünde yönetici olarak da bulundum. Bir yönetici iseniz işi bilmeniz gerekiyor. Sevdiğim bir iş ve şu anda 40 yaşındayım. Önümüzdeki yıllarda da devam etmeyi diliyorum.