Alper ÇİFÇİ / Meteksan Matbaacılık A.Ş. Dijital Baskı Grubu Müdürü
Sektörde çalışmaya başladığımdan beri 3. sefer katıldığım Hunkerler Innovationdays (HID)’i diğer seferlerde de olduğu gibi oldukça etkin buldum. HID tüm yatırımcılar için bir çok teknolojiyi aynı anda görme ve gelecek hakkında tahminler yapma imkanı sağlıyor. Bu etkinliğe dijital baskı pazarında sağlayıcı olarak yer alan önemli firmaların hemen hemen hepsinin katılım göstermiş olduğunu gördüm. HID’in en beğendiğim yönü ise konsantre olmasıdır. Konsantre; uygulama olarak en can alıcı noktaların bir araya toplanması, geliştirilebilecek yeni bir dijital baskı üretim projesi için ihtiyaç duyulabilecek tüm teknolojiyi fiziksel olarak bir alanda görebilmemiz olarak ifade edilebilir. Bizim için ise, Meteksan Matbaacılık çatısı altında, üretim hatlarında hayata geçirdiğimiz birçok yeni uygulamanın ilk temellerinin burada atıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
HID’de gördüklerimi ve izlenimlerimi kısaca paylaşacak olursam, işe yaklaşımım gibi tüm süreci, baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası olarak ele almak isterim. Dünya pazarında, bu üç kulvarda faaliyet gösteren tüm sağlayıcılar için, yeni yatırımların yolunun, yeni projeler ortaya koymaktan geçtiğini düşünüyorum.
İlk olarak baskı öncesine bakacak olursak, GMC’nin baskı öncesi ve baskı hazırlık kısımlarında sahip olduğu yazılım altyapısının ve sistemlerin, oldukça güçlü çözümler ortaya koyduğunu düşünüyorum. Bu alanda bu lider firmanın yanında, Xerox, Ricoh, Canon ve HP gibi firmaların, kendi baskı öncesi, baskı hazırlık sistemlerini, her geçen gün daha da ilerletmekte olduklarını ve daha çok ortamla bağlanabilir olduğunu görmekteyim.
İkinci olarak baskı için, tüm printer sağlayıcılarının, her geçen gün baskı kalitelerini, mürekkep kimyalarını ve kullandıkları baskı kafası teknolojilerini daha da ileriye taşımak için çalıştıklarını gözlemliyorum. Bunların doğal sonucu olarak da baskı yapabildikleri kağıt yelpazesini daha da genişletmiş olduklarını fark ettim. Canon’un HID’de tanıttığı yeni makinesi ProStream ile, gelişmiş kurutma teknolojisi ve baskı yapabildiği kağıt çeşitliliğini kullanarak iyi bir kalite sunabileceğini düşünüyorum.
Son olarak baskı sonrası çözümlerde ise, Hunkeler, şüphesiz sunduğu çözüm çeşitliliğiyle, her tür sisteme entegre çalışabildiğini ortaya net bir şekilde koymayı başarmış. Hunkeler’in yanında Müller Martini’nin sunduğu ciltleme makinesinin, dijital kitap baskısı için oldukça güçlü bir otomasyona sahip olduğunu gördüm. Hem online hem de offline olarak çalışabilen bu sistemin, birçok değişik boyuttaki kitaplara peş peşe cilt yapabiliyor olmasının ilgi çekici olduğunu düşünüyorum.
Türkiye açısından tüm yenilikleri değerlendirecek olursam, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yatırımların yolunun yeni projeler üretmekten geçtiğini düşünmekteyim. Dijital baskının Türkiye piyasasında daha fazla müşteri bulmasının yolunun, yalnızca baskı kalitesi yüksek işler üretmesinden değil; aynı zamanda ürettiği baskılara daha çok katma değer katmasından geçtiğini düşünüyorum. Başka bir değişle yaratıcılığı bol ürünler… Var olan sistemlerin teknolojilerini farklı kombinasyonlarda birleştirerek, var olmayan ürünler ortaya çıkartabilmek… Bence formül bu.
Örnek olarak, Müller Martini’nin kitap ciltleme makinesi Hunkeler Book-block ile entegre bir printer ile online kitap içleri üreten sisteme bağlanır ise, Türkiye’de talebe göre kitap baskısı (book on demand) tek bir hatta gerçekleştirilebilir. Kitap bandrollerinin güvenlikli bir barkod sistemi tarafından dijital olarak basılmasının önü açıldığı gün, Türkiye de yatırımcıların böyle sistemlere daha hızlı yatırım yapabileceğini öngörüyorum. Türkiye’de dijital baskı sektöründe ve bu sektörle birlikte çalışan tüm iş kollarında fark ettiğim yeni iş arayışı çabalarının, gelecek için oldukça umut verici olduğuna inanıyorum.
Meteksan Matbaacılık olarak ise, HID’de bir örnek iş ve iki uygulama ile üretim örneklerimizi dünyaya sergileme imkanı bulduk. Müşterimiz Teknolist’in mevcutta Canon ColorStream makinesi ile bastığımız ve “İbis Stiching” ile sonlandırdığımız kişiye özel kitapçık örneklerini, bir adım öteye götürerek Hunkeler Standında Book-Block sonlandırma ile sonlandırılması için hazırladık. Kendi tesislerimizde bastığımız bu bobinlerin başarı ile Hunkeler standında sonlandırıldığını gördüm. Meteksan olarak Book-Block sonlandırma makinelerini, kitapçık sonlandırma çözümü olarak 1 yıla yakın süredir 3 hatta uygulamaktayız. Böyle bir modelin dünyada ilk uygulayıcılarından olduğumuzdan dolayı, yapılan gösteriye ilginin büyük olduğunu görmek gurur vericiydi. Ayrıca aynı işin HP tarafından fuar süresi içinde bobinden bobine basılmak istenmesi, bize farklı bir kağıtla, farklı bir mürekkep türüyle aynı işi görme fırsatı sağlamıştır. Bu örnek çalışma bize, Hunkeler Book-Block sonlandırma makinesinin, farklı türlerdeki kağıtlarla da esnek bir şekilde çalışabileceğini göstermiştir.
Genel olarak dijital baskı sektöründe özellikle Türkiye için, gelecek; sürekli artan baskı kaliteleri ile ofset baskıdaki mevcut işlerin yapılmaya çalışılmasından öte, katma değeri yüksek, kağıda daha da değer katan işlerin geliştirilmesinde yatmaktadır. Bu yönde çabaların olduğunu görmek ve bilmek umut vericidir.
Tüm Hunkeler ailesine böyle konsantre bir etkinlikte tüm dev firmaları buluşturduğu için teşekkür ederim.