Ümit FALAY / hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı
Web ofset baskı sistemi bobinden direkt baskı gerçekleştirerek sağladığı baskı hızının yanında birçok avantajı beraberinde getiriyor. Kağıdın ön ve arka baskısı aynı anda gerçekleştirilebilirken 75 bin adet/saat baskı hızlarına ulaşılabiliyor. Tabaka ofsette basılması problem yaratan çok ince kağıtlar dahi yüksek hızlarda basılabiliyor. Katlama işleminin inline olarak gerçekleştirilebilmesi, 64 sayfalık bir formanın tek bir makinede üretilmesini sağlayabiliyor. Katlama sırasında tutkal ünitesiyle cilt işleminin gerçekleştirilebilmesi, hatta son kesiminin yapılarak hiçbir işleme gerek kalmadan müşteriye teslimi mümkün olabiliyor.
Tabaka baskı sisteminden farklı olarak web ofset baskı sistemlerinde baskı kazanları bulunmuyor. Baskı yapılacak kağıt iki blanketin arasından geçerek ön ve arka baskısı aynı anda gerçekleştiriliyor. Tabaka ofset baskıda sekiz renk makinelerde ön ve arka baskı aynı anda gerçekleştirilebilse de bu baskı kazanı bulunan arka arkaya dizilmiş sekiz ünite vasıtasıyla gerçekleştirilir. Sekiz ünitenin ilk dört ünitesi kağıdın bir yüzünü, sonraki dört ünite diğer yüzünün baskısını gerçekleştirerek ön arka baskısı tamamlanmış olur.
Web ofset baskı tekniği geçmişte tabaka ofset baskı sistemine göre düşük kaliteli olarak değerlendirilse de son yıllarda makine teknolojilerinin gelişmesiyle aradaki kalite farkını kapatmış, hatta bazı koşullarda tabaka ofset baskının önüne geçmiştir.
Tabaka ofset mürekkeplerinin kuruması: nüfuz ederek, oksidasyon yoluyla, buharlaşarak ve UV sistemler ile gerçekleşir. Web ofset sistemleri ikiye ayrılır. Cold-set web ofset sistemlerinde kuruma, konvansiyonel tabaka ofset baskıdaki gibi yüksek oranda buharlaşma ile gerçekleşirken, Heatset web ofset sistemlerinde mürekkebin kuruması makinenin baskı sonrasında bulunan fırınlarda sıcaklık vasıtasıyla olur.
Isıyla yerleşen web ofset mürekkepler; pigment, ısıyla yerleşen vernik, mum bileşikleri ve çözücüler içerir. Bu mürekkeplerin temel kuruma prensibi buharlaşmadır. Çünkü web sisteminde basılan kağıt yüksek bir hızla sıcak hava kurutucusu içinden geçmektedir. Ancak kurumada mürekkebin nüfuz etmesi de önemli bir rol oynar. Kurutma silindirinden sonraki soğutma silindirleri mürekkebin yerleşmesi ve kuruması işleminin tamamlanması için gereklidir. Baskısı gerçekleşen kağıt fırın ünitesinden geçerek üzerine sıcaklık alır, nemini kaybeder. Önce içerisinden soğuk su dolaşımı olan krom soğutma silindirinden geçerek kağıdın soğuması sağlanır. Sonrasında kağıdın nem almasını ve mürekkebin korunmasını sağlayan silikon kaplama yapılarak kağıdın katlama ünitesine girmesi sağlanır. Yapılan soğutma işlemi ve silikon kaplama ile kağıdın çatlaması önlenir. Mürekkebin kurumasının çok kısa sürmesi ve sıcak fırından sonra soğuk şoklama uygulaması mürekkebin yüksek parlaklıkta olmasını sağlar.
Web ofset baskı sistemindeki en büyük kısıtlılık, baskı yapılan makinenin cut-off denilen kesim ebadının sabit olmasıdır. Bu makineden makineye 57cm, 58 cm, 63 cm gibi değişiklik gösterse de bir makine sadece belirttiğimiz tek ebadın baskısını gerçekleştirebilir. Makineye takılan bobinin en ebadı basılacak işin ebadına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca 135 g üzeri kağıtların baskısı gerçekleştirilemez.
Web ofsette kullanılan bazı kağıtların cinsleri ve kısaltmalarının anlamı aşağıdaki gibidir.
HWC: Ağır gramajlı sıvanmış kuşe kağıt
LWC: Düşük gramajlı sıvanmış kuşe kağıt
SC: Kuvvetli kalanda edilmiş kağıt
WSOP: Web special offset paper (kalanda edilmiş natur kağıt)
B-STOFT: Ofset ve tifdruk için sıvanmamış, satine edilmiş doğal kağıt. (Selüloz, ağaç yongası ve dolgu maddeleri içerir)
Web ofset baskı sistemlerinde kullanılan kağıtların gramajlarının düşük olması nedeniyle mürekkebin tack dediğimiz yapışkanlık değeri değişiklik gösterir. Tabaka ofsette tack değerleri 9-13 iken, heatset web ofset mürekkeplerin tack değerleri 7-12 arasında değişiklik gösterir. Coldset web ofset sistemlerinde ise kullanılan uncoated dediğimiz kuşelenmemiş yüzeyli kağıtların baskısı gerçekleştirilmesinden dolayı mürekkebin tack değerleri 3,5 – 5’dir. Coldset mürekkeplerin hava sıcaklıklarının mürekkebin viskozite ve tack değerlerini değiştirmesinden dolayı yazlık ve kışlık versiyonları vardır. Heatset mürekkeplerinde de kullanılan kağıtlara göre tack değerleri değişiklik gösterir. Ağır gramajlı kuşe kağıtlarda yüksek yapışkanlık, LWC kağıtlarda orta yapışkanlık, SC ve uncoated kağıtlar için ise düşük yapışkanlık değerlerine sahip mürekkepler kullanılır.
hubergroup olarak yüksek kaliteye sahip heatset web ofset mürekkebimiz olan REVOLUTION serimizi, üç versiyon olarak heatset web ofset kullanıcılarına sunuyoruz.
REVOLUTION Diamond (RDI 100) Kuşe kağıtların baskısı için yüksek parlaklık sağlayan heatset web ofset mürekkebimizdir. Magazin baskılarında artan parlaklık taleplerine cevap vermek için yeni getirttiğimiz serimiz ağır kuşe baskılarında yüksek parlaklık sağlayarak Avrupa web ofset baskı kalitesini, Türkiye web ofset tesislerinin hizmetine sunmaktadır.
REVOLUTION High Definition (RHD 200) Lightweight-Coated (LWC) ve High Quality SCA kağıtların baskısında kullanılan heatset web ofset mürekkebimizdir. Ağır kuşe kağıtlarda ve uncoated kağıtlarda da koşullu olarak kullanılabilir.
REVOLUTION High Performance (RHP300) SC ve uncoated kağıtların baskısında kullanılan heatset web ofset baskı mürekkebimizdir.