Hunkeler Innovationdays 2017’de duyurulan anlaşmaya göre Aras Grup’un Screen temsilciliği devam edecek.
Ricoh’un Rex-Rotary markasıyla kurumsal şirketlere ve kurumlara doküman çözümleri sağlayan Elektroser sektörün Filmat, Ricoh, Matset ve Nova’dan tanıdığı yeni Genel Müdürü Öncü Güyer yönetiminde yüksek hacimli dijital doküman üretimine ve ambalaja yönelik çözümlerle faaliyet alanını genişletiyor. Bu doğrultuda ilk adım olarak Screen temsilciliği, Hunkeler Innovationdays 2017’de açıklandı.
Elektroser aynı zamanda Nova Baskı Sistemleri’ne de Xeikon satışlarında destek olacak.
Hunkeler Innovationdays 2017’de, Elektroser Büro Makineleri Bilgisayar Paz. San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ş. Emrah Hoşgör ve Genel Müdürü Öncü Güyer sorularımızı yanıtladı.
Yeni görevinizle ve yapılanma ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Ö. Güyer: Sene başı itibarıyla Genel Müdür olarak Elektroser firmasında göreve başladım. Elektroser ofis otomasyonunda güçlü bir firma. Fakat firma özellikle etiket, ambalaj ve üst segment üretim makineleri konusunda bir atak yapmak istedi. Bu bağlamda da doküman kısmında inkjet tarafında Screen ile bir iş birliğine başladık ve bunu bu fuarda deklare ettik. Etiket – ambalaj ve yüksek kalite doküman tarafında da Nova üzerinden Xeikon ile ilerliyoruz. Xeikon konusunda Nova’ya destek oluyoruz. İleride uzun vadede dış mekanda ve büyük ambalaj vb. konularda da piyasaya çözüm sunacağı bir portföyü oluşturmuş olacağız.
Sektör yeni bir firma kazanmış oldu diyebilir miyiz?
Ö. Güyer: Yeni ve güçlü bir firma. Finansal yapısı çok güçlü, müşterilerine farklı finansal çözümler sunabilecek, teknik servis alt yapısı, coğrafi kapsama alanı çok geniş bir firma.
Screen ile burada mı el sıkıştınız?
Ö. Güyer: Screen bize Türkiye’de nasıl iş birliği yapabileceğimizi sordu ve konuşup anlaştık.
Elektroser temsilciliğini müşterilere anlatma fırsatı buldunuz mu? Haber nasıl karşılandı?
Ö. Güyer:Evet bazı firmalar tabi şaşırdılar, böyle bir yeni organizasyon için. Çünkü bu konuyu daha önce fazla duyurmamıştık. Anlaşma burada sonuçlandı; dolayısıyla bir şaşkınlık var. Ama eski dostlarımızı görüyoruz, eski arkadaşlarımızı görüyoruz. Zaten sektörü tanıdığımız için herkes çok çabuk kabul etti. Çünkü benim eski önemli kimliklerimden biri, Filmat zamanında 2006’dan itibaren Screen’di. Dolayısıyla çok rahat kabul gördük.
Elektroser hakkında bilgi verir misiniz?
Emrah Hoşgör: Elektroser 1981 yılında kurulan bir firma. Bu seneye kadar ofis otomasyonu üzerine daha kurumsal firmalara hizmet veren bir firmaydık. Bölgelerde kendi ortaklarımız olan firmalarımız var. Bu firmaların % 50’si bizim, diğer yarısı ortaklarımızın. Kendi kanalını üretmiş bir firmayız. Bunun yanında bayiliklerimiz de var. Örnek vermek gerekirse Koç Grubu komple bizim müşterimiz. Akbank iyi müşterilerimizden bir tanesi. Yapı Kredi de öyle.
Kurumlara hangi sistemleri veriyorsunuz?
Rex-Rotary’nin Türkiye temsilcisiyiz. Ricoh’un markası, kendi ürettiği makine Rex-Rotary. Türkiye’de 30 bine yakın kontratlı makinemiz var. Bunlara tüm illerde hizmet veriyoruz.
Bu yıl Elektroser’in 36. kuruluş yılı. Öncü Bey ile firmayı 50. yılına nasıl taşıyacağımız üzerine düşündük. Bir yandan ofis otomasyon tarafını optimize ederken bir yandan da üretim tarafında neler yapabiliriz, o pazarda nasıl bir rol alırız diye düşündük ve planlar yaptık. Yeni bir vizyon çizdik. Bu vizyon doğrultusunda ilerleyeceğiz. Firma 36 yaşında olmasına rağmen dinamik, genç bir firma. Babayla beraber yürütüyoruz. Yaklaşık şu an Türkiye’de tüm organizasyon olarak Elektroser’in 350’ye yakın çalışanı var. Ama bağlantılarıyla, bayileriyle beraber bu sayı 750-800’leri buluyor. Ama bizim bordrolu eleman sayımız 350 civarında. Sırf İstanbul’da 130-140 kişiye yakın kadromuz var.
Nasıl örgütlendiniz?
E. Hoşgör: Farklı kanallarımız var. Kurumsal satış dediğimiz bir direkt kanalımız var; ayrıca bayilerimiz, bölgelerimiz var. Bölgelerimizin de bazı bayileri olabiliyor. Merkez haricinde 7 bölgemiz var. Toplamda 8 şirket oluyor. Ama merkez sadece bize ait. Diğerlerinde ortaklarımız var. Çok güçlü olduğumuz iller var; Adana, Bursa gibi. İstanbul’da zaten varız. Bu o bölgenin ekonomik şartlarıyla, endüstriyle alakalı.
Ofis otomasyonunu sadece fotokopi olarak görmüyoruz. Biz hep müşterilerimize odaklı çözümler üretmeye çalışıyoruz. Aynı yapıyı üretime de geçirmek istiyoruz. Daha firmalara özel, kişiye özel, yenilikçi firma olmaya çalışıyoruz. Biz çözümlerimizi, hizmetlerimizi nasıl farklılaştırabiliriz, nasıl özelleştirebiliriz; onun peşindeyiz. Bu kanalda da umuyorum iyi bir yol izleyeceğiz. Sonuçta Elektroser güçlü bir sermaye yapısı olan eski bir firma. Hem bankalar nezdinde hem piyasa açısından güçlü bir firma. Sektörümüzün lideri Bilgitaş’tı. Onu da Kyocera satın aldı. Artık bu alanda bizden başka bu kadar güçlü firma kalmadı.
Üretim tarafında Öncü Bey’le biz Ricoh döneminden beri yani 2012’den beri tanışıyoruz. Hep onunla birlikte ne yapabiliriz diye düşünüyorduk. Ama doğru gün bugün, bu seneymiş. Birlikte karar verdik ve şimdi yola çıktık.
Elinizde ciddi bir müşteri portföyü var. Üretim makineleri satışında da epey bir mesafe alacaksınız gibi gözüküyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bunu zaten görüyoruz. Müşterilerimize de biraz daha iyi anlatmak gerekiyor. Üretmek nedir, nasıl üretiyoruz? Bu kadar da korkulacak bir şey değil aslında. Danışmanlık rolümüz de var. Öncü Bey’in bize sağlayacağı, şirketimize sağlayacağı en büyük fayda bu tarafta olacak. Tabii tek başına değil, şu anda ekip kuruyoruz. Hem üretim kanalında, hem de ticari ve kurumsal kanalda orijinal bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Böyle bir vizyonla yola çıktık.
Ö. Güyer: Ambalaj konusunda Türkiye’ye çok değişik çözümler getireceğiz. Şu anda onların planlamasını yapıyoruz. Onu da zamanı geldiğinde sizlerle paylaşıyor olacağız. Türkiye’de hiç yapılmamış şeylerin peşindeyiz. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Ben Elektroser bünyesinde olmaktan çok mutluyum. Çünkü Elektroser’in uzun yıllara dayanan geçmiş kurumsal yapısı ve bunu bir – iki jenerasyon daha öteye ilerletmek istemesi benim için en ilgi çekici konuydu. Bu iyi niyeti nasıl daha iyi bir şekilde ileriye götürebilirsiniz? Bu şirketi nasıl taşırsınız? Şu anda bütün çalışmalarımız bunun üstüne kurulu. Microsoft Dynamics ile çok büyük bir ERP yatırımı içerisindeyiz. Bütün şirketi tam otomasyona döndürecek çok büyük bir çözümün içindeyiz. Bunu da paralelde devam ettiriyoruz.
Screen’in özellikle bu sene HD modülünün primer olmaksızın, herhangi bir baskı altı lakı kullanmadan standart ofset kuşelere baskı yapıyor olabilmesi inkjette bu fuarın en büyük yeniliklerinden biri. Bu inanılmaz bir olay, oyun değiştirici bir özellik. Bunu piyasaya sunmamızın yanı sıra tabi esas biz yayıncılıkta ve eğitim yayıncılığında klasik, normal hamur kağıtlara baskılarımızla ilgili Screen çözümlerimizi sunmaya devam edeceğiz.
O alanda hedef nedir? Sonuçta Türkiye’de özellikle fiyat baskısı çok yüksek.
Ö. Güyer:Fiyat baskısının yüksekliği çok güzel bir konu. Çünkü hâlâ firmalarımız mevcut üretim teknolojilerini dijitale fiyatla aktaralım diye düşünüyorlar. O firmalarla bizim fazla bir işimiz yok. Onlara arayışlarında başarılar diliyoruz. Biz kendi şirket vizyonlarını mavi yakalıdan beyaz yakalıya, IT projelerine, data yönetimine taşıyan, bu yolda en azından niyet eden firmalarla devam etmek niyetindeyiz. Kendi çabamızla, nacizane üstümüze düşen danışmanlığı üstlenerek onlara destek olacağız.
Yakında böyle bir dönüşüm bekliyor musunuz?
Mecburen olacak. Artık bu rekabet koşullarında firmaların başka çareleri yok. Çünkü artık sıfıra mal edemeyeceklerine göre herhalde herkes şapkasını önüne koyacak ve radikal kararlar verecek.