Canon Pro Stream 1000 tonerli baskı kalitesini inkjete taşıyor.
Canon Hunkeler Innovationdays 2017’de Canon Pro Stream 1000 rulodan ruloya renkli inkjet dijital baskı makinesini sergiledi. Etkinlikte Canon Eurasia Profesyonel Baskı Sistemleri Grubu Proje Yöneticisi Serkan Kocabey sorularımızı yanıtladı.
Etkinlikteki baskı örneklerimizi bir konsept üzerine oturtarak hazırladık ve bastık. Bu konseptimizi Aston Martin (otomotiv) ve Hackett (giyim) markalarıyla beraber tasarladık. Fotoğraf çekimlerini Canon makineleriyle yaptık. Baskılarını farklı ebatlarda Canon makineleriyle yaptık. ImagePrograf Pro 4000’le geniş ebatlı baskılarını, yeni makinemiz Pro Stream 1000 ile kuşe baskılarını yaptık. Tonerli makinemiz imagePress 10000 ile dergi baskılarını aynı zamanda Varioprint i300 inkjet makinemizle ofset kuşe kağıda direct mail baskılarını yaptık. Bizim için fotoğrafı, baskısı, sonlandırmaları ile uçtan uca komple bir Canon çözümü oldu. Canon kalitesi ile donatılmış bir iş ortaklığı gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum.
Sergilediğimiz yeni makinemiz Pro Stream 1000 sayesinde inkjet baskıyı ofset kuşe ile buluşturmakla kalmayıp bunu farklı bir düzeye taşıdık. Océ DigiDot teknolojisi ile 1200 dpi çözünürlülüğe ulaştık ki görüntü kalitesi olarak gayet iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. 60 ile 160 gsm arasındaki kağıtlara 54 cm eninde dakikada 80 metre (1.076 A4 imaj) hızında baskı yapan makinemizin kendini kanıtlamış teknolojilerin üzerine kurulmuş bir mimarisi var.
Pro Stream 1000’in çalışma prensibi şu şekilde, ilk olarak ünitede kağıda Color Grip denilen tutucu malzemeyi uyguluyor ve sonrasında 4 (CMYK) renk basılıyor. Ekstra bir baskı ünitesi daha bulunan makinemizde buraya spot bir renk ya da MICR uygulanabiliyor. Yeni geliştirilen pigment polimer mürekkep sayesinde kağıda tutunma ve renk canlılığını en üst seyiveye taşıyor. Bir başka yeni teknoloji ise kurutma birimi, tek tarafı basılan kağıda temas olmadan önce ısıtılıp sonra soğutularak mürekkebin zarar görmesi engelleniyor ve kağıda tutunması arttırılıyor.
Makinenin geniş bir kitleye gösterimi ilk burada mı gerçekleştiriliyor?
ProStream 1000’in 17 Şubat 2017 tarihinde Münih’te ön lansmanı yapıldı. İlk resmi lansmanı ise burada Hunkeler Innovationsdays’de yapıldı ve 4 adet makine satışı gerçekleşti. İlk müşterilerden biri İsviçre’de Direct Mail House AG, Polonya’da Totem, Hollanda’da Ipskamp Printing, Daten-Partner firması.
ProStream 1000’in avantaljları hakkında konuşmak gerekirse, normalde, inkjet kağıdına baskı yapmak inkjet makinelerde çok zor değildir. Önemli olan, maliyeti yüksek olmayan offset kağıdına baskı yapmaktır. UPM Fine 115 gram mat kuşe kağıda rulodan ruloya baskı yaptık ve çok iyi geri bildirimler aldık. Gerek Makine tasarımı, gerek kalitesi tartışılmaz bir teknolojiyi müşterilerimizin beğenisine sunduğumuza inanıyoruz.
Sadece makine tarafında değil aynı zamanda yazılımlarda da yenilikler ve geliştirmelerimiz var. Yazılımlarımızın temeli Prisma tabanına dayanıyor. Prisma ile beraber PrismaPrepare, PrismaProduction, PrismaSync gibi bütün mimarileri Prisma tabanı üzerinde toplayarak, birbirleriyle konuşup anlaşabilen yazılımlar çıkartıyoruz. Bu da son kullanıcı için inanılmaz konfor sağlıyor.
2016 Drupa’da sergilenen, bir sene önce lansmanı yapılan i300 tabaka beslemeli inkjet makinemiz 35 x 50 cm (B3) boyutuna kadar kağıda dakikada 300 dubleks A4 imaj baskı yapıyor Varioprint i300’de ofset kuşe için primer gerekiyor. Primer teknolojimiz biraz farklı, ona ‘Colorgrip’ diyoruz. Bu teknoloji sadece kuşe kağıtlarda tutunmayı sağlamakla kalmıyor, düşük kaliteli 1. hamur kağıtlarda bile kaliteyi çok yukarılara taşıyor. Dolayısıyla baskı maliyetlerini tonerli makinelere göre üçte bir ila beşte bir arasında düşürüyor. Varioprint i300 üretkenliği en önemli özelliklerden birisi. Çünkü baskı esnasında toner bazlı makinelerin durup otomatik ayar yapmasına neden olan ve üretkenliğini ciddi oranda düşüren toner-developer ayarlaması inkjet teknolojisinde bulunmamaktadır.
2017’nin Şubat ayında Devlet Su İşleri’ne VarioPrint i300 kurduk. Makinemizin baskıları da şimdiden milyonu geçti. Farklı bir maliyet hesabı yapıyoruz ve maliyet tonerli sistemin 1/3’ü ila 1/5’i arasında kalıyor. Klik hesaplamasında renkli sayfaları renkli klik atarak, siyah beyaz sayfaları ise siyah beyaz maliyetiyle basıyor. Böylece kullanıcı renkli ve siyah beyaz işleri farklı makinelere göndermek zorunda kalmadan aynı makinede düşük maliyetle basabiliyor. Makine kitap baskısında da inanılmaz avantajlar sağlıyor. Bu konuda piyasa da görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda sonlandırılacak projelerimiz olduğunda memnuniyetle bildirebilirim.
Bugüne kadar kaç adet i300 kuruldu?
Ürünün lansmanından bu yana Avrupa’da 50’nin üzerinde makine kuruldu. Türkiye’de Devlet Su İşleri’ne kuruldu, devamı gelecek.
Başka hangi çözümlerinizi tanıttınız?
Donanımın yanında yazılım çözümlerimiz de var. Bu yazılımların başında son kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlayan PrismaPrepare geliyor. PrismaPrepare’in kullanımı öyle kolay bir yazılım ki, operatörler Corel Draw, Illustrator gibi herhangi bir üçüncü parti yazılımlarına ihtiyaç duymaksızın PDF dosyasını açıp üzerinde gerekli oynamaları yapabiliyor. Birkaç tıklama ile kitapçık yapılabiliyor. Halihazırda müşterilerimiz tabii ki bu uygulamaları diğer yazılımlar ile yapabiliyor fakat çok fazla program açıyorlar, çok fazla detay var. Müşterilerimiz Adobe’ye, Illustrator’a, Corel’e ve diğer yazılımların hepsine ayrı ayrı lisans bedeli ödüyorlar. PrismaPrepare yazılımı birçok fonksiyonu içerisinde barındırıyor. Bunlar değişken data (Text ve resim) oluşturma, taranmış bir dokümanı temizlemek ve hatta PDF’in içerisindeki yazıları edit edebilen özelliği de var. PrismaPrepare yazılımı Acrobat tabanlı çalıştığı için PDF içerisindeki yetkinliği oldukça fazla. Örnek olarak bir dokümanın içerisindeki tek bir imaj’ın rengini diğer imajları etkilemeden değiştirebiliyorsunuz. Bütün işlemlerden sonra dokümanın son halini PDF olarak kayıt edip diğer printerlara da gönderebiliyorsunuz
Diğer yazılımımız ise PrismaSync… Bu yazılım VarioPrint i300’ü monitörize eden; ne kadar çalıştığı, ne kadar çalışmadığı, arıza oldu mu, olduysa nelerde oldu, hangi kağıtta en fazla sıkışma sorunu yaşadı gibi istatistikleri, raporları veren bir yazılım. PrismaSync yazılımı sadece VarioPrint i300 ü değil diğer tabaka beslemeli makineleride desteklemektedir. Bu yazılımdaki raporlama fonksiyonu oldukça gelişmiş olup bizlere makine hakkında detaylı bilgiler vermektedir.
Hunkeler Innovations Days’de sergilediğimiz diğer bir makine de imagePress 10000VP. Sonunda çok özel bir sonlandırıcı olan Plockmatic BLM 50 ile sergilendi. Basılan işlerin, kapağını ve iç kısmını farklı kasetlerden alıp, tel dikiş atıp, üç ağız bıçağıyla tıraşlayıp aynı zamanda sırtını kare bir şekilde sonlandırıp, çıkartan çok özel bir sonlandırma çözümü. Plockmatic üçüncü parti iş ortağımız. Tabii baskı ve kullanılan kağıt, kağıdın dokusu da çok önemli. ImagePress 10000VP ile ister 115 veya 130, ister 250 g kağıda baskı yapalım, hızda değişme veya düşüş olmuyor. Kuşe kağıda sorunsuz baskı yapıyor. İstanbul’da çok sayıda satışımız oldu. ImagePress 10000VP’nin baskılarını görenler “bunun toner teknolojisi olduğuna emin misiniz?” diyorlar. Çünkü tonerdeki dalgalanmaları hiçbir yerde göremezsiniz.
Bu makinenin pazar payı nedir?
10000VP İstanbul’da ve Ankara’da 2016 yılının ortasından sonra satışa sunuldu. Drupa’da bu makinelerin satışı ile alakalı Avrupa’da en iyi satış ödülünü aldık. Şu anda satışı hızla devam ettiğinden net rakamı veremiyorum. En güzel özelliklerinden biri dokulu özel kağıtlarda inanılmaz iyi sonuçlar vermesi. Baskı örnekleri drupa’da rakiplerimiz dahil herkesi büyülemişti.
Hunkeler’ın genel havasını nasıl buldunuz? Türk ziyaretçi sayısı ve ilgisi nasıl? Neler soruyorlar?
Bir önceki Hunkeler etkinliğine oranla bu etkinliğin daha kalabalık olduğuna şahit oldum. Hunkeler’ın yeni sonlandırma çözümleri ve yeni ortaklıkları var. Bize sorulan sorular da genelde onlara dair. Genelde Türkiye’den gelen müşterilerimiz kitap yapımıyla ilgileniyorlar. Kitap sektöründen biraz daha fazla soru geliyor. Etkinlikte kitap sektörüyle alakalı birkaç çözüm var. Biri Hunkeler ve Müller Martini iş ortaklığı sonucunda oluşmuş bir çözüm. Bir başkası Horizon ile Hunkeler tarafından oluşturulmuş. Bu iki çözüm de de kitapları rulodan bitmiş kitap halinde alabiliyorsunuz. Değişken ebatta, değişken kalınlıkta kitaplar yapabiliyorlar ve bunu arka arkaya yapabiliyorlar. Kitapların üzerindeki barkodlara göre sistem değişiklikleri uyguluyor.