Hakan HONDU / Heidelberg Türkiye Pazarlama Yöneticisi
Kitap baskısı için verimlilik, tasarımın ve mizanpajın matbaadan içeriye girmesi ile başlıyor. Burada süreci ve olabilecek en yüksek verimliliği tam olarak sağlayabilecek tüm ürünleri Heidelberg sunuyor. Öncelikle yazılım kısmında başarılı bir matbaa yönetimi iyi geliştirilmiş bir MIS yazılım sistemi ile başlıyor:
Heidelberg’in Prinect Business Manager MIS (Yönetim Bilgi Sistemi) sınıfındaki bu yazılımı, ticari işlemleri otomatikleştiriyor ve işi basitleştiriyor. Sorgu ve siparişlere yanıt sürelerini kısaltıyor. En ucuz üretim yöntemi saniye cinsinden tanımlanır ve otomatik olarak bir fiyat hesaplanıyor. Manuel maliyetleme de mümkün. Tüm iş verileri, üretimde de otomatik olarak bulunur, böylece hazırlık süreleri de en aza indiriliyor. MIS, mevcut duruma göre her zaman şeffaflık sağlıyor. İşlenmemiş stoklardan bitmiş ürünlere kadar tüm süreçler, maliyetler, nakliye işlemleri tek bir yerde otomatik olarak oluşturuluyor ve görüntülenebiliyor. Devamında otomatik faturalandırma fonksiyonu da sağlanabiliyor. Ayrıntılı karşılaştırmalar; maliyetler ve marjlar üzerinde toplam denetimi mümkün kılıyor. Bu önemli performans rakamları, matbaanın daha kolay yönetilmesini sağlıyor.
Sonrasında iş üretim kısmına geldiğinde baskı öncesinde en uygun tabakaya en az fire veya atıl alan oluşturacak şekilde montajlanması gerekiyor. Özellikle kitap üretimi olarak düşündüğünüzde yüzlerce sayfanın tek seferde ve baskı sonrası metoduna en uygun şekilde tabakalara dağıtılması, zamanla yarışılan günümüz endüstrisinde olmazsa olmaz konumdadır.
Prinect Prepress Manager ve Signa Station yazılımları ile mizanpaj hızlı ve kolaydır. Otomatik süreçler, kullanıcı dostu araçlar ve net şekilde yapılandırılmış şablonlar hata kaynaklarını minimize ediyor ve gerekli aşamalarda sizi güvenle yönlendiriyor. Prinect bu büyük ve iyileştirilmiş genel bakışa ilave olarak başka görsel kontrol opsiyonları da sunuyor. Basılacak tabaka üretime ait tabaka ebadı, kesim işaretleri, mesafeler ve görsel ebatları gibi parametrelerle birlikte mükemmel şekilde gösteriliyor.
Tabaka mizanpaj hataları anında ortaya çıkıyor ve baskı tabaka ataması otomatik ve verimli şekilde yapılırken hataların düzeltilebilmesine imkan tanınıyor.
Bu işlemlerden geçen kitap, gerekli kağıt bilgisi, renk değerleri, tiraj bilgileri ve montaj bilgileri eşliğinde doğrudan bilgisayardan kalıba pozlama (CtP) sistemine iletiliyor. Burada Suprasetter UV ve Termal CtP makineleri ile en hassas ve en verimli şekilde pozlanıyor ve daha sonrasında baskı odasına gönderiliyor.
Baskı odasında, iş ofset baskı makinelerine gelmeden önce Prinect Pressroom Manager yazılımı ile kontrol ediliyor ve en doğru şekilde kumanda sistemine aktarılıyor. Prinect Pressroom Manager, merkezi olarak baskı odasından yapılan tüm çalışmaları kontrol ediyor ve ilgili iş bilgisi ve üretim verisini yönetiyor. Prinect Pressroom Manager, otomatik olarak hesapladığı renk ön ayar verilerini tam zamanında iş verisi ile birlikte entegre olan baskı makineleri ve renk ölçüm sistemlerine transfer ediyor.
Bu otomasyon verimlilikte ciddi oranda bir artış ve baskı odasında artırılmış şeffaflık sağlıyor. Ön ayar verilerinin verimli şekilde kullanılabilmesi sayesinde hazırlık süresi ve baskı makinelerindeki fire miktarı azaltılabiliyor.
Buradan sonrası tamamen matbaacı dostumuzun işleri ve üretim hacmi doğrultusunda seçtiği baskı sistemi doğrultusunda gelişiyor. Esnek ve hızlı çözüm sunan dijital baskı sistemlerinden, 35×50 ebadından, 50 x 70, 70 x 100 ve hatta 100 x 140 ebatlara kadar; 2 renkten 12 renge kadar, ön/arka baskı (perfektör) sistemli ofset baskı makineleri her türlü kitabın baskısını gerçekleştirmek üzere geliştirilmiştir.
Biz kitap için en çok kullanılan modellerden bahsedecek olursak; şu modellere değinebiliriz:
Dijital baskı ile ilgili yazımız gelecek sayıda yer alacak.
Eğer işin baskısı ofset baskı makinelerinde gerçekleşecekse, sizi bu konuda zaten mükemmel çözümler bekliyor:
Speedmaster SX 74, XL serisinin yenilikçi ve gelecek odaklı teknolojisini başarılı 50 x 70 platformu ile birleştiriyor. Tabaka çevirme sistemli veya tek yüze baskılı, lak ünitesi bulunan veya bulunmayan iki ila on renk arasında değişen geniş bir konfigürasyon yelpazesi sunuluyor. Saatte 15 bin tabaka hıza kadar çıkabilen Speedmaster SX 74, ihtiyaca göre çok çeşitli ilave ekipmanlarla donatılabiliyor.
Speedmaster CS 92, Heidelberg’in kitap baskısı için geliştirdiği ve CD 102 platformu ile sunduğu 64 x 90 cm formatı sayesinde % 20 daha uygun olan kalıp bedelleri ile rekabetçi pazarda önemli bir avantaj sunuyor. Ticari baskı ürünlerinin çoğunluğu bu format için uygundur.
Speedmaster SX 102, 70 x 100 ticari baskı sınıfında yeni standartlar belirliyor. Kısa hazırlık süresi ve hızlı üretim sürelerinin yanı sıra tüm makinenin ergonomik çalışması optimum esneklik ve düşük maliyetli verimlilik sunuyor. Konfigürasyon yelpazesi lak ünitesi bulunan veya bulunmayan, iki ila on renk arasında değişiyor. SX 102, ihtiyaca bağlı olarak 2 ila 10 renk arasında, ön/arka baskı sistemi, lak ünitesi gibi seçeneklerin yanı sıra çok sayıda ilave ekipman ile donatılabiliyor.
Speedmaster XL 106 , Heidelberg’in amiral gemisi konumundaki bu modelin sağladığı verimlilik ve üretim esnekliği ile saatte 18 bin tabakalık hız ve sınırsız ekipman opsiyonları sayesinde standart işlerin çok daha ötesine geçmek mümkündür.
Speedmaster XL 145, kendi başına bir üretim devi olarak yüksek hacimli her türlü işi sırtlanıyor ve durmak bilmiyor. Tirajlar ister uzun isterse kısa olsun, size en yüksek verimliliği ve düşük fire oranını sağlıyor. Ön/arka baskı seçeneği ile de tek seferde bitmez denilen işleri çok kısa sürede sonlandırmanıza destek oluyor. Speedmaster XL 145 kullanan Letonyalı bir matbaacı, tüm Kuzey Avrupa’nın kitap baskılarının % 80’ine yakın bir oranını gerçekleştiriyor.
Ofset baskı makinelerimizden çıkıp kağıt üzerinde hayat bulmaya başlayan kitap sayfaları, baskı sonrası yolculuğuna çıkmaya hazır durumdadır.
Bunun en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için Prinect Postpress Manager yazılımı, baskı öncesinden başlayarak tüm verileri derlemekte ve katlama, kesim verileri gibi hassas bilgileri ilgili ekipmanlarda işe özel olarak hazır tutuyor.
Heidelberg Stahlfolder Katlama/Kırım makineleri, en düşük üretim hacimlerinde, en yüksek endüstriyel olarak değerlendirilen üretim hacimlerine kadar eksiksiz çözüm sağlıyor. İster balta, ister çanta ve isterse kombi olsun tüm katlama/kırım sistemlerine ve işinize uygun modeller 35×50 ebadından çok geniş ebatlara kadar bulunuyor. TH/KH, TX ve BH/CH gibi çok sayıda özelleştirilebilen modellerimiz ile yıllardır kurulmuş olan yüzlerce makinemiz, baskı sonrasında güvenilir çözümü temsil ediyor.
Yüksek hızdaki POLAR kesim makineleri, kalite, verimlilik ve sağlamlık söz konusu olduğunda en zorlu taleplere cevap verebiliyor. Kesim makinesi tek başına kullanılabildiği gibi kağıt, karton veya plastiklerin işlenmesi için otomatik bir kesim sisteminin merkezinde de kullanılabiliyor. 35 x 50 ebadından 100 x 140 cm ebada kadar üç değişik otomasyon seviyesinde ve yan ekipmanlar ile rakipsiz kesim kalitesi ve hassasiyeti sunuluyor.
POLAR, ara biriktirme, yükleme, kesim, transfer veya boşaltım gibi çok çeşitli otomatik ve birbiriyle bağlantılı sistemler sunmaktadır. POLAR sistem kavramı, her tip üretim ihtiyacı için doğru kişiselleştirilmiş çözümü sağlıyor.
Ayrıca gerek dijital baskı ve gerek ofset baskı ile hayat bulan kitapların traşlanması işlemi için de bir çözümümüz bulunuyor.
POLAR 3-Taraflı Giyotin BC-330, kapak takma makinesinden çıkan veya teli dikişli ürünlerin otomatik olarak 3 kenardan kesimi için kullanılan bir makinedir. Üç ağızlı bıçağın aksine, bu üründe tek bir bıçak bulunuyor ve hassas makas sistemi sayesinde ürün, uygun kesim pozisyonuna getiriliyor. Makinenin kontrolü, 18.5’’ dokunmatik ekran vasıtası ile gerçekleşiyor.