Yeni yıla yeni kapak takma makinesi Horizon BQ270 ile giren Ay – Bay Kırtasiye’nin artan iş hacmi, yeni yatırım planlarının da önünü açtı. Sırada yüksek kapasiteli bir siyah beyaz dijital baskı makinesi ve üç ağız bıçak yatırımı var.
C. Mustafa Katipoğlu ve eşi Ayşe Katipoğlu tarafından işletilen aile şirketi Ay – Bay Kırtasiye Ltd. Şti. Çankaya ilçesi, Aşağı Öveçler Mahallesi’ndeki kırtasiye mağazasını üç yıl önce bir dijital baskı merkezine dönüştürerek, çoğunluğu yayıncılardan ve kamu kurumlarından ve ajanslardan oluşan müşterilerine kitap, katalog, kurumsal kimlik malzemeleri, yıllık, poster vb. tanıtım materyalleri dahil dijital baskı hizmeti vermeye başlamış. Firmanın en son yatırımı Horizon Türkiye Distribütörü Aras Grup’tan alınan Horizon BQ270 kapak takma makinesi oldu. Halen 300 metre karelik yerine sığmayan firmada yöneticiler dahil 6 kişi çalışıyor.
Yatırımdan bir süre sonra ziyaret ettiğimiz firmada Mustafa ve Ayşe Katipoğlu sorularımızı yanıtladı.
Kırtasiye işine ne zaman başladınız ve dijital baskıya nasıl ve neden yöneldiniz?
Kırtasiye işine 2002 yılına girdik. Bir ara sokakta kitap defter satıyorduk. Daha sonra şirketlerin istekleri üzerine plan kopya işine girdik. Konica’nın dakikada 3 – 6 kopya çeken makineleri vardı. Üç yıl önce kırtasiyeden neredeyse çıktık ve dijtilal baskıya odaklandık. Çünkü okullarda da kırtasiyeler açıldı bize talep kalmadı. Kırtasiye tamamen vakit kaybı. Matbaa sertifikamız da var. Plan kopya işini de bıraktık. Kitap basmaya başladık.
İlk müşterilerinizi nasıl buldunuz?
Yayınevlerini ziyaret ettik ve kendimizi tanıttık. Ya da onlar bizi buldular. İşimizi beğendiler. Birkaç yayınevi ile çalışıyoruz.
Makine parkınızda neler var?
Baskı bölümümüzde Xerox ile başladık. Xerox Color 1000 en iyi makinemiz; daha sonra aldığımız Ricoh Pro C8100, Konica Minolta ve Develop baskı makinelerimiz var. Baskı sonrasında Uchida, Morgana, Boway (kapak takma), Mimaki eko solvent baskı makinemiz, Kaym giyotinimiz var. En son Aras Grup’tan Horizon BQ270 kapak takma makinesi aldık. Bir buçuk ay içinde 12 bini aşkın kapak taktık. Horizon üç ağız kesim makinesi de alacağız. Ayrıca otomatik tel dikiş makinesine de ihtiyacımız var. Baskı sonrası makinelerine verdiğimiz paraya acımıyorum. Horizon almasaydık bir buçuk ay içinde teslim ettiğimiz kitapları teslim edemezdik.
Bastığınız en yüksek tirajlı kitap kaç adet oldu?
Muhasebecilerin 1000 adetlik kitabını bastık. Maliye Bakanlığı’na da bir gecede 500 – 600 kitap üretip sabah teslim edebiliyoruz. Horizon gelmeden önce kitapları sabah bitiremiyor, kalanını gün içinde teslim edebiliyorduk. Bastığımız kitapların adedi genellikle 300’ün altına düşmüyor.
Kitap dışında neler basıyorsunuz?
Yıllıklar, kataloglar basıyoruz; okulların baskı işlerini yapıyoruz. Kartvizit baskıları yapıyoruz. Birkaç ajansla çalışıyoruz. Jandarma özel birlikler için ihale alan bir firma işi yetiştirememişti, 50 bin kadar kendinden yapışkanlı arma bastık. Fuarlara katılan şirketlerin stantları için geniş format baskılar yapıyoruz. Stant hazırlayan birkaç müşterimiz var.
Sokaktaki insan da geliyor mu? Kitap ya da renkli baskılar, takvim vs. bastırmak isteyen bireysel müşterileriniz oluyor mu?
Şiir kitabı bastırmak isteyen müşterilerimiz oldu. Yayınevlerine dizgi yapmak zorunda kalmadık ama onlar için dizgi hizmeti de veriyoruz. Kişiye özel takvimler yapıyoruz. Ama bu tür işler için İstanbul’daki kadar yoğun talep yok.
En sık kullandığımız makineler hangileridir?
Siyah beyaz baskı makinelerimiz, kapak takma makinemiz ve bıçağımız günlük olarak en sık kullanılan makinelerimiz.
Kitap kapaklarını Horizon’dan önce nasıl takıyordunuz?
Morgana kırım makinesinde kırıyor, Boway ile kapak takıyorduk. İş hacmi artınca Boway ile yetişemez olduk.
Horizon BQ270 günde kaç kitap çıkarıyor?
Yanında üç ağız bıçak olsa günde 3000 – 4000 kitabı rahatlıkla bitirebiliriz. Bu makineyi almakta çok geç kalmışız. Her gün bunu tekrarlıyoruz; keşke üç dört yıl önce almış olsaydık. Mevcut makinede 200 kitabın hepsini standart çıkaramıyorduk. Horizon’da belki ilk kitapta 1-2 mm kayma olabilir, sonrakileri kusursuz çıkarıyor.
“Daha geniş bir yere ihtiyacmız var”
Çok sayıda makineniz var ve büyüme hızınız yer sıkıntısı yaşayacağınızı gösteriyor. Planınız nedir?
Kağıdı kamyon bazında alıyoruz ve indirmekte, yerleştirmekte zorluk yaşıyoruz. Burası kendi yerimiz. Alanımız 300 metre kare, henüz kullanmadığımız 3 odamız daha var. Duvarları yıkarsak biraz daha alanımız olabilir. Ama yine de daha geniş bir yere taşınmaya ihtiyacımız var.
Gelecekte nereye odaklanmak istiyorsunuz?
Yakın gelecekte kırtasiyeden tamamen çıkmak istiyoruz. Yayınevleriyle çalışmaya odaklanacağız. Daha yüksek hacimli, servis aralığı daha geniş baskı makinelerine yatırım yapmayı düşünüyoruz. İnkjet sistemlerin gelişmelerini gözleyeceğiz. Sonbaharda baskı ve baskı sonrasına yeni yatırımlar yapacağız. Aslında kağıtta dalgalanmaya yol açmayan su bazlı siyah beyaz makineler olsa çok iyi olurdu. Çıkacak yeni makineleri araştıracağız ve işimize uygun olanı alacağız. Tabii yatırımlarla birlikte kadromuz da genişleyecek.
Baskı sonrasına entegre sistemler mi düşünüyorsunuz?
Harici olması daha iyi. Horizon da harici (near line) çalışıyor. Entegre sistemlerde baskı sonrasında arıza çıkarsa baskıyı da durdurmak gerekiyor.