Hunkeler Innovationdays 2017 Hunkeler ve 80 civarında iş ortağı ile İsviçre’nin Luzerne kentinde 20-23 Şubat tarihleri arasında 4 güne yayılan bir etkinlik olarak gerçekleştirildi ve bir önceki Hunkeler Innovationdays etkinliğinden daha fazla sayıda katılımcı ve ziyaretçiyi ağırladı.
Türkiye’de Aras Grup tarafından temsil edilen Screen ve Horizon da etkinliğe makineleri ile katılarak demolar ve tanıtımlar yapan firmalar arasındaydı. Screnn ve Horizon’un yenilik ve makinelerini Aras Grup Yönetim kurulu Üyesi Serkan Araz ve Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak ile konuştuk.
Hunkeler Innovationdays 2017 iki yıl sonra ve Drupa’dan 8 ay sonra tekrar gerçekleştirildi. Siz de temsilcilikleriniz çerçevesinde Luzerne’desiniz. Bu seneki etkinliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Serkan Araz: İki yıl sonrasında yine bir Hunkeler Innovationdays etkinliğinde buradayız. Hunkeler’da temsilciliğini yürüttüğümüz Screen ve Horizon firmalarının stantlarında ülkemizden gelen ziyaretçileri karşılıyor ve onlara temsil ettiğimiz her iki markanın makine ve çözümlerini anlatıyoruz. Screen standında yeni Truepress Jet520HD inkjet dijital baskı makinesi tanıtılıyor. Bu makine drupa 2016’da lasmanı yapılan makinemiz ve 150 metre/dakika baskı hızına ve beşinci renk ünitesine sahip. Bu ünite aynı zamanda görünebilen ve görünmeyen güvenlik baskıları için de kullanılabiliyor. İstenirse özel bir renk ünitesi olarak da kullanılabiliyor. Truepress Jet520HD ile ofsette basılabilen her türlü kaplanmış (kuşe) kağıtlara sorunsuz baskı yapılabiliyor
Hamdi Kaymak: Screen Truepress520HD’nin en büyük özelliği, konvansiyonel ofset baskıda olduğu gibi bütün kağıtlara baskı yapabilmesi. Bunun için önceden herhangi bir primer kaplamasına ihtiyaç yok. Konvansiyel baskıda olduğu gibi kuşe kağıtlara da doğrudan baskı yapabiliyorsunuz.
Serkan Araz: Truepress Jet520HD (High Defination) 52 cm bobin genişliğinde ve sonsuz baskı yapma özelliğinde bir makine. Baskı sonuçları çok güzel. Screen standında yine kitap baskıları için kullanılabilen bir başka Truepress Jet520 baskı makinemiz de yer alıyor.
Bir diğer teksilciliğimiz Horizon firması da güçlü bir şekilde burada makinelerini çalışır halde sergiliyor. Burada özellikle birbiri peşi sıra değişken ebatlarda kitap üretimi yapan Smartbinder makinemiz ilgi çekiyor.
Makineye basılmış bobin bağlayıp birbiri peşi sıra farklı ebat ve sırt kalınlıklarında kitap alabiliyorsunuz. Bütün ayarlar otomatik yapılıyor. Herhangi bir manuel müdahale olmadan isterseniz birer adet farklı ebat ve sırt kalınlıklarında kitap üretme şansınız var.
Hamdi Kaymak: Hız konusunda da sunu söyleyebiliriz. Değişken ebat kitap üretiyorsanız saatte 1000 adet kitap çıkartabilirsiniz. Horizon’da işlenen bobin genişliği 52 cm. Yani 50 x 70 ebattan forma haline getirip kitap üretebilirsiniz. Screen’de basılan bobinlerin Horizon’da sonlandırma işlemleri yapılıp, istenirse değişken ebatlarda kitaplar haline getirmek mümkün. Yani ebatlayıp, katlayıp, sırtını cilt için uygun hale getirip, kapağını takıp üç ağız bıçakla kenarlarını kesip bitmiş ürün çıkarıyor. Sistem tek geçişte sonlandırmaya dönük olarak bütün ayarlarını otomatik olarak yapabiliyor.
Burada sergilenen bir diğer makine de 4 kafa Horizon BQ480 makinemiz. Bu kapak takma sistemi offline ve inline olarak kullanılabilen bir makine. İstenirse normal (EVA) ya da Pur tutkal kullanılabiliyor. Bu makinemizin sonunda da üç ağız bıçakla sonlandırma var ve değişken ebatlı kitaplar üretebiliyoruz. Bu otomasyonda inline, tek geçişte kitap üretimi sistemlerine ciddi bir ilgi var.
Hunkeler Innovationdays 2017’nin ziyaretçi profili nasıl?
Serkan Araz: Türkiye’den gelen ziyaretçilerimiz var. Ama bir önceki Hunkeler Innovationdays etkinliğine göre Türkiye’den gelenlerin sayısını daha az olarak gözlemliyoruz. Ancak diğer ülkelerden gelen ziyaretçi sayısı da katılımcı sayısı da yüksek.
Screen yeni Truepress Jet520HD’yi ne tür işler için konumlandırıyor?
Serkan Araz: Bu makine matbaa işlerine yönelik bir makine. Mesela stantta gördüğünüz gibi takvim de basıyor. Buradaki makinelerin biri tek diğeri çift üniteli makineler. Bobinden basıp ebatlayıp çıkarıyor.
Hamdi Kaymak: HD makinemizle yüksek kaliteli baskı yapma şansına sahibiz. Artık dijital için baskı kalitesi sorunu ortadan kalktı. Bu makine en yüksek kalitedeki baskı beklentisine cevap verebiliyor. İkinci olarak da 5. renk ünitesine sahip. Bu ünite ile her türlü güvenlik baskılarını yapmak mümkün. Lotaryadan kimlik kartlarına kadar geniş bir yelpazede işlere güvenlik baskıları yapabilirsiniz. Makinenin baskıları çok canlı olduğu için ek bir parlatıcı ihtiyacı hissedilmiyor. Bu ünite güvenliği dönük olarak ya da mutlaka kullanılması gereken bir özel renk varsa onun için kullanılabiliyor. Renk kalitesi yüksek olduğu için renk evrenindeki renklerin % 90’ını yakalayabiliyor.
Screen’ın yeni Truepress Jet520HD makinesi dünya pazarlarında nasıl yankı buldu?
Screen inkjet teknolojisi ile çalışan ve bu alanda dünyada en çok makinesi çalışan bir marka. Bu fuarın konseptinde olmayan, etiket baskısı yapan makineleri de var. Onlar Labelexpo’da görülebilir. Etiket baskı alanında da son yıllarda çok ciddi sayıda makine kurulumu gerçekleştirildi. Dolayısıyla Screen her geçer gün pazar payını ciddi oranda arttırarak sektörde faaliyetine devam ediyor. Toplam bobinden çalışan profesyonel dijital baskı makinelerine baktığımızda Screen kendi ismi ve OEM olarak ürettikleri ile pazarın % 50’sinden fazlasına hitap ediyor.
Ziyaretçilerle daha çok neler konuştunuz, size neler sordular?
Serkan Araz: Herkes yenilik peşinde. Bobin transaksiyonel tarafında yatırımlar yapıldığı için daha çok kitap baskısının Türkiye’ye girmesi beklentisi var. O alanda bir boşluk ve talep olduğu düşüncesi var. Ancak bu noktada bandrol engeli bu yatırımların önünü tıkıyor. Bu sorun çözülürse Türkiye’de iyi bir pazar olduğunu düşünüyoruz ve bu yatırımları ilk yapanlar kârlı olacaklar. Ama bandrol konusunun çözülmesi için biraz daha zaman gerekiyor görünüyor.
Screen’da kitap üretim maliyetlerinin daha aşağıya çekilmesi konusundaki beklentinin bir karşılığı var mı?
Serkan Araz: Screen’ın sahip olma maliyeti uygun. Üretim tarafında sayfa başı maliyet yok. Matbaacının alışkanlıklarına uygun bir sistem var. Boyayı alıyorsunuz ve isterseniz bir teknik servis anlaşması yapıyorsunuz. Screen tarafından bir zorlama yok. Türkiye’de Screen kurulu işletmelerde de bu pratik yaşanıyor ve müşterimiz durumdan memnun. Makineler 5-6 yıldır 24 saat çalışıyor ve teknik olarak hiçbir problemi yok. Yani tam bir Japon dijital baskı makinesi.
Hamdi Kaymak: Screen en yüksek kalite beklentisine cevap verip, en ekonomik üretimi sağlayabilen bir makine. Yine en büyük avantajlarından biri birçok malzemeye herhangi bir işlem görmeksizin, yani bir primer uygulaması ihtiyacı olmadan baskı yapabiliyor olması.
Bir open house yapmayı düşünüyor musunuz?
Serkan Araz: Türkiye’de olmasa da Holllanda’daki merkezde zaman zaman bu tür etkinlikler yapılıyor. Bütün makineler orada kurulu. Biz gerektiği zaman müşterilerimizi oraya götürüyoruz. Müşteri isterse malzemesini gönderip orada deneme baskıları da yaptırabiliyor. Böylece kaliteyi görüp baskı maliyetlerini öğrenebiliyor.
Screen için öngörülen baskı tirajları nedir, boya konusunda yeni bir gelişme var mı?
Hamdi Kaymak: Genelde 250 ve üstü kitap baskı sayılarında bobin makineler için uygun çözüm sağlayabiliyor. Daha düşük tirajlarda tabaka beslemeli sistemler tercih edilebiliyor. Bu HD makinede yüksek kalitede baskı imkanı sağlayan yeni bir mürekkep türü kullanıyoruz. Bu bir taraftan baskı kalitesini arttırırken bir taraftan da pigment mürekkeplere göre maliyeti aşağıya çekiyor. Yani mürekkep alnında hem kalitenin artışı hem de maliyet düşürülmesine dair çalışmalar artarak devam etmekte.
Önümüzdeki süreçte Türkiye’de yüksek volümde dijital yatırımları bekliyor musunuz?
Hamdi Kaymak: Biz özellikle kitap baskısına dönük olarak dijital tarafında çok umutluyuz. Ama bandrol sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu sorun çözülürse yatırım ivmesinin artacağını öngörüyoruz. Yakın tarihli yatırımlar için insanlar daha temkinli davranıyorlar.
Horizon’un hangi makinelerine daha çok ilgi var?
Serkan Araz: Horizon’a ilgi yoğun ve peş peşe kurulumlar yapıyoruz. O kanal iyi gidiyor. Özellikle 1 ve 4 kafa makinelere, kapak takma makinelerine, üç ağızlı bıçaklara, şekilli kesim makinelerine ilgi var. Şekilli kesimde yaprak bıçaklar kullanılıyor. Bu yolla her türlü özel kesim yapılabiliyor. İstanbul’da bir müşterimize böyle bir makinenin kurulumunu yaptık.
Hamdi Kaymak: Horizon düşük ve orta tirajlarda üretim yapan matbaalarda ve dijital matbaalarda dünyada tek başına % 50 civarında pazar payına sahip. Türkiye’de de bu oranı yakalamayı hedefliyoruz. Dolayısıyla en yoğun talep gören ve en çok kuruluşunu yaptığımız makineler de Horizon.
Horizon dijital baskı sonlandırmaya dönük özel çözümleri olmakla birlikte bir matbaanın ihtiyacı olan sonlandırmaların birçoğunu sunuyor. Çok yüksek tirajlar hariç orta ve düşük tirajlarda baskı sonrasındaki tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyor. Bunun içinde giyotin de, katlama makinesi de, tel dikiş de, harman makinesi de var. Bütün bu makineleri offline olarak da sunabiliyoruz. Hepsi bir arada sistem olarak inline olarak da sunabiliyoruz. Horizon dijital ve konvansiyonel baskı sonlandırma sistemlerinin hemen her alanında faaliyet gösteriyor.
Üç ağız bıçak kullanımı artıyor sanıyorum. Sizin gözlemleriniz ne doğrultuda?
Serkan Araz: Evet böyle bir eğilim var artık. Özellikle copy center tarafı da kitap üretimine girince onlar da daha profesyonel makinelere ihtiyaçlar duydular. Eskisi gibi masa üstü makinelerle işlerini istedikleri gibi yürütemiyorlar. Bütün baskı sonrasına olduğu gibi üç ağızlı bıçağa da ihtiyaç duyuyorlar. Bu noktada Horizon tam devreye giren bir marka.
Hamdi Kaymak: Dijital baskı hizmeti veren kesimde de baskı kalitesi beklentisi yükseldi. Bu da baskı sonrasını daha profesyonel hale getirmekten geçiyor. Horizon tam da bu noktada çözümler sunuyor ve baskı sonrasının neredeyse tamamında var.
Artık dijital baskı pazardan ciddi oranda pay almaya başladı ve daha profesyonel makinelerle
çalışmayı gerektiriyor. İyi bir matbaadan çıkan bir kitapta kalite beklentisi ne ise dijital baskı ile üretilen bir kitaptan da aynı kalite bekleniyor. O yüzden de dünyada Horizon’un kurulumları artıyor. Bu alandaki makine yatırımlarının
% 50’den fazlasına Horizon hakim. Türkiye’de de bu doğrultuda bir eğilim artarak sürecektir. Eskiden sadece giyotinlerle kitap traşları yapılırken artık üç ağızlı bıçaklarla bu işlem yapılıyor. Daha önce otomasyonu düşük makinelerde yapılan mücellit çalışmaları hem daha yüksek kalitede hem de daha hızlı üretim zorunluluğunu getiriyor. Bu sebeple Horizon’un pazar payını arttırıyor.
Horizon’da yatırım maliyetleri yüksek mi?
Hamdi Kaymak: Uzun yıllar kullanılacak sistemler söz konusu olduğu için yüksek değil. Uzun yıllar hizmet verecek dayanıklılık ve yüksek kalite bir arada. Bu bakış açısıyla Horizon daha verimli ve ekonomik çözümler sunuyor. Konvansiyonel matbaacılıkta beklenen çalışma süreleri ne ise Horizon bu beklentiyi karşılıyor. Daha kompakt makineler görünümünde ama sanayi makinesi hizmeti alabileceğiniz makineler.
Matbaacılar sonlandırmada eski usul, parça parça ilerlemek yerine inline olarak bir hat içinde sonlandırmayı yapmanın onlara süre yanında maliyet olarak da avantaj sağlayabileceğinin ne kadar farkında?
Hamdi Kaymak: Farkındalar ama Türkiye’de henüz bobin makinelerle in-line kitap üretimi talebi tam olarak oluşmadı. Bu oluşumun biraz daha zaman alacağı görünüyor. Ama Horizon bu alanda dünyada uzun süredir çözümler sunan ve en çok talep gören teknolojileri bir arada sunabiliyor. Yani bu alanda ciddi bir deneyime sahip. Bu anlamda da sektörde daha çok kullanımda olan offline çözümleri olmakla birlikte inline baskı sonrası çözümlerinde de farklı kombinasyonlardaki yeni teknolojiler için de öncelikli yerini koruyor.
Bu yılın nasıl geçeceğini düşünüyorsunuz?
Geçen yıl beklentilerimiz doğrultusunda geçti diyebileceğimiz bir yıldı. Her ne kadar yılın ikinci yarısında Türkiye’de yaşanan gelişmeler ve dünyadaki genel negatif ekonomik durum itibari ile bir yavaşlama olduysa da yılın tamamı için göreceli pozitif bir yıl geçti diyebiliriz. Bu yılın ilk yarısında özellikle 2016 yılının ikinci yarısında yaşanan yavaşlama eğiliminin devam edeceği görünüyor. Bu sebeple bu yıl yatırımlar açısından biraz daha sakin geçecek gibi görünmekle birlikte son çeyrek ve 2018 yılı itibarı ile sektördeki pozitif ivmenin artacağı beklentisi içindeyiz.