(İstanbul) Karmen Matbaa ve Basım San. Tic. Ltd. Şti., makine parkına Aras Grup’tan aldığı 2006 model Komori Lithrone 28 dört renk 50 x 70 ofset baskı makinesini ilave etti. Firma bu yatırımıyla mevcut 35 x 50 ve 70 x100 dört renk baskı makinelerini yedeklemeyi ve organize matbaacılıkla fiyatların düştüğü kartvizit – broşür pazarında rekabetçi olmayı hedefliyor.
Topkapı 2. Matbaacılar Sitesi’ndeki matbaada sorularımızı şirket ortağı ve yöneticisi Murat Çal yanıtladı.
Firmanızın kuruluşundan başlayarak, yatırımlarını ve büyüme sürecini özetler misiniz?
Karmen Matbaa’nın hikayesi 2006 yılında Karma Matbaa Malzemeleri ile başladı. 2010 yılında konvansiyonel CtP sistemleri yaygınlaşınca Karma Grafik’i kurduk. Matbaalar kendi bünyelerine CtP almaya başlayınca pazarda tutunabilmek için iki yıl sonra ofsete geçtik. İlk Komori Lithrone S40 4 renk 2005 model 70 x 100 makinemizi Aras Grup’tan aldık. Daha sonra bir 35 x 50 dört renk baskı makinesi aldık. Aslında 50 x 70 Komori almak istiyorduk ama yerimiz dar olduğu için küçük makine almak zorunda kalmıştık.
Organize matbaacılık da organize olarak ürettiğimiz kartvizit maliyetlerini düşürebilmek için 50 x 70 baskı makinesi almak istedik. Çünkü bir 50 x 70 tabakaya 72 kartvizit basılabiliyor. Kartvizit baskılarında rekabette zorlandığımız için Aras Grup’tan 2006 model Komori Lithrone 28 50 x 70 baskı makinesi aldık. Makine kurulalı bir ay oldu ve şu anda memnunuz. Makine parkımızda ayrıca 70 x 100 Komori ve 35 x 50 dört renk baskı makinelerimiz, Basysprint CtP, bıçak ve kırım makinemiz var. İki vardiya çalışıyoruz ve 24 kişilik bir kadromuz var. Daha önce 35 x 50 makinemizde zarar ettiğimiz ya da makine dolu olduğundan basamadığımız işleri 50 x 70 makinede basıyoruz. Aynı gün kargo vadettiğimiz ekspres baskı işlerinde dört renk Komori çok işimize yaradı. CIP3 sistemiyle CtP’ye gönderdiğimiz iş baskı makinesinin kumanda masasına da gidiyor ve mürekkep, baskı ayarları otomatik yapılıyor. CIP3 fireyi de azaltıyor. Aynı zamanda online baskı işimiz de var. Yeni makine sayesinde daha avantajlı fiyat verebiliyoruz.
Online baskı işinizle ilgili biraz ayrıntı verebilir misiniz?
Web sitemize ciddi bir Ar-Ge yatırımından sonra 2013 yılından itibaren Matbaaloji.com adlı tescilli markamızla internet üzerinden tüm Türkiyeye organize matbaacılık hizmeti vermeye başladık. Kendi bünyemizde yazılımcı istihdam ederek internetten baskı hizmetleri sunuyoruz. Sistemimiz e-ticaret sitelerinden farklı. Herhangi bir e-ticaret sitesinde nitelikleri belli ürünler mağazadan daha uygun fiyatlarla satılıyor. Sitemize tasarım editörü koymuştuk; kullanıcı siteye girip tasarım yapabiliyordu. Sonra fark ettik ki nihai tüketici Türkiye’de henüz web-to-print’e, internet matbaacılığına hazır değil. Sitemizde envai çeşit kartvizit (Amerikan Bristol kartona basılan, laklı, gofreli, selofanlı vb.) var. Kullanıcı lakın, selofanın ne olduğunu, lakın nereye basılacağını bilmiyor ve farkında olmadan en pahalı kartviziti seçiyor. A4 kartvizit gönderiyor, lens bırakıyor, çalışmasını ‘convert’ etmiyor, RGB gönderiyor, JPEG gönderiyor, taşma payı vermiyor. Cep telefonuyla gönderdiği fotoğrafın broşür olarak basılmasını istiyor, lakın nereye uygulanacağını bilmiyor. Son kullanıcı kalibre olmayan bir monitörde iş hazırlıyor; gördüğü rengin, Photoshop’da kullandığı efektlerin aynen basılmasını istiyor. Kargo ücretinde KDV hariçtir diye sitede birden çok uyarı yer aldığı halde 1 lira için fazla ödeme yaptık diye şikayette bulunuyorlar. Yeni nesil Photoshop ile büyüyor ve onunla tasarım yaparak, baskıya iş hazırlayabileceğini sanıyor. Zamanımızın çoğunu telefonla müşteri destek hizmetlerine ayırmak zorunda kalınca matbaacılığın temel kavramlarından bihaber son kullanıcının bu iş modeline hazır olmadığına karar vererek bu tür kullanıcıların üyeliklerini veritabanımızdan sildik. Özellikle Photoshop kullanarak iş gönderen ajansların tecrübesiz olduklarını görüyoruz. Bize sorun yaşatıyorsa doğrudan siliyoruz. Temel bilgilerden yoksun ajans kullanıcıları bile var. Bizi umutlandıran kullanıcılar da vardı. Örneğin bir davulcu kartvizit tasarlayıp göndermişti.
Artık üyelik sistemimiz onay gerektiriyor ve sadece bize doğru iş gönderen, müdahale etmek zorunda kalmayacağımız matbaa ve ajanslara hizmet veriyoruz. Web-to-print göründüğü kadar kolay değil, bir hayli meşakkatli süreç. Başlı başına bir ekip gerektiriyor. Müşteri öğleden önce broşür siparişi verdiğinde aynı gün kargoya verebiliyoruz.
Matbaaloji.com işlerimizi arttırdı. Rekabet son safhada. Biz 2012 yılında Komori 70 x 100 dört renk makine yatırımı yaptıktan sonra faliyette bulunduğumuz 2.matbaacılar çeşitli matbaalarca 70×100 4 renk yaklaşık 15 – 20 adet makine daha faliyete geçti. Dolayısıyla arz talep dengesinde ciddi bir bozulma yaşandı; bu da beraberinde yüksek rekabet ve düşük kâr marjları ile çalışmamıza sebep oldu. Ankara’dan bir kağıt tedarikçimizin söylediğine göre Çin’de bile baskı fiyatları daha yüksekmiş. Çinliler “Kağıdı, mürekkebi, kalıbı bizden alıyorsunuz, nasıl daha ucuz basıyorsunuz” diye soruyorlarmış.
Matbaaloji.com ile yeni bir pazara girdik. Yatırımcı para kazanmak için yatırım yapar. Mevcut riskleri alıp yatırım yaptıktan sonra dört yıllık amortisman süresi on yıla çıkarsa, on yıl sonra makineniz çöp olur. Tekstilin sıkıntıda olduğu söyleniyor; AVM’lerde pantolon, kazak almak için hafta sonu kuyruğa giriyoruz. Demek ki iyi bir markaya hizmet etmek veya markalaşmak gerekiyor. Ticaretin değişen biçimine, koşullarına uyum sağlamak gerekiyor. Küçük bir atölyede pantolon üretip satmak artık geçerli bir iş değil. Organize matbaacılık, herkese hitap eden harcıalem işlerde geçerli bir iş modeli. Matbaaloji.com’un marka tescilini de aldık.
Hedeflerinizden söz edebilir misiniz?
Hedeflerimizi ciro bazında koyuyoruz. Komori Lithrone 28 kurulalı bir ay olmasına rağmen ciromuzu arttırdı. Bu makine ile ciromuzu 1.5 katına çıkarmayı hedefliyoruz.
Organize matbaacılıkta yurt dışını, Avrupa pazarını da hedefliyoruz ama öncelikle içeride işimizi oturtmamız lazım. Şu anda bir kargo şirketiyle anlaştık. Önümüzdeki yıl sitemizin İngilizce versiyonunu açacağız. Başlangıçta kargo fiyatları çok yüksek oluyor. Gönderi arttıkça kargo şirketi avantajlı fiyatlar sunuyor. Gönderi sayısının artması için müşterilere avantajlı kargo fiyatları sunmak gerekiyor. Bu da bir dönem zarar etmeyi göze almak demek. Bunun için İngilizcesi çok iyi personel çalıştırmak lazım. Hem grafiker, hem İngilizcesi mükemmel eleman bulmak hem zor hem de maliyeti yüksek. Çin’deki işçilik maliyetleri de artık pek ucuz değil. Şu andaki kurlarla dünyanın her yerine ihracat yapabilmemiz lazım.