Genpak ve Tesa iş birliği ile düzenlenen flekso seminerinde klişe montaj ve bobin ekleme bantlarında en son yenilikler tanıtıldı ve aniloks hücre ölçümü uygulamalı olarak gösterildi.
(İstanbul) Tesa Bant A.Ş. ve Türkiye Temsilcisi Genpak A.Ş. tarafından 19 Kasım’da İstanbul’da “Tesa Klişe Montaj ve Bobin Ekleme Bantlarındaki yenilikler, Aniloks Temizliği ve Hücre Ölçümü” konulu bir seminer düzenlendi. Genpak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Genpak’ın ürün ve hizmet yelpazesine değindiği kısa açış konuşmasıyla başlayan seminerde Tesa Bant Baskı ve Ambalaj Sektörü Satış Müdürü Aclan Deniz Yiğit ve Müşteri Yöneticisi Selen Salbaş, Tesa klişe montaj bantlarındaki en son yenilikler, uygulamalara ilişkin püf noktaları ve önemli konuları, Tesa’nın endüstrideki iş ortaklarıyla birlikte sunduğu diğer çözümleri ve ürünleri içeren kapsamlı sunumlar yaptılar. Seminerin son bölümünde, Belçika’dan Technology Coaching BvbA şirketi CEO’su Wilbert Streefland aniloks hücre ölçümü konulu bir sunum yaptı. İlgiyle izlenen seminerde salonu dolduran katılımcıların soruları da yanıtlandı.
Seminer programı hakkında bilgi veren Semih Yalçın, “Genpak olarak yaklaşık 17 kişilik takımımızla Dyo firmasını satın alan Toyo Ink firmasının mürekkeplerini, klişe bantlarını, bobin ekleme bantlarını, aniloksu sıyıracak dr. blade sıyırma bıçaklarını, aniloksu temizleyecek kimyasalları, özel ölçülerdeki seramik aniloks ve sleeve merdanelerinin satış ve servisini sunuyoruz” diyor.
Tesa Bant Satış Yöneticisi Selen Salbaş’ın sunumu Tesa şirket profili ve ürün yelpazesi, hizmet verdiği pazarlar, klişe bantlarındaki yenilikler, flekso tedarikçileriyle iş birlikleri, Tesa’nın tedarik ettiği yardımcı ekipmanlar ve bobin ekleme bantlarındaki yenilikleri içeriyordu.
Alman firması Tesa, kozmetik markası Nivea ve Tchibo mağaza zincirinin de sahibi olan Beiersdorf Group bünyesinde bir şirket. Tesa Bant, Türkiye’de 2001 yılından bu yana anonim şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Selen Salbaş, “Endüstriyel, ticari ve nihai tüketim için kendinden yapışkanlı ürünlerde küresel liderlerinden biriyiz. Tesa’nın özellikle yapışkan sürme teknolojisi, yapışkan ve yenilikçi ürün, çözüm geliştirmelerinde firmamızın 125 yıllık bir tecrübesi var. Kaplama teknolojisinde de birçok uygulama alanında küresel pazar liderliğine sahip” diyor. Dünya çapında 100’ü aşkın ambalaj uzmanı var. Yılda 70 patent alan firmanın yıllık cirosu 1.139,6 (2015) milyar avro. Cironun % 76.7’si endüstriyel ürünlerden 23.3’ü ise nihai kullanıcılara yönelik ürünlerden geliyor.
Tesa, otomotiv, mobilya, elektronik, beyaz eşya, deri endüstrisi, yenilenebilir, baskı ambalaj, hırdavat ve kırtasiye sektörlerine hizmet veriyor. Portföyündeki 6500 ürünün bir kısmı endüstri, kalanı nihai tüketiciler için geliştirilmiş ürünler. Farklı ülkelerde 54’ü aşkın ofisi ve 8 üretim tesisi bulunuyor. Ürünleri 100’den fazla ülkede bulunuyor. Dünya çapında 4100 çalışanı var. Toplam 6500 ürün çeşidi üretiyor ve satıyor. Firmanın dünya çapında 54 temsilcisi bulunuyor ve 104 ülkede ürünleri temin edilebiliyor. Dünya genelinde 100’ü aşkın ambalaj uzmanı ile çalışıyor.
Aclan Deniz Yiğit, baskı ambalaj sektörüne dört farklı alanda hizmet verdiklerini belirterek, şöyle devam ediyor. “Kağıt üretimi bölümü için bobin ekleme bantlarımız mevcut. Suda çözünebilen bantlarımızla 18 g – 300 g arasında kağıt üreten birçok firma ile çalışmaktayız. Oluklu mukavva sektörü için bobin ekleme bantları, baskı için klişe montaj bantları, klişe kenar bantları gibi bant çeşitlerimiz bulunuyor. Gazete ve dergi sektöründe de bobin ekleme bantlarımızla Hürriyet, Sabah gibi birçok kuruluş ile çalışıyoruz. Yüksek süratte bobin ekleme gerçekleştirerek üretimin sürekliliğini sağlıyoruz.”
Yiğit, sunumunun sonraki bölümünü flekso ve rotogravür baskı için esnek ambalaj klişe bantları ve çözümlerine ayırdı.
Tesa klişe montaj bantlarında yenilikler
Tesa klişe montaj bantlarını uygulanacak prosesin ihtiyaçlarına göre filmik, bez veya köpük bant olarak sunuyor. Filmik bantlarda etiket ve oluklu mukavva sektörleri için 0.10, 0.20, 0.30 mm veya 100, 200, 300 mikron kalınlıkta bantlar bulunuyor.
On beş yıllık bir geçmişi olan bez bantlar filmik bantlara göre kompanse özelliği taşıyor. Bu bantlar çuval baskılarında, poşet baskılarında ve oluklu mukavva sektöründe kullanılıyor. Tesa bu grupta farklı yapışkanlık seviyeleri olan, 0.38 mm (380 mikron) et kalınlığında iki farklı ürün sunuyor.
“Üçüncü kısımda, yine filmik bantlara dönecek olursak, bunların ayrı bir özelliği bulunuyor” diyen Yiğit, şöyle devam ediyor. “Bazen sektörde besleme ya da ‘ameliyat’ tabir edilen, ustaların klişenin altını besleyerek, klişenin et kalınlığını artırmalarını ve baskıdan daha iyi sonuç almalarını sağlayan bantlarımız var. İçindeki köpük yapı sayesinde amörtisör özelliği de kazanan bantları var. Etiket ve oluklu mukavva sektöründe tercih ediliyor.
Günümüzde gelişen baskı teknolojisiyle birlikte sektörde sıkıştırılabilir slivler (sleeve) yer almaya başlamıştır ve giderek popülaritesi artmaya başlamıştır. Bunlara bağlı olarak sliv üreticileriyle çok yakın çalışmakta olup, yeni ürünler geliştirmekteyiz. Bu ürünlerden biri 120 mikron et kalınlığı ile drupa’da lanse edildi. Elastomer klişe olarak adlandırılan sıkıştırılmış slivlerde bu bantlar kullanılıyor.
Amörtisörlü köpük bantlarımıza gelince, bu bantlar iki ayrı grup olarak sunuluyor: Tesa Softprint bantlar geniş en tesa (Softprint® 500 µm/20 mil.) ve dar en (Softprint® 380 µm/15 mil.) et kalınlıklarında, farklı proses gereksinimleri için ekstra yumuşak, yumuşak, orta sert, sert ve ekstra sert ürün renk kodları ve baskı motifleriyle sunuluyor. Bantlara eklenen polietilen köpük, baskıdan çok daha iyi sonuç alınabilmesi için amortisör özelliği sağlıyor.
Kullanıcılar köpük seçimi için, klişe bazlı köpük danışma kitine tesa.com/foamadvisor linkinden Tesa Çevrimiçi Köpük Danışma Kitine erişerek proses ihtiyaçlarına en uygun ürünü bulabilecekler.
“Sektörde bize en çok sorulan sorular, “0,38 bant mı, 0.50 bant mı kullanmalıyız” ya da “bu ikisi arasındaki farkı nasıl ayırdedebiliriz” şeklinde geliyor. Sizin makinenizin mekaniğine veya baskı özelliklerine bağlı olarak baskı boşluğunu doldurmanız gerekiyor. Değerlendirmemize bağlı olarak, etiket sektörünün % 90’ı 380 µ bant kullanıyor. Bir kısmı için ise 500 µ bant öneriliyor. Geniş en flekso baskı makinelerinde ise neredeyse % 100 oranında 500 µ bant kullanılıyor.
Flekso etiket sektörü için 380 mikron bantlarımızda genellikle % 70 pazar payına sahibiz. Etiket sektöründeki ürün gruplarımızda üç farklı sertlikte bantlarımız bulunmaktaydı. Bunlar ekstra yumuşak, yumuşak ve sert ürün gruplarıydı. Piyasadan ve sektörden gelen farklı taleplere istinaden, özellikle zemin baskılarda ve beyaz örtücülüğünü arttırmak için daha sert bantlara ihtiyaç olduğu dikkate alınarak orta sert ve ekstra sert bantlar da 2017 Ocak ayı itibarıyla piyasaya sürülecek.
Patentli Secure bantlarımız ilk dokunuşta insanı tedirgin eder ama tamamen farklı bir yapışkan teknolojisine sahip. Bastırılınca yapışkanı aktive oluyor ve çok daha emniyetli bağlanmayı sağlıyor. Burada amaç, kolay çıkarılıp yapıştırılması sayesinde klişenin tekrar pozisyonlanmasını kolaylaştırmak. Klişe doğru pozisyonlandıktan sonra basınç uygulanarak bandın yapışması sağlanıyor. Bu bant grubunda basınç uygulamak çok önemli.
Tesa’nın 500 mikron bant grubunda ekstra yumuşak bantlar çok ince tramların bulunduğu baskılara uygun. Beş ayrı sertlik grubu bulunuyor. Sarı logolu ekstra yumuşak bantlar degrade geçişli, çok ince tramlı kombine baskılarda; kırmızı logolu yumuşak bantlar yine tramlı, az da olsa kombineye kaçan baskılarda; mor logolu orta sert bantlar tramlı ve zeminli baskılar; daha çok yazı ve çizgilerin bulunduğu baskılarda mavi logolu sert bantlar ve tamamen zeminli baskılarda yeşil logolu ekstra sert bant kullanılıyor.
Tesa’nın en önemli farklarından biri köpük yapısıdır; 0.38 ve 0.50 mm. bantların köpük yapısındaki rakiplere göre en önemli fark, uzun süre baskı istikrarını sağlamaya uygun olması. Köpük yapısı ne kadar sıkıştırılabilir olursa, uzun tirajlı baskılarda o kadar tutarlı sonuç alınır.
Tesa’nın sekiz farklı yapışkan çeşidi bulunuyor
İkinci en önemli üstünlüğümüz, Tesa bantlarının daha uzun süre tekrar takılabilir ve sökülebilir olması. Bu konuda sektörden çok sayıda olumlu geri bildirim alıyoruz. Tesa köpük bantlarındaki stabilizasyon filmi lamine edilirken herhangi bir dış etkiye maruz kalmıyor ve köpük deforme olmuyor. Bu da söküp takma, tekrar kullanma sayısını arttırırken, uzun tirajlı baskılarda tutarlılık sağlıyor.
Beş sertlik derecesinin yanı sıra sekiz farklı yapışkan çeşidimiz bulunuyor. Tesa’nın vakit darlığından iyi temizlenmemiş bantların neden olduğu baskı sorunlarının çözümü için de alternatif bantları var.
Bu kadar ürün çeşidiyle doğru çözümü sunabilmek için müşterilere çok daha yakın olmaya çalışıyoruz. Doğru köpük sertliği ve doğru yapışkan ile baskıda en iyi sonucu almanız için tüm tecrübemizle müşterilere doğru çözümü sağlamaya çalışıyoruz.
Montaj esnasında bandın kenarlarında meydana gelen kıvrılmaların önüne geçmek için laminasyon teknolojimizi güçlendirdik. Güçlendirilen yapıştırıcı sayesinde balonlaşma vb. bir nedenle herhangi bir kıvrılma yaşanmadan montaj yapılabiliyor. Tesa flekso baskı makineleri üreticileri (Gallus, Comexi, Cerutti, Kuen Yuh Machinery, Omet, Nilpeter, Mark Andy, MPS; Fisher U Krecke, Uteco vb.) ve klişe üreticileri (Flint, Dupont, MacDermid, Asahi, Kodak, Toyobo, Toray) ile yakın iş birliği içinde çalışıyor; baskı makineleri ve klişeler için en uygun çözümleri geliştiriyor.”
Tesa aynı zamanda kenar güvenliği, klişe temizliği, kalıcı eklemeler, kenar kapatma, hata işaretleme, bobin başlatma, merdane koruma için yardımcı malzeme ve araçlar da temin ediyor.
Tesa’nın Easysplice bobin ekleme (kağıt ve film) bantları hakkında da bilgi verilen Tesa seminerinin son bölümünde Belçika’dan Technology Coaching BvbA şirketi CEO’su Wilbert Streefland aniloks mürekkep film kalınlığı ve hücre ölçümü için geliştirdiği Ink Film Thickness Analyser yazılımını tanıttı ve uygulamalı olarak aniloks hücre ölçümünü gösterdi. Flekso baskıda baskıya geçerken % 30 zaman kaybedildiğini belirten Streefland, aniloks hücre ölçümünün ve aniloks temizlemenin önemini vurguluyor.