Sistrade Avrasya Ambalaj İstanbul 2016 – 22. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda MIS/ERP iş yönetimi çözümlerini tanıttı. Firma ayrıca üretim takibi modülü ile birlikte kullanılacak bir sanal gerçeklik gözlüğünün de prototipini tanıttı. Bu gözlükle ağ üzerinden fabrikaya bağlanmak mümkün ve makinelerin, tesisin durumu, makinelerin çalışıp çalışmadığı vb. bunları gösteren birkaç indikatör ile takip edilebilecek ve gözlenebilecek.
Fuarda sorularımızı Sistrade Consulting SA Direktörü Paulo Souto yanıtladı.
Geçen yıldan bu yana Sistrade’nin Türkiye’deki faaliyetlerinde neler değişti?
Türkiye piyasasında ilgide bir düşüş yok ama bir şey satın almada, yatırım yapmada düşüş olduğunu hissediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bağlantı kurduğumuz firmalarla görüşmelerimizin sonuca ulaşmadığını gördük. Çünkü ya beklemek istiyorlar ya da satın almaktan vazgeçiyorlar.
Bu sene şöyle bir yöntem izledik: Türkiye’yi üs olarak kullandık ve etrafındaki Orta Doğu ülkeleri, Bulgaristan, Romanya gibi daha hareketli bölgelere satış yapmaya çalıştık ve bu stratejiyle bu ülkelerde daha fazla hareket yakaladık.
Bu pazarlarda web-to-print yazılımlarına talep ne düzeyde?
Türkiye’de firmalar bu konuda muhafazakâr. Geleneksel yöntemlerle çalışmayı tercih ediyorlar. Fakat Avrupa’da bu konuda ilerleme kaydettik. Sadece web-to-print alanında çalışan özelleşmiş firmalar da var. Türkiye için değil ama Avrupa için büyük gelişmeler kaydetmiş olan web-to-print’in gelecekte daha büyük gelişmeler kaydedeceğine inanıyorum.
Gelecek yıla ilişkin beklentileriniz ve fuarla ilgili yorumunuz nedir?
Türkiye pazarında güçleneceğimize inanıyorum. Çünkü Türkiye’de güçlü firmalar var. Bir şekilde tekrar hareketleneceğine inanıyoruz. Sonraki yıllar için sabırlıyız. Piyasanın tekrar eski performansına kavuşacağına güveniyoruz.
Fuarda ziyaretçi sayısında geçen yıla kıyasla bir düşüş hissediyorum. Buna rağmen burada bazı büyük firmalarla iletişime geçmeyi başardık. Bu nedenle mutluyum.