Firma standında bardak kartonu, karton bardak aksesuarları, çanta ve çanta saplarını ve makinelerini tanıttı.
Avrasya Ambalaj İstanbul 2016 – 22. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nın geçen seneye göre % 20 artış gösterdiği açıklanan yabancı ziyaretçilerinden en çok memnun olan firmalardan biri de Sanem Matbaacılık oldu. Sorularımızı yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı E. Yaşar Alıçlı, yabancıların çoğunlukta olduğunu vurguluyor.
Fuara ilişkin değerlendirmeniz nedir?
Bu fuar çok başarılı geçti. TÜYAP İngilizler (Reed Exhibitions) ile fuarı birlikte düzenliyor. İngilizler tanıtım işini iyi biliyorlar. Her stantta aynı mıdır bilmiyorum ama bizim standımıza % 60 yabancı, % 40 oranında yerli ziyaretçi geldi. Biz yurt dışında da fuarlara katılıyoruz, fuarları ziyaret ediyoruz; örneğin Almanya’daki bir fuarda Türkleri kalabalık gruplar halinde görürüz. Bu fuarda da aynı şekilde yabancıların çok sayıda olduğunu görüyoruz. Benim gördüğüm Türkiye’deki fuarlar içinde en güzel fuar bu. Yeterli miktarda duyuruldu; cumartesinin fuarın son günü olması da bu günü çok verimli bir şekilde geçirmemizi sağladı. Çünkü pazar günü saat 11.00’da insanlar koli bandını açıp toplanmaya başlıyorlardı.
Her mesleğin kendine has incelikleri var. TÜYAP da epeyce tecrübeli ve böyle bir organizasyonu Türkiye’ye kazandırdı. Fuarı çarşamba başlatıp pazar gününü iptal etmeleri bile bir incelik. Çok sayıda holde katılım var. Hepsi tam dolu değil ama çok iyi bir fuar oldu. İnşallah seneye yine katılırız.
Fuar her sene yapılmasına rağmen salonları bu düzeyde doldurabiliyor; bu konuda görüşünüz nedir?
Ekonominin durumu belli; üretim yavaşlamış, piyasa neredeyse durmuş. Tüm bunlara rağmen bu katılım ve ziyaret sağlanmışsa, bunda da bir incelik var demektir. ‘Her yiğidin bir yoğurt yeyişi vardır’ derler, bu sene çok güzel yoğurt yediler ve hepimiz bundan sebeplendik.
Birçok firma yurt dışından, çevre ülkelerden siparişler aldığını belirtiyor. Fuarın, içerideki durgunluğu ihracat ile dengelemek isteyen firmalar için fırsatlar sunduğu söylenebilir mi?
Eskiden yabancılar fuarı gezmek için geliyorlardı. Dün Romanya’dan bir müşteri geldi; sabah uçağıyla gelmiş, birkaç görüşme yapmış, akşam uçağıyla döndü. Bulgaristan’dan gelen bir müşteri sabah arabasına atlamış üç saatte gelmiş. Siparişlerini verdi, döndü. On sene önce bunu anlatsak kimse inanmazdı. Şimdi fuar çok iyi tanıtılıyor, iletişim ve ulaşım çok kolay, insanlar ne alacaklarını biliyorlar ve bir gün içinde işlerini görüp dönebiliyorlar. Eskiden bu kadar otel de yoktu. Şimdi fuarın yanında bile bir otel var.
Yaşar Alıçlı “Karton bardak imalatı ile ilgili tüm malzemeleri kendimiz geliştirip üretiyoruz”
Fuarda sergilediğiniz ürünlerden de bahseder misiniz?
Burada iki çeşit ürün sunuyoruz. Karton bardak imalatıyla ilgili tüm aksesuar ve malzemeleri (bardak kartonu, bardak tepsileri, bardak çantaları, bardak kulpları, bardak kaşıkları, bardak ceketleri ve altlıkları, askılı bardak tepsileri vb.), desenli bardak kanatları sergiliyoruz. Bunları kendimiz geliştirip üretiyoruz ve her sene çeşitlendiriyoruz. Seneye belki yeni aparatlar geliştirir ve burada sergileriz. Kasap kağıdı, peynir kağıdı gibi su geçirmeyen, lamine kağıtlarımız ve ambalaj sektörüne yönelik çantalarımız ve çanta saplarımız var. Geçen sene de tanıttığımız iki makineyi sergiliyoruz. Biri üç boyutlu baskı makinesi, diğeri de bardak kapaklarını, yanaklarını basmak için inkjet bir makine. Onun için kendimiz bir yazılım geliştirdik.
Bardağın yanı sıra içine yiyecek koymak için kapaklı kaplar üreten firmalara basılmış, kesilmiş, içinde polietilen sıvanmış kağıt veriyoruz. Bu konuda Türkiye’de çok büyük yatırımlar yapıldı. Türkiye’de henüz çok talep görmedi ama yurt dışında çok kullanılıyor.
Bardak işinde bir patlama yaşandığını söyleyebilir miyiz?
Yaşanıyor ama bardak üretimi son derece değişik bir iş. Bardak imalatında iki tür bardakçı var. Biri kendi baskı, keski ve bardak yapma makineleri olan firmalar. Biz onlara sadece bobin halinde bardak kartonu satıyoruz. Bir diğer grup firmanın baskı ve keski makineleri yok, çünkü bu makineler pahalı. Onların bir, iki, üç bardak yapma makineleri var. Onlar bizlerden basılmış, kesilmiş kağıt alıyorlar. Onu bardak haline getiriyorlar. Bu iki üç makine ile bardak işi yapanlar, piyasada normal bardak işinde zarar ediyorlar; ancak kişiye özel promosyon işi yaparlarsa para kazanabiliyorlar. Piyasa işinde ham maddesini peşin ya da kredi kartından çektirerek alıyorlar, vadeli satabiliyorlar ve ona dayanamıyorlar. Bu yüzden batıyorlar. Finansmanı iyi olanlar para kazanabiliyorlar. Biraz oynak bir pazar; sürekli yeni firmalar çıkıyor, batanlar oluyor. Biz kartonu peşin parayla ithal edip lamine ediyoruz; bu firmalara da peşin satıyoruz.