Odak Avrasya Ambalaj 2016’da renk yönetimi ve kalite kontrol sistemlerini ve çözümlerini tanıttı.
Odak Kimya standı Avrasya Ambalaj İstanbul 2016 -22. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda en çok ilgi gören stantlar arasındaydı. Roland DG, GSE Dispensing, IGT, X-Rite, Pantone, Eizo, Just Normlicht, Alwan Color, Digital Information, CGS Publishing Technologies, Seiko Epson gibi renk yönetimi, prova ve kalite kontrol çözümleri olan birçok firmanın iş ortağı olan Odak standında PSO ve Renk Yönetimi Uzmanı Göksel Şen sorularımızı yanıtladı.
Bu fuarda öne çıkardığınız çözümlerden bahseder misiniz?
Avrasya Ambalaj Fuarı bizim için çok önemli ve ilk yıllarından bu yana katılımcısı olduğumuz bir fuar. Her geçen yıl fuar daha da büyüyor ve bu bizi çok mutlu ediyor.
Fuarda Renk Yönetiminde kullandığımız cihazlarımıza çok yoğun bir ilgi var ve bu da insanların kalite konusunda daha da bilinçlendiklerini, ihracata daha önem vermeye başladıklarını gösteriyor. Kalite ve renk yönetimi standartları artık özellikle ihracatta talep edilen kriterler ve bunları yerine getirebilmek için bilgiye, ekipmana ve bunların uygulanmasına ihtiyaç var. Biz de bu konularda müşterilerimize yardımcı oluyoruz.
Bu fuarımızda yeni bir ürününümüzü ve işbirlğiğimizi tanıtma şansımız oluyor. QuadTech firmasıyla yaptığımız mümessillik anlaşması ile QuadTech Coldset ve Heatset Ofset Flekso ve Gravür baskı sistemleri için inline otomatik kalite kontrol üniteleri üretiyor ve kuruyor. Fuarda bu markamız da büyük ilgi gördü ve bu konuda da müşterilerimize yardımcı olmaya devam edeceğiz.
X-rite ölçüm sistemleri, mürekkep formülasyon yazılımları, kalite kontrol yazılımlarının yanı sıra prova sistemleri donanımları var. Üretimden çıkacak olan bir ürünün, örneğin beyaz baskısı, gofresi, mat veya parlak lakı, özel renklerin baskısı olan bir karton ambalajın doğru basılmış renkleriyle maketinin hazırlanmasında CGS Oris Color Tuner Web Flexpac yazılımıyla Roland DG’yi birleştirerek ambalaj için prova ve maket çözümünü sunuyoruz. Duran Doğan Ambalaj gibi müşterilerimiz bunu satın alıp kullanmaya başladılar. Bunun gibi kaliteye ve ISO standartlarına yönelik çalışmaların artması bizi mutlu ediyor. Bu arada eğitim çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Gezegen Basım ile Fogra çalışmanızı sonuçlandırmışsınız. Devam eden projeleriniz var mı?
Yaklaşık bir ay önce Gezegen Basım’ın sertifikasını teslim ettim. Aynı anda devam eden iki proje vardı. Diğerini Elit Ofset ile yürütüyorduk. Elit Ofset dört adet Komori çok renkli baskı makinesi olan, UV baskı yapabilen, adı gibi elit işler, A+ işler üreten bir firma. Onlar da yeni aldıkları Komori G40 makinesi ve otomatik sistemleriyle beraber Fogra belgesi almak istediler, süreci tamamladık ve belgelerini teslim ettik.
Ankara’da Matbaa Haber’in basıldığı Arkadaş Basım’ın da sertifikasını önümüzdeki hafta vereceğiz. Bu sizin yaptığınız haberleri, röportajları okura doğru baskı kalitesi ve renklerle aktarmak açısından da önem arz eder.
Makinelerinde online sistemleri vardı, personeli tecrübeliydi ve bu konuda zaten iyiydi. Biz sadece onlara referans ve toleransları belirleyen, uyulması gereken disiplini aktaran bir eğitim verdik. Biz onlara kuralları hatırlattık, bu kuralların çerçevelerini daha net hale getirdik. Arkadaş Basım süreç boyunca çok rahat ettiğimiz, bu süreci kolay geçen bir matbaa oldu.
Flok Ambalaj Ugra PSO sertifikası alan ilk matbaa oldu
Türkiye’de ilk kez bir firma, Flok Ambalaj Ugra PSO sertifikası aldı. Ugra’ın Fogra’dan bir farkı var; bir danışman aynı zamanda denetmen olamıyor; ikinci bir denetmen olması gerekiyor. Bir denetmen yurt dışından geldi ve ben de danışman ve ikinci denetmen olarak matbaayı sınava tabi tuttuk. Onlar da bu süreci başarıyla tamamladılar. Türkiye’de ve dünyada örnek olacak bu işletmeye böyle bir sertifika yakışır; hayırlı olsun. Tüm prosesi gıdaya yönelik olarak tamamlayan, BRC, SGS, FSC gibi birçok sertifikası olan firmanın Avrupa standartlarının üzerinde bir tesisi ve donanımı var. Firmayı birlikte ziyaret ettiğimiz Avrupa’dan misafirlerimiz de Avrupa’da temizlik, hijyen ve birçok ekipman ve standartların bir arada bulunduğu böyle bir tesisin nadir olduğunu söylediler. Bu mutluluk verici bir olay.
Firmalarımız yurt dışından daha fazla iş aldıkça, dünya mankalarının bölgesel tedarikçisi olmaya başladılar. Flok Ambalaj da Vivident’in, Mentos’un bölgesel tedarikçisi. Sadece Türkiye’nin değil, kendisine tahsis edilmiş olan bölgenin ürünlerini basıp ihraç ediyor. Dünyadaki birkaç tedarikçiden biri. Fleksibıl ambalajda da Haribo’nun bölgesel tedarikçisi olan müşterilerimiz var.
Kalitenin belli bir üst noktada tutulmaya çalışılması, belli bir süre sonra alışkanlık haline geldiği için zor olmuyor. Başlangıç aşamaları biraz sancılı olabiliyor ve eğitimi uygulama prosesi için zaman ihtiyacı oluyor ama daha sonra onu yürütmek kolay hale geliyor.
Kuşkusuz kalite odaklı birçok firma var ve onların kaliteleri için tek ölçüt Fogra ya da Ugra sertifikalı olmaları değil ama özellikle ihracat için bunu belgelemiş olmaları önemli…
Kesinlikle… Kaliteye önem vermeye başladıkları andan itibaren zaten kalite kontrol araçları açısından eksikliklerini tamamlıyorlar. Sertifika nihai nokta. ‘Biz zaten bu şekilde üretiyoruz, ufak eksiklerimiz varsa bunu tamamlayalım; kalite kontrolüyle artık ürün raporlandırması yapalım’ diye bir tercihleri var. Bu çok önem arz ediyor.
En son Ocak – Mart arasında Sabah Gazetesi’nin basıldığı Turkuvaz Matbaacılık’ta Türkiye’nin ilk ve tek WAN-IFRA sertifikasyonunu gerçekleştirdik. Ekibin başındaki Kemal Erginsoy da dahil olmak üzere, sadece benim danışman olarak dışarıdan dahil olduğum Oktay Bayrak, Gökhan Köse, Selahattin Ceylan ile üç aylık sınav sürecini çok net ve çok yüksek bir skor ile başarıyla tamamladık. Avrupa’da sertifika için başvuran, alan ve alamayan birçok firma içinde skorumuzla sivrildiğimiz bir süreç oldu.
Türkiye’de 18 Fogra sertifikalı, 1 Ugra sertifikalı ve bir WAN-IFRA sertifikalı matbaa var
Türkiye’de 18 Fogra sertifikalı, 1 Ugra sertifikalı ve bir WAN-IFRA sertifikalı matbaa var. Ama bu matbaalar dışındaki matbaalar kaliteye önem vermiyor değiller. Onların bir kısmıyla da standardizasyon çalışmaları yapıyoruz ama belgeye müracaat etmeyen firmalar da var. Çünkü buna ihtiyaç hissettiklerinde, bu belge ile üretimlerine katma değer katacaklarsa, özellikle ihracat yapıyorlarsa bu belgelere güvenen firmalar, gerçekten güvenilir ve proseslerinden taviz vermeyen sertifikalar oldukları için başvuruyorlar. Yurt dışında fuara katılan firmalar, stantlarında bu sertifikalara yer verdiklerinde tabii ki kaliteleri itibarıyla bir avantaj elde ediyorlar. Benim görüşüm; bu sertifikaların firmalara kattığı bir disiplin, bir iş akışı, bir kalite anlayışı var. Benim danışmanlık verdiğim firmaların hiçbirisi duvara asmak için sertifika talebinde bulunmadılar. Tamamı bunu kalıcı olarak, iş hayatlarında sürdürülebilir ve tekrarlanabilir kalite elde etmek için sertifika almak istediklerini belirttiler. Bu da benim için sevindirici bir durum.
Ziyaretçilerin odaklandıkları konular ve ziyaretçi ilgisi bakımından yorumunuz nedir?
Gerçekten Avrasya Ambalaj Fuarı’nda hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısının artmasından memnunum. Dikkatimi çeken bir konu daha var. Ziyaretçilerin gerçekten profesyonel olmaları beni çok sevindiriyor. Bu ürünlere ihtiyaçları olduğunu raporlandıracak ya da ihtiyaçları olduğunu kabul edip bunu satın almaya götürecek ya da projeyi test etmek amacıyla isteyecek kişilerle görüşüyoruz. Dolayısıyla fuar amacına ulaşıyor, hem sektör için hem bizim için kaldıraç görevi görüyor. Fuarın varlığından ve bu duruma gelmesinden memnunum. Diğer fuarlarda genel olarak bir düşüş var ama Avrasya Ambalaj Fuarı’nda tam tersi bir durum gerçekleşiyor. Bunu sevindirici buluyorum.