Dereli Graphic 22. Uluslararası Avrasya Ambalaj Endüstrisi Fuarı’na Printpack bölümünde, 9. Salondaki her zamanki yerinde katıldı.
Dereli Graphic Genel Müdürü Ahmet Uzun: “Her şeye rağmen bir aktivite var”
Dereli Graphic Genel Müdürü Ahmet Uzun Drupa sürecinde tüm projelerin realize olduğu ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin de yatırım iştahını azalttığı bir dönemde gerçekleşen fuarda yeni bir şey olmadığını belirterek şöyle devam ediyor: “Yeni ürünler de var ama biz mevcutların hakkını vermeye çalışıyoruz. Fuarın en büyük artısı Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ziyaretçilerle kısa bir sürede görüşme şansı oluyor. Standımıza gelen firmaları tek tek ziyaret etmeye kalksak herhalde birkaç ayımızı alır. Fuar ziyaretleri nezaket görüşmeleri çerçevesinde geçiyor. Size somut olarak şu oldu diyebileceğimiz bir şey yok ama şikayetçi değiliz. Zaten bunun böyle olmasını bekliyorduk. Fuarın her yıl yapılmasının etkisiyle olabilir ya da yurt dışı ziyaretçiler Türkiye’ye gelmekten imtina ediyor olabilirler; İran, Türkî Cumhuriyetler ve Balkan ülkeleri ziyaretçilerinde git gide bir düşüş yaşanıyor. Gerçi yerli ziyaretçi sayısında da bir düşüş var. Tabii ki her şeye rağmen bir aktivite var.”
Ahmet Uzun 2017 fuar takvimi için ise şu açıklamayı yapıyor: “Gelecek yıl Avrasya Ambalaj fuarı ile Printtek fuarının çakışması ve iki yılda bir araya Printtek Dijital Fuarı’nın girecek olması bizi düşündürüyor. Hangi fuara ne tür ürün portföyü ile katılacağımıza henüz karar vermedik. Daha önümüzde zaman var. Fuar tarihi yaklaştığında o günkü duruma göre kararımızı vereceğiz. Şu an için aklımızda belirli şablonlar var ama nihai kararımızı önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde şekillendirmiş oluruz.”
Fehim Yurdal: “Makine alımında yedek parça ve servis desteği çok önemli.”
Dereli Graphic Kodak Satış Müdürü Fehim Yurdal da fuara ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu yıl Printpack bölmünde bir oturmuşluk var. Gelenler bilgi almak, yatırım planlamak ve firma ile tanışmak için geliyor. Fuar ihtisas fuarı niteliğinde. Ambalajın her türlüsü fuar kapsamında bulunduğu için ambalaj baskısını öğrenmek isteyenler de gelebiliyor. Ziyaretçilerimiz genelde tanıdığımız müşteriler. Yurt dışından gelenler de var. Ufak tefek malzeme anlamında satış yapma imkanı da oldu. Yeni müşterilerle de tanıştık ama bizim projelerimiz genellikle aylarca takip edilen uzun soluklu projeler. Öte yandan beklediğimiz ama gelemeyen firmalar da oldu.”
Ziyaretçilerin bu yılki beklentileri üzerine Fehim Yurdal şunları söylüyor: “Ziyaretçiler arasında flekso kalıp atölyesi kurmak isteyen bir ofset hazırlık firması, Efi dijital baskı makinemizle ilgili etiketçiler, mevcut CtP makinelerini yenilemek isteyen müşterilerimiz vardı. Kodak olarak özellikle metal ambalajcılarla yol aldık. Teneke ambalaj firmaları zaten fazla değil. Ayrıca yaşlanan makinelerin yenilenmesi sürüyor. Rakipler de boş durmuyor. Herkes kendi çözümünü sunuyor. Makineden ziyade malzemeyi öne çıkartan firmalar var. Kodak’la elde ettiğimiz ivmeyi düşürmemek adına elimizden geleni yapıyoruz. Sonuçta açık bir pazar. Herkes kendine uygun çözümü buluyor. Benim CtP almayı düşünen firmalara önerim, alacakları makinenin 2 ya da 3 yıl çalışacağını düşünerek alım yapmamaları yönünde. Bize göre CtP’nin ömrü en az 10 yıl. Bu uzun sürede makineyi alacağınız firmanın yedek parça ve servis alanında makinenin arkasında durması çok daha önemli. Dereli Graphic olarak 280’den fazla Kodak CtP’ye kesintisiz hizmet veriyoruz.”
Yurdal dış bağlantılar için ise “Bizim bölge ülkeleri ile çalışmalarımız var. Örneğin Azerbaycan’a makine verebiliyoruz. Son zamanlarda İran’dan da talep var ama ambargo halen kalkmadığı için orada bir sıkıntı söz konusu. Oraya direkt satışımız yok. İran’da yüksek marjlarla satış yapılabildiği için malzeme alımı için buraya geliyorlar. Irak tarafından da gelenler oldu. Genelde ucuz ürünleri talep ediyorlar. Balkan ülkelerinden geçen yıllarda çok gelen oluyordu ama bu sene ben karşılaşmadım. Özellikle Makedonya ve Saraybosna’dan çok gelen oluyordu” diyor.
Fuarın zamanlaması konusunda da Fehim Yurdal memnuniyetini dile getiriyor ve “Pazar gününün kaldırılması isabetli olmuş. Kimse hafta sonundaki dinlenme gününü fuarda geçirmek istemiyor. Profesyonel olmayanlar fuara pazar günü gelir. TÜYAP iyi bir şey yapmış. İşten vakit ayıramayanlar Cumartesi günü gelmeyi tercih ettiği için Cumartesi günü yoğun geçti.” diyor.