İbrahim İlhan (Tecpro Genel Müdürü); “Piyasa koşulları elverdiğinde nereye yatırım yapacakları arayışında olan ziyaretçilerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”
Tecpro Bilgi Teknolojileri A.Ş., Sign İstanbul 2016 – 18. Uluslararası Endüstriyel Reklam ve Dijital Baskı Teknolojileri Fuarında Epson yazıcıları ve sarf malzemelerini sergiledi. Firma standında yaptığı uygulamalarla ziyaretçilere süblimasyon baskı alanında somut çözümler sundu.
Tecpro Genel Müdürü İbrahim İlhan, fuarda Matbaa Haber’in sorularını yanıtladı.
Tecpro fuara neler getirdi?
Epson’un distribütörü olduğumuz süblimasyon transfer yazıcıları ve onların orijinal boyalarıyla, 7/24 hizmet anlayışıyla sektöre hizmet veriyoruz.
Epson’un fotoğrafik yazıcıları, iç mekan ve dış mekan yazıcıları yanında, 2011 yılında çıkardığı iki yıl kafa garantili süblimasyon transfer baskı makineleri ve orijinal tekstil transfer boyaları ile burada uygulamalar yapıyoruz ve çözümlerimizi ziyaretçilere sunuyoruz.
Fuarların ilk iki gününde genellikle yatırım odaklı ziyaretçilerin geldiği söylenir. Sign İstanbul’un ziyaretçi profiline ilişkin yorumunuzu alabilir miyiz?
Genellikle bu işle ilgilenen, yatırım iştahı olan ve yatırım düşünen kişiler geldi ama sıcak satışa dönük görüşmelerden çok araştırma halindeler. Piyasa koşulları nedeniyle motivasyonları yeterince yüksek değil. ‘Piyasa koşulları elverdiğinde nereye yatırım yaparız’ arayışında olan ziyaretçilerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
Tecpro’nun Epson dışında da ürünleri var mı?
Sadece bu sektörde distribütörlük yapmıyoruz. Epson’un tüm ürün yelpazesinin (fotoğrafik yazıcıları, süblimasyon transfer yazıcıları, etiket, barkod, POS yazıcıları, video projektörler, ofis ve evler için küçük yazıcılar, dot-matrix yazıcılar), Samsung Bixolon POS yazıcıları, barkod yazıcıları ve müşteri göstergeleri, BenQ dijital signage ürünleri, Datalogic barkod okuyucular, Zebra barkod ve kart yazıcıları, Eiki DLP – LCD projektörler, otel ve restoran uygulamalarında dokunmatik Tboard akıllı tahtaları, TVS POS monitörleri, dokunmatik monitörleri gibi markalarımız ve ürünlerimiz var. Projektörlerde amiral gemimiz Epson dışında Optoma DLP projektörleri, JVC D-ILA video projektörlerini getiriyoruz. Birden fazla iş koluna hitap ediyoruz ama daha katma değerli, endüstriyel çözümleri tercih ediyoruz.
Drupa’da temsil ettiğiniz katılımcı markalarla mı yer almıştınız? Ürünlerde bir değişiklik var mı?
Epson drupa’da her zaman Avrupa organizasyonu ile yer alıyor. Ülkemizde de drupa daha çok fotoğrafik çözümlerle biliniyor. Burada da drupa’da sergilenen çözümlerle yer alıyoruz. Avrupa ile gündemimiz çok farklı. Avrupa’da bizim yaşadıklarımızın onda biri bile yaşanmadı.
Fuarların yaşadığımız şokları yumuşatmada ve sektör içinde güveni artırmada bir etkisi olur mu?
Reklamın iyisi, kötüsü olmaz; fuarlarda mutlaka bulunmanız gerekiyor. Dikkate alınması gereken bir nokta da var. Fuarda sıcak satış yapmaya gelmiyorsunuz ama sonrasında ilgili kitlenin odağı her ne sebeple olursa olsun düşerse – fuarlar az maliyetli etkinlikler değil – giderek önce yerli firmaların ilgileri azalır, sonra markaların katılımı düşer. Bilişim tarafında 30 yıllık tecrübeye sahip biri olarak söylüyorum; yıllarca anlı şanlı bilişim fuarları gördük; CeBIT gibi. Avrasya fuarları Türkiye’de düzenleniyordu. Daha sonra CeBIT telekomünikasyona ve iletişime kaydı ve bilişim tarafı giderek küçüldü, gelen kitle değişti. Uzmanlık fuarlarında buna izin verilmemeli. O kitlenin her daim bu fuarlara iştirak etmesi, burada stant açan firmaların ve doğal olarak markaların da motivasyonunu arttırır.
Yılda iki fuarın varlığına yönelik eleştirilere katılıyor musunuz?
İsterse dört fuar olsun. İsteyen istediğine katılır. Bu fuarlar arasındaki rekabeti de artırır. Katılımcılar da tercihlerini ona göre yaparlar. Herkes her fuara katılmak zorunda değil. Şu anda sonradan gelen FESPA aynı başarıyı gösterecek mi diye sınanıyor. Ben bunu olumsuz değil, olumlu bir gelişme olarak görüyorum.