Ali CAN / hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı
Baskının tarihçesinden hareketle kağıdın bulunması, kopyalama ve çoğaltma işleminin yaygınlaşması, tipo (yüksek baskı çeşidinin bulunması) ve takip eden yıllarda ofset baskının bulunması kopyalama ve çoğaltma işleminin ihtiyaç haline gelmesi baskının evriminin sürekli değişmesine yol açmıştır.
Eskiden matbaacılık sanat olarak algılanırken, zamanla süre gelen süreçte özellikle 19. yüzyılda fabrikalaşmış ve 20. yüzyılda ise sanayideki yerini almıştır.
Baskının geleceği ile konuşacak olursak son yıllarda hızlı ve kaliteli üretim, matbaacılıkta üretim bandını ürün portföyüne göre şekilllendirmiştir.
Sektörde matbaacılık kavramı temel olarak baskı üzerinde yoğunlaşırken , aynı zamanda uzmanlaşma dediğimiz portföy ayrımı, üretimi doğrudan yapısal olarak değişime itmiştir.
Matbaacılık sektörün içinde uzmanlaşmış ana dallar oluşmaya başlamış ve her geçen gün yenilikler ile beraber teknolojik gelişmelerin tetiklediği, homojen bir pazar ve farklılaşmış ürün yapısı matbaacılık sektörünün alt kolu olarak kanalize olmuştur.
Bu alt kol olarak adlandırdığımız ürün farklılaşması ve portföy uzmanlığı, yanında kaliteyi ve hızlı üretimi beraberinde getirmiştir.
Bir örnek verecek olursak; yüksek tirajlı insert portföyüne sahip olan matbaalar, kendi maliyet ve zaman argümanlarını doğru kullanılması adına yapılacak yatırımlarını düşünürken ürün portföyüne göre yatırım yapmak durumundadır. İstenilen kalite ve hedeflenen, zaman ve maliyet ortaya konulduğunda bu portföye sahip olan matbaalar veb ofsete yönelmek ve makine konfigürasyonlarını buna göre ayarlamak durumundadırlar.
Bundan yola çıkarak matbaacılık sektörü son yıllarda kısa başlıklar altında; Ambalaj – Etiket – Ticari Matbaacılık – Veb ve Dijital Matbaacılık olarak karşımıza çıkıyor.
Pek çok ürünün küçük tirajlı siparişinin günümüzdeki mutlak hakimiyeti şu an halihazırda dijital olarak karşımıza çıkıyor. Gerek işleme hızlı gerekse kalitesiyle bir adım önde olan bir sektör dijital.
Diğer bir pencereden bir bakışla her geçen gün trendini yükselten bir diğer grup ise ambalaj dünyası.
Ambalaj dünyası özellikle gıda regülasyonlarının sıkı denetimi altında tutulan, ciddi yatırımlar gerektiren ve bu yatırımların istikrarı sağlaması istenen, son yıllarda büyük bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.
Son organize edilen drupa fuarından da yola çıkarak maliyet kavramını sıkça duyarken, bu maliyetlerle üretim yapan matbaaların doğrudan müdahalesi yenilikçi bir bakış açısıyla ve doğru yatırımlar ile mümkün hale gelebilmektedir.
Ambalaj özelinde konuşacak olursak; talebin artması sonucu girdi olarak kullanılan faktörün fiyatının düşmesi mantığıyla ve teknolojinin gelişmesi dolayısıyla maliyetlerin azalması, üretim alışkanlıklarının değişmesine sebep olmaktadır.
Artık baskılı materyal üretimi hızlı, kaliteli ve düşük maliyetli olma zorunluluğunda bırakılmıştır.
Matbaa işletmeciliğinde özellikle üretim maliyeti yapısı son kullanıcıya verilen satın alma faaliyetini doğrudan etkilemiştir.
Geleneksel şirket sahipleri üretim maliyetlerini klasik yöntemler ile yönetirken, yeni nesil kurumsal matbaalar E.R.P. gibi kurumsal kaynak programlarını üretim ve yönetim rotasına entegre ederek üretimde oluşabilecek hataları minimize edebiliyorlar, raporlamalarını düzenli ve objektif olarak sağlayabilmektedirler.
Bu durum ise rekabet gücünde hızlı ve etkili bir biçimde matbaa işletmelerinin lehine olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Matbaa işletmeciliğinde teknolojik yatırımlar gerek kullanım açısından gerekse son kullanıcıya üretilen ürünlerin nitelik ve nicelik yapısının yeniden tanımlasına sebep olmaktadır.
Örneğin; teknolojik yatırım yapan bir matbaanın, bünyesine kattığı 8 renk perfektörlü bir makine ile 4+4 ön – arka olarak gerçekleştirdiği baskıyı; zaman, maliyet ve üretim hızı açısından, kendisiyle rekabet etmeye çalışan, bununla beraber teknolojik yatırım yapmamış, 2 renk baskı makinesine sahip bir matbaadan çok daha hızlı, kaliteli, verimli olarak yapabildiği görülmektedir. Üretim maliyeti açısından ekonomik, rekabet gücü açısından ise avantajlıdır.
Özet olarak matbaa işletmeciliği hitap ettiği sektörler açısından her geçen gün önem kazanırken, rekabet edebilme yeteneğini geliştiren, teknolojik Ar-Ge yapılarını güçlendiren bir yapıya sahip sektörel gücü yüksek sanayi halini almıştır.