Laurel Brunner, Verdigris blog makalesi
Tekstil baskısı için dijital teknoloji kullanma argümanları diğer baskı sektörleri için kullanım söz konusu olduğunda hemen hemen aynıdır. Piyasalar ısmarlama düşük tirajlı seçenekleri, özelleştirmeyi ve talep üzerine üretimi takdir ediyorlar. Dijital baskı fireyi ortadan kaldırıyor, envanteri en aza indirerek maliyet kontrolünü sağlıyor. Ürünleri aylar yerine haftalar hatta günler içinde üretmek geleneksel tedarik zincirlerini göçertirken, hızlı moda değerlerine uyuyor. Ama faydalarından biri diğerlerinden çok öne çıkıyor: Sürdürülebilirlik.
Çoğunlukla boyama işlemleri nedeniyle, tekstil üretimi tarımdan sonra dünyanın en büyük su kirleticisi. Dünya Bankası teskstil üretiminin endüstriyel su kirletmenin % 20’sinden fazlasından sorumlu olduğunu tahmin ediyor. İngiliz hükûmetine göre İngiltere’nin tekstil üretimi yıllık 3.1 milyon ton CO2, 2 milyon ton atık ve 70 milyon ton atık su üretiyor.
Durum daha da kötüleşiyor. Tekstil işleme, boyama ve durulama aynı zamanda havayı ve toprağı da etkiliyor. İki bini aşkın kimyasal boya karışımları, köpük gidericiler, açıcılar, deterjanlar ve parlatıcılarda kullanılmakta olan benzidin ve toluidin, amonyak, çeşitli tuzlar, klor ve ağır metaller içeriyor. Tekstil üretimi formaldehit, klor, kurşun ve cıva dahil, düzinelerce zehirli kimyasalın dünyanın su yollarında terk edilmesine neden oluyor. Tekstil kazanlarından yayılan, azot ve sülfür gazlar, tekstil atıklarının tercihen geri dönüşümlü olması gerekliliğine rağmen hâlâ çoğu çöplüğü boyluyor.
Tekstil denkleminde olumsuzlukları biraz yatıştıracak olan teknoloji, özellikle sosyal ve çevresel performanslarını arttırmak isteyen büyük markalar tarafından iyi karşılanmalı. Dijital baskı o teknolojidir. Halen tekstil baskı uygulamalarının küçük bir parçasında da olsa kullanılıyor, bununla birlikte özellikle envanterlerin ve firelerin azaltılmasına yardımcı olduğu yerlerde önem kazanıyor. Kornit Vulcan gibi teknolojiler, yüzde yüz susuz bir proseste baskı yapıyor ve doğal, sentetik ve karışık lifler üzerinde çalışıyor.
Dijita baskı, tekstile özel karakteristikler eklemeyi daha da kolaylaştırırken, gelişiyor. Kaplamalar kızıl ötesi radyasyonu bloke ederek kumaşa yalıtım özellikleri kazandırabilir. Kumaşlar, onları yumuşatmak, böcekleri, mantarları ve mikropları uzak tutmak veya ateşe dayanıklı hale getirmek ya da giyeni UV ışınlardan korumak için kaplanabilir. Kumaşlar kiri ve suyu uzaklaştırabilir veya iletken hale getirilebilir ve hatta enerji üretimi için fotovoltaik materyal baskısı yapılabilir.
Tekstil endüstrisindeki büyük oyuncuların mesajı anlamaları, dijital tekstil baskısı alanındaki tüm üreticilerin amacı olmalı. Dijital baskının geçerli bir ticari rakip olarak kabul edilmesinin yıllar aldığı ticari sektördeki deneyimlerimizden ders almalıyız. Moda ve tekstil camialarında dijital baskının yararlarının anlaşılması, onların tedarik zincirlerinde olduğu gibi şu anda yetersiz. Bu değişmek zorunda.
Verdigris projesi
Verdigris projesi baskının olumlu çevresel etkisi hakkında farkındalığı arttırmak niyetinde olan bir endüstri girişimi. Verdigris, basım şirketlerinin çevresel standartlar ve çevre dostu iş yönetiminin gelirlerini nasıl arttıracağı konularında güncel kalmalarına yardımcı olmak için haftalık yorumlar sağlıyor. Verdigris Agfa Graphics, EFI, Epson, Fespa, HP, Kodak, Kornit, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing ve Xeikon şirketleri tarafından destekleniyor.