Geçen yılın sonunda bir VarioPrint 110, küçük bir cilt makinesi ve önemli bileşenleri yenilenmiş bir Polar giyotin ile ‘talep üzerine baskı’ atölyesini faaliyete geçiren Repar Tasarım Matbaa, renkli baskıda da Canon’u tercih etti ve Aras Grup’tan bir imagePRESS C600i aldı. Yakın gelecekte, baskı kapasitesini; yüksek baskı kapasitesine sahip üretim makinesiyle arttırılması hedefleniyor.
(İstanbul) Cağaloğlu’nda 1985 yılından bu yana çeşitli baskı öncesi hazırlık, reklamcılık ve matbaacılık hizmetleri veren Repar Tasarım Matbaa ve Reklamcılık Tic. Ltd. Şti., 2015 yılı sonunda ‘self – publishing’ ve klasik yayıncılığı birlikte yürütmeyi hedefleyen bir yayınevini, ‘Karbon Kitaplar’ markasıyla kurdu. Firma bir yandan da reklam hizmetlerini sürdürüyor.
Yayınevinin kurulmasının ardından önce bir siyah – beyaz Canon VarioPrint 110 baskı makinesi, bir cilt makinesi ve giyotinden oluşan küçük bir atölye oluşturuldu. Daha sonra Canon imagePRESS C600i alındı. Şirketin ‘Karbon Kitaplar’ projesini yürüten Aziz Uzun, Karbon Kitaplar’ı şöyle anlatıyor:
“Atölyemizde başta klasikler olmak üzere kendi oluşturduğumuz kitaplardan bir miktar basmaya başladık. Çoğu klasik kitabı yabancı dillerde de basıyoruz. Çünkü Türkiye’de yabancı dilde basılmış bir kitabı bulmak epeyce zor. Yurt dışından bu kitapları ithal etmek de pahalıya mal oluyor. Dolayısıyla bu kitapların okunma oranı düşüyor. Türkiye’de yabancı dil eğitimi had safhada ve bu eğitimler devam ediyor. Özel üniversitelerin çoğalmasıyla yabancı dillerle ilgili eğitim alanların sayısı da arttı. Bunun bir ihtiyaç olduğu noktasından hareket ettik ve şu anda Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce kitaplar basıyoruz. Gelecekte farklı dillerde, farklı yayınlar da yapacağız.”
Baskı atölyesi kurulurken, tercihler, kriterler hangi konulara odaklıydı? Aziz Uzun, bu sorumuzu şöyle yanıtlıyor.
“Önce kaliteye odaklandık. Hizmet kalitesini arttırabilmek adına iyi kalitede ürünler vermemiz gerekiyordu. Pazar payı gittikçe artan bir baskı platformu olduğundan dijital baskıya karar verdik. İstediğiniz zaman, istediğiniz sayıda baskı yapabiliyorsunuz. Dijital baskı ile ilgili araştırmalarımızda kaliteye odaklandık. Piyasada birçok marka ve onların birçok makineleri var. Onlar arasında araştırmalar yaptık ve yurt dışında birçok fuara gittik. Sonunda Canon’da karar kıldık ve Canon ürünlerini kullanmaya karar verdik. Bizim baktığımız klasmanda Canon’un fırın teknolojisi farklıydı ve daha az enerji ile baskı yapılıyordu; bu şekilde baskı ile kağıt deforme olmuyor, kalite artıyordu.
Önce siyah – beyaz Océ VarioPrint 110 baskı makinesi aldık. Renkli baskıları dışarıda yaptırdık. Kapak olayını dışarıda çözdük. Hemen akabinde zaten renkli makinede de Canon’u tercih ettik.”
Canon imagePRESS C600i renkli dijital baskı makinesi Repar baskı atölyesine üç ay kadar önce kurulmuş. Aziz Uzun, makinenin dikkat çeken özelliklerini şöyle özetliyor.
“Çok basit bir kullanıcı arayüzü var. Makinenin renk yönetimi de oldukça başarılı. Baskı kalitesi de çok yüksek. Çok fazla ısı vermeden baskı yaptığı için gayet düzgün baskı veriyor. Aynı sonucu alabilmek için renk kalibrasyonlarını bir – iki günde bir yeniliyoruz.”
Günde 300-500 kitap teslimi
Kitapyurdu.com gibi online satış yapan kanalların yanı sıra kitapçılarla da çalışan Karbon Kitaplar, siparişe göre üretim yapıyor ve günde 300 – 500 arasında kitap basarak teslim ediyor. İki ayrı yerde, 180 metre kare alanda hizmet veren firmada kitapların hazırlanmasında dışarıdan hizmet aldıkları editörler hariç, 8 kişi çalışıyor. Bu sayının giderek artacağını kaydeden Aziz Uzun, kitap başlığının henüz 100’ün altında olduğunu ve bu sayıyı 2000’in üzerine taşıyacaklarını belirtiyor. Uzun, “Mevcut çeşitlilikte bile kitapçılıkta sezon tabir edilen Ekim – Mart sonu arasında çok yüksek talep olacağını düşünüyoruz ve bunun için büyük bir depoya ihtiyacımız olacak. Bunun maliyeti de ister istemez kitap fiyatlarına yansıyacak. O yüzden siparişe göre baskı modeli bizim işimize daha uygun. Kitap çeşidini arttırmak için yeni makinelere ve daha geniş bir yere ihtiyacımız var” diyor.
Karbon Kitaplar, gelecekte kitapçılık yanında e-kitap hizmetleri de vermeyi planlıyor. Uzun, “E-kitap projesi hayata geçirildiğinde, e-kitapların okunacağı ortamların (e-kitap okuyucu dijital aygıtların) geliştirilmesine de yatırım yapılabilir” diyor. Karbon Kitaplar bazı büyük dağıtım firmaları ile birlikte çalışıyor ve kitapları onlar tarafından online veya sabit kitapçı kanallarıyla satışa sunuluyor.