12 Ağustos’ta şirket içi bir törenle yenilenmiş renk üretim birimleri ve laboratuvarın açılışı kutlandı.
(İstanbul) hubergroup Türkiye, İkitelli’deki şirket merkezine çok yakın ayrı bir binadaki Özel Renk Üretim İstasyonunu tamamen yeniledi. İstasyonda renk laboratuvarı ve üretim birimleri ayrıldı; hubergroup’un MGA düşük migrasyon ambalaj mürekkepleri için ayrı bir üretim alanı oluşturuldu.
12 Ağustos’ta sektörel basından davetlilerin ve şirket yetkilileriyle çalışanlarının katıldıkları sade bir açılış töreni ve kesilen pasta ile yenilenen Özel Renk Üretim İstasyonunda üretimin başladığı resmen duyuruldu.
Konuyla ilgili olarak, hubergroup Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Zümbülcü ve Laboratuvar Şefi Derya Çelik Matbaa Haber’in sorularını yanıtladılar.
hubergroup Türkiye Özel Renk Üretim İstasyonu Pantone renklerin üretimini yapıyor
Laboratuvarınızda verdiğiniz hizmetlerin kapsamında neler vardı ve neler değişti?
D. Çelik: Biz hubergroup Türkiye Özel Renk Üretim İstasyonu olarak Pantone renklerin üretimini yapıyoruz. Müşterinin bize gönderdiği – bu referans renk numunesi, yaş numune, baskı örneği olabilir – numuneye göre renk çalışmaları yapıyoruz ve bu çalışmalar sonucunda Pantone renk üretimleri yapıyoruz. Hammaddelerimiz Almanya’dan geliyor. Dozajlama ünitemizde tamamen otomatik üretim yapılıyor.
Geçtiğimiz bir yıl içerisinde ciddi bir inşaat süreci sonunda birimlerimiz ayrıldı. Daha önce renk laboratuvarı ve üretim birimi gibi alanlarımızın hepsi bir aradaydı. Şimdi renk laboratuvarı ayrı, üretim ayrı bir alanda. Düşük migrasyon MGA mürekkep üretiminin ayrı üretim koşullarında ve Good Manufacturing Practice (GMP) düzenlemelerine uygun olarak yapılması gerekiyor. MGA mürekkeplerimiz için de GMP ye uygun oluşturulmuş ayrı bir üretim alanımız var.
Çeşitli materyallerde migrasyon testleri yapıyorsunuz, değil mi?
Ambalaj baskısında düşük Migrasyon MGA mürekkep pazarımız büyüyor
D. Çelik: Her türlü migrasyon testlerini yapabiliyoruz. hubergroup Almanya’da bu konuda bize destek veriyor. Geriye dönük izlenebilirlik her şekilde sağlanabiliyor. Diyelim ki ürettiğimiz mürekkepte 10 ayrı hammadde var; o 10 ayrı ham maddenin bütün üretim detaylarına ulaşabiliyoruz.
Düşük migrasyon özellikle ihracat yapanlar için zorunlu. Türkiye’de bu konuda yasal düzenleme ve denetim var mı?
D. Çelik: Türkiye’de bununla ilgili bir yasal düzenleme ve uygulama yok ancak Avrupa’ da geçerli kurallara uyuluyor. İsviçre’de yayınlanan bir yönerge var ve Avrupa’da bu yönerge yürürlükte.
S. Zümbülcü: İsviçre’de, yayınlanan bir yönerge var ve AB bunu benimseyerek yürürlüğe koyar. Bizde de matbaa müşterisi tedarikçilerine hangi mürekkepleri, nasıl basabileceklerine dair kurallar koyarlar ve matbaa bu kurallar çerçevesinde baskı yapar.
D. Çelik: hubergroup gıda ambalajı mürekkeplerinde migrasyon garantisi sunduğu için bu konuda herhangi bir sorun yaşanmıyor.
S. Zümbülcü: Düşük Migrasyon MGA mürekkeplerde daha önce süreç şöyleydi; bir renk talebi geliyor, Almanya’dan getirtiyoruz, onaylanma süreci var, müşteri bazen onay vermiyor; süreç birkaç ayı bulabiliyordu. Şimdi burada bir – iki gün içinde üretim yapabiliyoruz ve doğrudan müşterinin onayına sunuyoruz. Epeyce hızlandık. Bu; müşterilermiz için de daha hızlı bir hareket kabiliyeti ve daha rekabetçi olmak anlamına geliyor.
Laboratuvarda yeni başka neler yapıyorsunuz?
D. Çelik: Kalite unsurunu daha çok ön plana çıkarıyoruz. Kalite kontrolü yapılmamış hiçbir ürünün buradan çıkışı olmuyor. Her rengi mutlaka kontrol ediyoruz. Ürettiğimiz her ürünün kalite kontrolü referans alınan numuneye göre, Pantone kataloğuna göre yapılarak, ürünle beraber müşteriye bir baskı örneği şeklinde gönderiliyor. Geriye dönük olarak tüm unsurları analiz edebiliyoruz: formülde hangi ham maddeler kullanılmış, bir yanlışlık var mı – yok mu, hangi arkadaşımız üretmiş, hangi arkadaşımız kontrol etmiş vb. tüm unsurlara tekrar bakabiliyoruz. Bu bilgiler bir veritabanına kaydediliyor ve o veritabanında herhangi bir tarihteki üretim bilgisine ulaşmak istersek, bu imkâna sahibiz. Bu da hata olasılığını oldukça düşürüyor. Müşterilerimize hatasız ürünler gönderiyoruz ki herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmasınlar.
Müşterilerden baskı altı malzemesi örneği de istiyor musunuz?
D. Çelik: Baskı altı malzemesi değiştikçe renk değiştiği için müşteriden baskı yapılacak malzemenin örneğini istiyoruz ki daha doğru, daha güzel bir çalışma ortaya çıksın.
Konvansiyonel mürekkepler dışında, teneke mürekkepleri, UV teneke mürekkepleri, floresan renkler, metalik renkler gibi üretimlerimiz de mevcut.
Mürekkep talebi sektörler itibarıyla nasıl seyrediyor?
S. Zümbülcü: Türkiye’de ambalaj büyüyor. İnternet yayıncılığının gelişmesi ve gazete tirajlarının düşmesi paralelinde web ofset mürekkeplerine talep azalıyor. İnsanlar haber sitelerinden haberleri anında öğrenebiliyorlar web baskı tirajları bu nedenle azaldı. Akıllı telefonlar hayatımızı çok değiştirdi. Ambalaj ise giderek büyüyor. Baskılar daha kaliteli hale geldi. Çünkü ambalaj sadece gıdayı saklamanın ötesine geçti. Bir albeni, pazarlama ve görsellik unsuru oldu. Yapılan son düzenlemelerle süt ve süt ürünleri tümüyle ambalajlı olmak zorunda. Bu da MGA ürünlerimiz için pazarın giderek büyümesi anlamına geliyor.