Enerji verimliliğine etki eden faktörlerden en önemlisi Yeşil baskıdan söz etmeden önce, yeşil baskı şartlarının neden gerektiğini anlamamız gerekiyor ki burada “Karbon Ayak İzi” konumuzun esasını oluşturuyor.
Karbon ayak izi nedir?
Karbon Ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.
Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşur: doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi.
Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı Co² emisyonlarının ölçüsüdür. Küresel ısınmanın boyutları gün geçtikçe artmakta ve dünyamızı tehdit eder hale gelmektedir. Küresel ısınmanın en büyük nedeni diğer gazlar ile birlikte en büyük çapta karbondioksit ve metan gazı salınımıdır.
Sera gazlarının kontrolünün sağlanmaması halinde, üretim sistemlerinin yenilenebilir enerjilerle gerçekleşmemesi ve tüketim alışkanlıklarının değişmemesi halinde gelecek nesillerin, çocuklarımızın çok zor yaşam şartları ile karşı karşıya kalacaklarını bilmemiz ve bugünden hem ebeveynler olarak ve hem de üreticiler olarak sera gaz salınımın da kişisel ve kurumsal tedbirlerimizi almalıyız.
Neden yeşil baskı?
Hem kişisel ve hem de kurumsal olarak yaşantımızda ve tüm imalat sektörlerinde karbon salınımını ve sera gazlarını düşürmemiz gerekiyor. Bu sayede küresel ısınmanın ve dolayısı ile iklim değişiklerinin çevrenin ekolojik değerlerine zarar vermesinin önüne geçmek ve gelecek nesillere de yaşanabilir ortamlar sağlamamız gerekiyor. Sektörümüzde de “yeşil baskı” ile üzerimize düşen karbon salınımının azaltılması ve karbon telafi programları ile daha iyi bir ortam sağlayabiliriz.
Yeşil Baskı’nın çevre koruma ve ekonomik olarak avantajlarını kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Matbaanın yeşil baskı uygulaması ile rakip matbaalara göre farklılık sağlaması ile daha fazla müşteriye ulaşabilmesi
İhracat bazında nihai görsel baskı alıcılarına daha rahat ulaşabilmesi
Firma imajının yükselmesi
Üretim esnasında enerjiden ve sarf malzemelerinden tasarruf ile karlılığın artması
Matbaa baskı ortamının çalışanlar açısından daha sağlıklı ve güvenli olması
Heidelberg’in yeşil baskı ve sürdürülebilirlik politikası
Heidelberger Druckmaschinen AG’de, 1992 yılından itibaren “Çevre Koruma Politikası”, şirketin kurumsal felsefesinin bir parçası olarak yürürlüktedir.
Heidelberg’in çevre koruma politikasını üç başlık altında toplayabiliriz:
1. Heidelberg’in ürün ve hizmetlerini oluşturmasında uyguladığı teknoloji, proses ve karbon salınımı telafisi:
Bu amaçla Heidelberg ürün ve hizmetlerinin oluşturulmasında karbon salınımın düşürülmesi için Heidelberg’in aşağıda belirtilen sertifikasyon kapsamlarını Heidelberg, Wiesloch-Walldorf, Amstetten, Branderburg, Kiel, Leipzig, Ludswigburg ve Amerika/Sidney fabrikalarında uygulanmaktadır.
DIN EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi (geniş kapsamlı, sera gazlarının emisyonun azaltılması)
ISO 9001Kalite yönetim sistemi
ISO 14001Çevre yönetim sistemi
ISO 16001Enerji yönetim sistemi
ISO 18001 İş sağlığı ve güvenliği yönetimi
Heidelberg’in kendine ait kojenerasyon sistemi ile çevre koruma şartlarına uygun şekilde kendi ihtiyacı olan elektrik ve ısı gereksinimi üretmesi
Heidelberg Print Media Academy ve Heidelberg’de kullanılan tüm kağıtların FSC sertifikasyonlu olması
Heidelberg’den “yeşil baskı” paketi alan matbaalar aynı zaman da “Nötr karbon” sertifikasına ve “Yeşil Baskı” logosuna sahip olacaklardır. Tabii matbaaların aynı zaman yeşil baskı ilkelerine uyduklarına dair yetkili kuruluşlardan sertifikasyonlarını almak için önce eğitimlerini alıp ardından uygulamalarını raporlamaları da gerekiyor.
2. Heidelberg makineleri ile üretim yapan matbaaların “ekonomik düşün, ekolojik üretim yap” ilkesi ile “yeşil baskı” ilkeleri ile çalışmalarını sağlayarak, karlılıklarını artırmak ve sürdürülebilir üretim proseslerini oluşturmak.
“Yeşil Baskı” için Heidelberg baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası makine ürünlerini, Prinect yazılımlarını, Saphira sarf malzemelerini, Systemservice teknik servis hizmetlerini ve toplamda oluşabilecek karlılıklarını bir örnekleme ile aşağıdaki şekilde tanımlayabiliriz:
2.1 Co² salınımını düşürmek ve engellemek:
Baskı üretimi sırasında ortaya çıkan karbon salınımının % 90’ı kağıt ile ilişkilidir. Dolayısı ile baskı esnasındaki kağıt firesinin minimize edilmesi gereklidir. (1,000 kg lifli kağıt üretiminde yaklaşık 1,280 kg CO2 harcanmaktadır. 35×50 ebat Heidelberg Speedmaster SX52 Anicolor teknolojisi ile yılda 87 metrik ton Co² tasarrufu sağlanabilmekte ve bu da yaklaşık 8,7 hektarlık bir orman alanına karşılık gelmektedir) Üretim esnasındaki karbon salınımın ölçüm sistemi ise Heidelberg ve Darmstadt University of Technology (Darmstadt Teknoloji Üniversitesi)’nin birlikte çalışması ile oluşturulmuştur.
2.2 Üretim proseslerinde karbon salınımını düşürmek ve engellemek
2.3 Üretim esnasında firenin azaltılması ve engellenmesi
Baskı grubunda Heidelberg “yeşil baskı” paketleri ile baskı makinesi ve Star System yan ekipmanları ile sarf malzemelerinden, enerji tüketiminden ve karbon salınımından elde edilebilecek tasarruflara örnekler:
Kısa iş hazırlık süreleri, yüksek hızda sabit baskı kalitesi ile üretimde yüksek verimlilik sağlanması, enerji tasarrufu ile düşük maliyetli üretim ve toplamda karbon salınımının düşürülmesi esastır.
Almanya’da yapılmış olan “yeşil baskı” ekipmanları ve donanımı olan Heidelberg Speedmaster XL106-6 renkli makine ile donanımsız bir XL106-6 makine karşılaştırmasında, “yeşil baskı” donanımı olan makinenin sağladığı avantajlar:
% 90 Daha az mürekkep firesi: Yılda 2 ton yerine sadece 0,2 ton atık
% 67 daha az fire: Yılda 283 ton yerine sadece 94 ton
% 63 Daha az IPA (alkol) : Yılda 7,200 litre yerine sadece 2,700 litre
% 63 Daha az VOC ürünler: Yılda 5,600 litre yerine sadece 2,430 litre
% 50 Daha az atık su: Yılda 3,200 litre yerine sadece 1,600 litre
% 40 Daha az pudra tüketimi : Yılda 900 kg yerine sadece 540 kg
% 21 Daha az enerji tüketimi: Yılda 560,000 kWh yerine 440,000 kWh
Almanya’da geçerli olan kağıt, enerji vb. fiyatları baz alınarak yapılan bu çalışmada, “yeşil baskı” ile üretimde yılda 221 bin € tasarruf sağlanabilmektedir.
Makineye sahip olunma ya da amortisman süresi olan 10 yıl baz alındığında ise sadece “yeşil baskı” ile toplam makine yatırımın maliyetinin karşılanabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak:
Baskı firmalarının “yeşil baskı” uygulayabilmelerine yönelik bir sürdürebilirlik yönetim politikası olmalı, proseslerin kontrolü ile takibi eksiksiz gerçekleştirilmeli ve sertifikasyon süreçleri raporlanabilmelidir.
Üretimde ağırlıklı olarak geri dönüşümlü kağıt ve FSC (Forest Stewardship Council) logolu kağıt ürünleri kullanılmalı, FSC ve prosesleri (stoklama, atık kontrolü, vs) uygulanmalıdır.
Düşük alkollü baskı veya alkolsüz baskı tercih edilmelidir. Mürekkep ve lak kullanımında düşük migrasyonlu, sertifikalı doğa bazlı ürünler tercih edilmeli ve çevreye zarar vermeyen yıkama solventleri tercih edilmelidir.