Fujifilm, aktif olduğu tüm sektörlerde olduğu gibi grafik sistemler alanında da “Verimlilik, kalite ve çevreci” yaklaşımı ön planda tutuyor. Bu yaklaşımla teknolojiyi çevreye duyarlı hale getiriyoruz ve çevre dostu sistemler geliştiriyoruz.
AR-GE yatırımlarının önemli bir bölümünü “verimli üretim” ve “teknolojiyi çevreye duyarlı” hale getirmek için kullanan Fujifilm sistemlerinin başında su tüketimini ortadan kaldıran ve kimyasal atık oluşturmayan kimyasalsız kalıp PRO-T3 geliyor. PRO-T3 ile su ve kimyasal kullanmadan çok hızlı ve yüksek kalitede baskı yapmak mümkün. Karbon ayak izini azaltan, maliyeti düşüren ve verimli üretime odaklanan PRO-T3’e olan ilgi her geçen gün artıyor.
Ortalama bir matbaanın baskı öncesi ön hazırlık kısmında yılda yaklaşık beş ton kimyasal ve yaklaşık 375 ton su kullanıldığını düşünürsek, PRO-T3’ün ne kadar önemli bir rol üstlendiğini daha iyi anlayabiliriz. Tüketimin dışında; çıkan atıkların nakliyesi ve imhası, bunlarla birlikte tüketilen kimyasal ve su da bir maliyet. Suyun her geçen gün dünyada eksilen bir kaynak olduğunu biliyoruz. Sadece bu sektörde bile ciddi bir tüketim söz konusu. Türkiye’ye kazandırdığımız teknoloji sayesinde su tüketimini ortadan kaldırırken, üretimde kullanılan kimyasalın da doğaya karışma ihtimalini sıfıra indiriyoruz.
Her yönden çevreci, her yönden tasarruflu
Fujifilm’in bir diğer çevreci ürünü ise kalıp banyolama sistemi ZAC… Banyo koşullarını ölçüp doğru tazeleme miktarını hesaplayabilen ZAC ile kullanılan termal kalıplar; stabil kalite, uzun banyo ömrü, yüksek tiraj ve UV mürekkep ile baskıya uyumlu olması özellikleriyle ilgi görüyor. ZAC sisteminde, yüzde 90 daha az kimyasal kullanılıyor. Banyo makinesi üzerindeki akıllı tazeleme sistemi; banyo koşullarını ölçerek doğru tazeleme miktarını hesaplıyor ve istenilen oranlarda yapılmasına imkan veriyor. Böylelikle banyo ömrü 15 bin m²’ye veya 4 aya çıkıyor.
Formülünde diğer banyolarda bulunan silikatı barındırmayan ZAC kimyasalı, banyo makinesi içinde kristalleşmeye yol açmadığından, çok daha kolay temizleniyor. Bu da düşük bakım ve daha düşük çalışma maliyeti demek. Bu sistem; kimyasal kullanımı en aza indirme, su tasarrufu, kolay ve daha az bakım ihtiyacı, uzatılmış banyo ömrü ve hızlı kalıp üretimi ile diğerlerinden ayrışıyor.
ZAC sisteminin bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Hazırlanan bir banyo ile 15 bin metre kare ya da 4 ay kalıp banyolama imkânı,
Düşük kimyasal tüketimi, uzun banyo ömrü,
Banyo yapısını sürekli kontrol etmesi nedeniyle, stabil developer sertliği (PH),
Kalıp üzerindeki nokta değerlerinin ve tram yapısının değişkenlik göstermemesi,
FM (Kum) tramda dahi değişmeyen nokta stabilitesi,
Kullanılan metrekareye göre sabit değil de kalıp üzerindeki imaja göre tazeleme yaptığından, yüzde 10’a kadar düşen tazeleme kullanımı,
Kullanılan kimyasalın sudaki Ca ile reaksiyona girmemesinden dolayı merdanelerde kireçlenme olmaması ve bu nedenle uzun merdane ömrü,
Yüksek banyolama kapasitesi nedeniyle, düşük bakım ve çalışma maliyeti, iş gücü ve zaman kazancı,
Toplam maliyetlerde azalma,
Çevreci bir firma olarak üretim yapma
imkanı