Aras Grup’tan Horizon AF 406S katlama makinesi yatırımı yapan firma ihracata hazırlanıyor.
Arset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. yeni yatırımı Horizon AF-406S yüksek otomasyonlu kağıt katlama makinesi yatırımını Aras Grup güvencesiyle gerçekleştirdi. Aysan Şakar tarafından kurulan Arset Matbaacılık karton ambalajı alanında faaliyet gösteren 38 yıllık geçmişe sahip bir firma ve halen 3 üretim hattı ile ilaç firmalarına kutu ve prospektüs üretiyor. Arset’in makine parkında kutu baskıları için ikisi 70 x 100 (4 ve 5 renkli), biri 50 x 70 (6 renkli) 3 ofset baskı makinesi; prospektüs üretimi için biri perfektörlü, biri iki renk biri de tek renk 3 ofset baskı makinesi; 3 adet (70 x 100) şekilli kesim makinesi, bir adet 50 x 70 kazanlı kesim makinesi; 3 adet yapıştırma makinesi; yardımcı makineler, CtP, giyotinler ve yeni devreye alınan Horizon katlama makinesi var.
Firmanın yeni yatırımı Horizon AF-406S, 37 gramdan 157 grama kadar kağıtları saatte 30 000 hızla katlayabiliyor. Minumum katlama aralığı 20 mm olan makineden maksimum 430 x 650 mm, minumum 50 x 80 mm kağıt geçirilebiliyor. İnce kağıtları işleyebilmesi ve katlama aralığının 20 mm’ye kadar inmesi özellikle prespektüs katlamalarında Horizon’un tercih edilmesinin nedenleri.
Aysan Şakar’ın oğlu ve kızı ile birlikte yönettiği matbaada artık ikinci kuşak bayrağı devralmış görünüyor. Firmanın yeni yatırımını , geçirdiği süreci, piyasa koşullarını ve gelecek projeksiyonunu ikinci kuşaktan Murat Şakar’la konuştuk.
Son zamanlarda yaptığınız bütün yatırımlar ambalaja dönük. Son olarak da Horizon Buckle Folder AF-406S katlama makinesi yatırımı yaptınız. Bu son yatırımı hangi ihtiyaçlarınızı karşılayacak?
Biz son altı yıldır tamamen ilaç sektörüne dönük karton ambalaj üzerine yoğunlaştık. Geçmişte de ilaç sektörüne hizmet veriyorduk. Ancak promosyona dönük üretimimiz de vardı. Son 6 yıldır sadece ilaç kutuları ve prospektüs yapıyoruz. Bu Horizon katlama makinesini de prospektüs için aldık. Bakanlığın yeni kararları doğrultusunda prospektüslerin ebatları çok büyüdü. Böyle olunca da aynı kutuların içine prospektüsleri sığdırmak için kağıdın inceltilmesi yoluna gidildi ve müşterilerimiz prospektüsleri bizden katlı almak istediler. Biz de bu talebe yanıt verebilmek için Horizon katlama makinesi yatırımını yaptık. Şu anda 45 g. katlamalı prospektüsleri müşterilerimize verebilmekteyiz. Halen müşterilerimiz bizden prospektüsleri tek ya da iki katlı olarak istiyorlar. Ancak gelecekte bunların kutulara girecek şekilde katlanmış olarak teslim edilmesi istenirse Horizon’la bu hizmeti de verebileceğiz. Hatta bir iki firma için bu tür bir çalışmalarımız da var. Makine kurulalı 3 ay oldu ve bir süredir de fiilen üretimde.
Piyasa nasıl, dalgalanmalar sizi etkiliyor mu?
Biz genel baskı piyasasına göre bir açıdan biraz daha şanslıyız. Ambalajın ve ilaç ambalajı işinin bir avantajı, insanlar hastalandıkları sürece ilaç kullanmak zorunda olmaları. İlaç kullanıldıkça ilaç ambalajları üretilecek. Bu doğrultuda da biz ve bizim gibi firmalar bu alana üretim yapacağız. Bu şansın yanında çok da büyük bir şanssızlığımız var. O da kâr marjlarının çok düşük olması. Büyük firmalarla uzun soluklu çalışıyoruz ve yaptığımız işte piyasa koşullarına göre riskimiz daha az. Geç de olsa tahsilatımızı yapabiliyoruz. Ama marjlarımız çok düşük olduğu için en ufak bir hatada ve piyasadan ham madde temininde, ebat vb. bir sorun yaşadığımızda bunun bize büyük yansımaları oluyor ve bütün kâr marjımız yok olabiliyor. Rekabetin çok yoğun olduğu bir alandayız. Günümüz Türkiye’sinde iş yaparken güvenli limanlar aranmakta ve ilaç sektörü galiba matbaacılar açısından bu şekilde görünmekte. Bu nedenle bu alanda rekabet çok yoğun. Bu rekabet koşullarında bazı özelliklerinizle öne geçebiliyorsanız çalışabiliyorsunuz. Bu katlama makinesi de bize bir artı sağlayacaktır. Kutu yapan çok sayıda matbaa var. Prospektüs üretiminde kâr oranı daha düşük. Çoğu zaman kutu yanında yapılan bir iş. Ama ince kağıt
(45 g.) üzerine baskı yeni bir alan.
Diğer makinelerde ince kağıdı katlamak sorunlu mu?
Bu gramajdaki kağıdı her katlama makinesi ile verimli bir şekilde katlayamıyorsunuz. Bizim de broşür katladığımız bir katlama makinemiz var. Ancak ince gramajda sorun yaşayabiliyorsunuz. Ayarsızlıklar olabiliyor. Onun için Horizon’a yatırım yaptık.
Önümüzdeki süreçte işlerde bir dalgalanma bekliyor musunuz?
Aslında şu anda dalgalanmanın tam ortasındayız. Gelecekte de işimiz olacak, ama kâr etmek para kazanmak için biraz daha acı çekeceğiz gibi görünüyor. Bu dalgalanma yıllardır var. Piyasalarımız uzun yıllardır dalgalı ve rahat değil. Bundan sonra da böyle devam edecek gibi görünüyor. Bütün sektör olarak ağlaya sızlaya, acı çeke çeke devam edeceğiz.
Kaç kişi ile hizmet veriyorsunuz?
Şu anda 93 çalışanımız var. Babam, ablam ve ben de işin başındayız. Çalışanlarımızın 68 kadarı mavi yakalı geri kalanı beyaz yakalı. Beyaz yakalı çalışanlarımızın çoğu üniversitelerin matbaacılık bölümü mezunları. Bunu önemsiyorum. Böylelikle üniversitelerimize, sektörümüze ve şirketimize katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Kontrol bölümümüz, planlama ve bize yardımcı olan personel matbaa bölümü mezunları.
Drupa 2016 sizde nasıl bir etki bıraktı?
Drupa 2012 daha heyecanlıydı ama bu drupa’da da bazı makineler çok ilgimizi çekti. Sektörün büyük firmalarının fuarda biraz alanlarını küçülttüklerini gördük. Ama drupa yine de matbaacılık sektörünün kalbi. Bu açıdan her drupa bizim için ayrı bir heyecan. Gezip görmek, bu genel havayı teneffüs etmek bence önemli.
“Horizon bize yeni bir kulvar açtı. Prospektüs alanına girmemizi sağladı”
Kendi kulvarınız için dijital baskıya nasıl bakıyorsunuz, gündeminizde var mı?
Şu anda gündemimizde değil. Aslında az tirajlı, dijitalin kârlı olacağı işler var ama bunların sayısı çok değil. Ayrıca istenen kağıt gramajları ve laminasyon özelliklerine dijital baskı makineleri yeni yeni cevap verebiliyor. Bu makinelerin yatırım maliyetleri de çok yüksek. Bu yüzden şu aşamada dijitalin bizim alanımıza girmesi pek olası değil. Bir kaç yıl sonra bu makine fiyatları daha makul seviyelere gelince düşünülebilir. Yakın gelecekte pek olası değil.
Horizon işinize ne kattı, ihracat gündeminizde mi?
Horizon bize yeni bir kulvar açtı. Prospektüs alanına girmemizi sağladı.
Biz 38 yıllık bir firmayız ama yeni bir anlayışla yola çıkmamız 5-6 yıllık bir süreç. İkitelli’deki bu yerimize taşınmamızla başlayan yeni bir süreçteyiz. Buraya gelirken kutu üretiminde bir hattımız varken şu anda 3 hatla hizmet veriyoruz. Bunu iç piyasaya üretim yaparak sağladık ve artık iç piyasaya dönük hedeflerimizi büyük ölçüde gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimiz ihracat. Bunu da kısa vadede düşünüyoruz ve bu adımları atacağız. Şu anda ihracatımız yok.
Fuarlara katılacak mısınız?
Öncelikle katılmayı düşündüğümüz o fuarları ziyaret edip, bizim gibi firmalar neler yapıyor görmek istiyorum. Ondan sonra neler yapacağımızı belirleyeceğiz.
Ne eğitimi aldınız ve kaç yıldır matbaadasınız? Eğitiminizin işinize katkısı için neler söylersiniz ?
Endüstri mühendisiyim ve 8 yıldır matbaadayım. Genelde alınan eğitimi moda mod kullanmıyorsunuz. Ancak kendimde ve burada çalışan üniversite mezunu arkadaşlarda da gördüğüm, üniversitenin insanın bakış açısını değiştirmesi ve ufkunu açması. Bunun temelinde de işinizdeki değerlendirmeleri daha iyi yapabiliyorsunuz. Matbaayı yönetebilmeyi de bu temelde gerçekleştiriyorsunuz. Mesela aldığım eğitimde, Endüstri Mühendisliğinde çok önemli olan bir konu verimliliktir. Matbaada bu konuda mesafe aldığımızı düşünüyorum.
Verimlilikte ne yaptınız ve matbaalarda neler yapılabilir?
İyi makine, periyodik makineye bakımları, iyi ve deneyimli elemanlar, deneyimli veya eğitimli bir teknik ekip bu işin başlangıcı… İşi bilen ekibi, işi bilen ustaları işin başına getirirseniz makine dairesinden daha çok verim alıyorsunuz. Bir de benim önemsediğim konu müşteri ilişkileri. Müşterilerimiz nazlı bebek gibiler. Gerektiğinde bize, karar vericilere ulaşmak isterler. Müşteri temsilcileri, müdürler önemli ama karar veren merciye ulaşabilir olmak onlar için çok önemli. Bu yüzden bizim telefonlarımız 24 saat açıktır. Müşteri meniniyetini biz çok öne koyduk ve bu doğrultuda da gidiyoruz. Müşteri kaybetmemeye gayret ediyoruz. Verimlilikte en önemli şeylerden biri de üretim yaptığınız makinelerin düzenli bakımları ve gerektiğinde yenilenmeleri ve o makinelerin işin ehli ellere teslim edilmiş olması. Elbette verimlilik ölçümleri de yapılmalı.
Tedarikleriniz hemen hemen tamamını Aras Grup’tan karşılıyorsunuz. Aldığınız servis için neler söylersiniz?
Aras Grup bizim iş ortağımız ve oradakiler de dostlarımız. Bunun dışında profesyonel olarak baktığımızda da, bir telefonla buraya gelip, gece gündüz demeden, varsa sorunlarımızı çözen insanlar. Bu yüzden biz Aras’la çalışmaktan menunuz. Bu doğrultuda da son 6-7 makine yatırımımızı onlarla yaptık. Makine markaları iyi olabilir ama bu markaların arkasında Aras Grup’un olması da Türkiye şartlarında ayrı bir güven veriyor.
Bu lokasyona geldikten ve bütünü ile ilaç ambalajı üzerine odaklandıktan sonraki süreci göz önüne aldığınızda firmanızın büyüme potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz, nasıl bir grafik izledi?
Buraya geldiğimizde tek bir hattımız vardı. Şimdi üç hattımız var ve vardiyalı çalışıyoruz. Aslında dışardan baktığımızda bu süre içinde bu yatırımlar fazla. Ama müşterilerimizle sağlam ilişkilerin olması ve ailemizin de iş varsa yatırımdan korkmama anlayışı içinde olması bizi bu noktaya getirdi ve bundan pişman değiliz. Bu süre içinde (5-6 yıl) üretim kapasitemiz yaklaşık 5-6 katına çıktı. Bu büyümeyi başarılı bir süreç olarak değerlendirebiliriz.