Matset’ten alınan HP Indigo 6800 Dijital Baskı Makinesi, düşük tirajlı, çok renkli etiket baskısında kullanılıyor.
(İstanbul) Halkalı’daki tesislerinde, farklı sektörlerden müşterileri için etiket üreten SPS Etiket Baskı ve Ambalaj San. Tic. Ltd. Şti, ilk dijital etiket baskı makinesi yatırımında HP Indigo WS6800’ü tercih etti. Bu yıl içinde 12 renkli bir flekso baskı makinesi de alan firma, HP Indigoyu yerli ve uluslararası müşterilerinin düşük tirajlı etiket baskı işlerinde kullanacak.
SPS Etiket Genel Müdürü Hakan Çiçek, son yatırımlarıyla ilgili sorularımızı cevapladı:
Şirketiniz hakkında bilgi verir misiniz?
SPS Etiket, 2005 yılında Küçükler Holding bünyesinde benim tarafımdan kuruldu. Küçükler Holding bir aile şirketi. Bünyesinde 20’ye yakın şirket var. Bunların bir kısmı baskı ve ambalaja yönelik firmalar. Oluklu mukavva, koli, dijital baskı, etiket gibi… Daha önce ofset de vardı; 2011 yılında ofsetten çıktık.
SPS Etiket şu anda 3000 metre kare kapalı alanda, yaklaşık 100 kişilik kadrosuyla çalışıyor. Üç vardiya, altı gün üretim yapıyoruz. Birçok uluslararası ve ulusal firma ile çalışıyoruz. Tekstilden ilaca, kozmetikten içecek sektörüne, beyaz eşya ve otomotive kadar geniş ve değişik sektörlere hitap eden müşteri portföyümüz var.
Şirketi kurarken, müşteri portföyünün çok dengeli olmasına dikkat ettik. Sektörlerin iş hacmi oranları birbirine yakın. Tekstil, kozmetik, ilaç gibi farklı alanlardan müşterilerimizin oranları % 15-20 civarında.
Küçükler Holding ise, 2002 yılından itibaren faaliyete başladı ve ilk şirketlerini kurmaya başladı.
Aile işletmelerine özel yönetim zorlukları yaşadınız mı, bunları nasıl aştınız?
Küçükler Holding’i kurmadan önce çalıştığımız şirket, sonradan kurumsallaşmış bir aile şirketiydi. Orada bir kurum kültürü almıştık. Bu kültürü Küçükler Holding bünyesinde de sürdürdük.
Etiket alanına girmeye nasıl karar verdiniz?
İlk kurulma amacımız mevcut çalıştığımız şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamaya dönük idi. Kurulduktan sonra bunun yeterli olmayacağını anladık ve dışarıya hizmet vermeye başladık. SPS Etiket, üretiminin % 90’ını grup şirketleri dışındaki müşterileri için yapıyor.
Türkiye’de üretim yapan uluslararası şirketlerin yurt dışındaki tesisleri için de üretim yapıyoruz. İhracatımız % 5 civarında.
İhracatı arttırma hedefiniz var mı?
İhracatı arttırmayı düşünüyoruz ama iç piyasadaki mevcut müşterilerimizin yoğun talepleri nedeniyle ihracata ağırlık veremedik. Kapasitemiz mevcut müşterilerin talepleriyle doluyor.
Makine parkınızda neler var?
Dokuz adet baskı hattımız var. Baskı makinelerinin sekizi flekso, birisi de yeni devreye aldığımız HP Indigo WS6800 dijital baskı makinesi. Beş flekso makinemiz Omet markalı. Flekso baskı makinelerimizin 4’ü sekiz renkli baskı yapıyor. Ayrıca 12, 10, 6 ve 1 renk baskı yapan makinelerimiz var.
10 – 12 renk makineleri ne oranda kullanıyorsunuz?
Tam kapasite kullanıyoruz. Zaten makine yatırımlarımızın tamamını ihtiyacımız doğrultusunda yaptık. 12 renkli makine alalım, belki iş olur diye düşünmedik. Müşterimiz istiyor, ihtiyaç var diye yatırım yaptık. Bugüne kadar hep bu doğrultuda büyüdük.
Dijital yatırımına nasıl karar verdiniz? Hangi ihtiyaçlarınız dijital yatırımına neden oldu?
Geniş bir müşteri portföyümüz var ve çok farklı sektörler için etiket üretimi yapıyoruz. Müşterilerimizin renk sayısı çok, tirajı az olan işleri de var. Bu dilimde birçok ürün ve iş portföyü oluştu. Bu işlerden bazılarını, müşteri talebini de gözeterek daha verimli üretebileceğimiz bir parkur olan dijital makinede üretmeye karar verdik.
Flekso baskıda zaman kayıplarına neden olan, verimliliği azaltan düşük tirajlı işleri dijital baskı makinesine aktarıp, flekso makinelerin de verimliliğini arttırmak istedik.
Ayrıca, dijital baskı önümüzdeki yılların trendi olarak da gelişiyor. Bundan geri kalmak istemedik. Bu evrilmenin içinde olmak istedik ve dijitale yatırım yaptık.
Indigo tercihinizi belirleyen etkenler neler oldu?
En önemlisi baskı kalitesi oldu. Baskı kalitesi iyi. İkincisi HP Indigo şu anda piyasada en çok satılan dijital baskı makinesi. Dolayısıyla servis ağının daha iyi olacağını düşündük.
Pazarın bildiği, tanıdığı ve kullanımı yaygınlaşan bir makine.
HP Indigo WS6800 2016 Nisan ayında kuruldu. Bizim için çok yeni bir teknoloji. Flekso konusunda uzmanız ve orada çok tecrübeliyiz. Dijital bambaşka bir teknoloji. Orada çalışan operatörümüz daha önce hiç baskı tecrübesi olmayan genç bir arkadaşımız. Biraz grafik bilgisi vardı, kısa sürede makineyi öğrendi. Makinenin her şeyi elektronik ve bunun da birtakım zorlukları var.
HP Indigo’nun baskı altı malzemesi konusunda geniş bir yelpazesi var. Bunu nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
Şu aşamada makineyi tanıma sürecindeyiz. Ekibimizle sürekli toplantılar yapıyoruz ve yeni fikirler geliştirerek müşterilerimize sunmak gibi bir projemiz var.
Özellikle uluslararası müşterilerinizin baskı konusunda da bilgileri vardır; onların HP Indigo yatırımınızla ilgili tepkileri oldu mu?
Olumlu karşılayan birçok müşterimiz var, bu yatırımımızdan memnun oldular.
HP Indigo ile önünüze yeni kulvarlar açılacak. Bunun ihracata katkısı olacak mı?
Hep kaçındığımız bir pazar vardı. Yurt dışından gelen az adetli, çok renkli taleplere makine parkımız uygun olmadığı için cevap veremiyorduk. Bu yeni kulvarda kendimizi tanıtmak için fuarlara katılabiliriz. Daha önce İran’da bir fuara katılmıştık. Çevre ülkelerde başka fuarlara da katılabiliriz. Yurt içinde Avrasya Ambalaj’a katılacağız. Daha önce de katılmış ve birkaç yıl ara vermiştik. Geçen yıl yine katıldık.
Farklı sektörlere hitap etmek, üretimde sizi zorluyor mu?
Makine parkımızı sektörlere göre ayırdık. Kozmetik etiketi, ilaç etiketleri ve tekstil etiketleri için çok farklı makine parkımız var. Kontrol ve kamera sistemleri vb. her biri için ayrı mevcut.
SPS Etiket Genel Müdürü Hakan Çiçek: “Bu yıl 2 milyon avro civarında yatırım yaptık”
İlaç deyince akla karton ambalaj ve kutu geliyor. Bu alanda planınız var mı?
Hayır, yok.
Bu yıl başka yatırım planınız var mı?
Hem Omet 12 renk flekso, hem HP Indigo hem de sonlandırma makinelerini bu yıl aldık. Toplamda 2 millon avro civarında yatırım yaptığımız için bu yıl başka yatırım düşünmüyoruz.
Lazer kesim gündeminizde mi?
Lazer kesimde birkaç handikap var: Birincisi, yatırım maliyeti çok yüksek. İkincisi çok enerji harcıyor ve üçüncüsü kenarlarda iz yapıyor. Bu haliyle bize fizibıl gelmedi.
Baskının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Giderek piyasa zorlaşıyor. Her yıl bir önceki yılı aratıyor. Bu ne kadar sürdürülebilir, bilmiyorum. Maliyetler yükselirken fiyatlar düşüyor. Bu önümüzdeki yıllarda firmaları zorlayacak diye düşünüyorum. Sanayici, işletmeci mecburiyetten yatırım yapıyor, çünkü yapmazsa batar. Güncel teknolojiye, yeniliklere ayak uydurması lazım ki müşterilerini elinde tutabilsin.
Matset’ten aldığınız hizmetten memnun musunuz?
Matset her zaman yanımızda.