Epson olarak baskının geleceğinde söz sahibi olabilmek için Ar-Ge yatırımlarına hızla devam etmekteyiz. Reuters (2014)’e göre Epson dünyada en üst derecede inovasyon üreten markalardan biri.
Özgür ÖZATA / Epson Türkiye Pro-Grafik Kanal Müdürü
Dijital baskı ve inkjet teknolojisinin basım dünyasındaki inovasyonu tetiklediğine şüphe yok. Araştırma şirketi Pira International’a göre global inkjet pazarı o kadar hızla büyüyor ki inkjetin 15-20 sene içerisinde grafik, etiket, ambalaj ve signage pazarında ana baskı prosesi olması bekleniyor.
Inkjet baskı teknolojisi, gelişen boya teknolojileri sayesinde çok çeşitli materyaller üzerine baskıyı mümkün kıldı. Uygun maliyet, baskı kalitesi, çok çeşitli materyallerde tutunabilmesi gibi özelliklere, dijital baskının kişiye özel tasarımları kolaylaştırmasını da eklediğimizde, inkjet baskıyı hayatımızın her alanında sıkça görmeye başladık.
Inkjet teknolojisinin küçük ofis ve evlerdeki sık kullanımının yanı sıra, ticari tarafta fatura ve ekstre baskısında, grafik sanatlarda, POP materyallerinin üretiminde, kitap ve broşür basımlarında artarak devam edeceği kanısındayım.
Dekoratif ürünlerde, signage ve seramik uygulamalarda, duvar kağıdı, zemin döşeme uygulamalarında inkjet baskı kullanımı artacak. Ambalaj ve etiket baskıları, 3D ve plastik kart basımı gibi genel endüstriyel market uygulamaları ilerleyecek.
Özellikle tekstil alanında konvansiyonelden inkjet teknolojisine geçiş hızla artarak devam edecek. Tekstilde kişiselleştirme günümüzün başlıca trendi. İnsanlar evlerini tamamen kendi zevklerine göre dekore etmek istemekte, kişiye özel duvar kağıtları, lambalar, minder ve perdeler talep etmekteler. Konu giyim alanında da aynı. Bu da tirajdan ziyade, basılacak farklı iş adedini arttırmakta. Yeni trendler dijital inkjet baskının elini güçlendiriyor.
Özellikle profesyonel çözümler üreten firmalar arasında başka bir trend de yatırım maliyeti yüksek tek bir yazıcıya yönelmektense, esnek çözümler sunan bir “yazıcı tarlası” oluşturmak. Kurumlar potansiyel satış fırsatlarını maksimize etmek için yazıcının esnek çözümler üretme potansiyeline bakmaya başladı. Aynı zamanda üretim giderlerini yönetebilmek için en verimli yollara bakıyorlar. Bu da firmaları; daha ölçülebilir, çeşitli mürekkep setleri kullanabilen veya birden çok malzemeye aynı anda baskı yapabilen ve güvenilir çözüm sunan sistemlere yöneltiyor. Farklı malzemeler üzerine farklı işleri aynı anda üretip talepleri daha esnek şekilde karşılamaları mümkün oluyor.
Epson olarak baskının geleceğinde söz sahibi olabilmek için Ar-Ge yatırımlarına hızla devam etmekteyiz. Reuters (2014)’e göre Epson dünyada en üst derecede inovasyon üreten markalardan biri. Yıllık ciromuzun yüzde 6’sını Ar-Ge’ye yatırıyoruz. Bu da her gün 1.3 milyon dolar demek. Japonya’da diğer bütün firmalardan daha fazla patenti elimizde bulunduruyoruz. 50 bin adet güncel patentin sahibiyiz ve her yıl 5.000 adet patent kayıt ettiriyoruz. Sürdürülebilir teknolojiye sahip olarak gelişime yön veriyoruz ve müşterilerimize kompakt, esnek, faydalı çözümler sunmaya devam ediyoruz.