Fatih Mert (Gür Sistem Bilişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı); “Birbirini tamamlayan ve birbiriyle örtüşen işleri yaparak büyümeyi daha sağlıklı görüyoruz.”
(Ankara) HP geniş format baskı sistemlerinden Designjet ve PageWide serisinin bayiliğini başarıyla yürüten, geçtiğimiz aylarda Fujifilm’in Acuity LED 1600 serisi , Fujifilm’in Acuity Advence UV Printer ve Azon RZR UV dijital inkjet baskı makinelerinin bayiliğini üstlenen Gür Sistem Bilişim, satışını yaptığı markalara yenilerini ekleyerek, dijital makine satışı ve servisi alanında büyümeyi hedefliyor. Gür Sistem Bilişim’in Balgat’taki merkezinde Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Mert sorularımızı yanıtladı.
Şirket hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman ve nasıl başladınız?
Gür Ozalit 50 yıllık bir firma. Biz 1999 senesinde devraldık. O günden itibaren biz işletiyoruz. Karanfil Sokak, Kızılay’da faaliyet gösteren firma 900 metre kare üzerinde kurulu ve 45 kişi çalışıyor. Şirkette kırtasiye, grafik tasarım bölümleri var; dijital baskı ve cilt işleri; t-shirt, kupa vb. reklam – promosyon işleri yapılıyor. Kitap satışı, test ve sınav kitapları satışı da yapılıyor.
2006 yılında Kızılay da başka bir işyerinde Gür Sistem Bilişim şirketini kurduk. Bilgisayar ve sarf malzemeleri satan bir firmaydı. Daha sonra HP’nin plotter cihazları ile ilgili çalışmalarımız oldu. Gür Ozalit’teki müşterilerimizin talepleri doğrultusunda bu işe girdik. Çalıştığımız mimarlık, mühendislik büroları, inşaat şirketleri bu cihazları kullanıyorlardı. Bu makinelerin satışını ve servisini yapıp yapmadığımızı soruyorlardı. Bunun üzerine bu işe ilgi duyduk. Önce ikinci el HP plotter alıp satmaya başladık. Sonra da HP plotter cihazlarının bayiliğini aldık. 2008 yılından beri HP’nin yetkili satıcısı olarak plotter cihazlarını satıyoruz.
Gür Sistem büyümeye başladı ve yeri değişti. Şu anda showroom ve teknik servis merkezi olarak kullandığımız 800 metre kare civarında yeni yerinde Balgat’ta hizmet veriyor. Basys Foldjet 2000 adıyla Almanya’dan getirdiğimiz bir katlama makinemiz ve Colortrac adlı bir renkli tarayıcımız var. Colortrac’ın Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Tıpkı katlama makinesi gibi bu da plotter işimizle örtüşüyor. Birbiriyle örtüşen, birbirini tamamlayan işleri yaparak büyümeyi daha sağlıklı görüyoruz. Bir doküman getirildiğinde, Colortrac ile taranıp HP plotter ile basılıyor ve Foldjet ile katlanabiliyor.
Aynı zamanda plotter için HP inkjet mürekkeplerini ve kağıtlarını da satıyoruz ve HP’nin yetkili teknik servisiyiz. Bizden makine alan bir firma sarf malzemesini, sonlandırma ekipmanını ve servisini bizden alabilir.
Bu sene Ankara’da düzenlenen tanıtımla Fujifilm’in 19 ilde Acuity LED 1600 flatbed ve Acuity Advance UV baskı makinesinin de satışını biz yapacağız. Bunu da HP ürün portföyümüzü tamamlayan bir makine olduğu için satıyoruz. Bunlar bizim pazarımızdaki müşterilere hitap eden ürünler.
Ayrıca müşteri kitlemize uygun Çin’den Rodin’in 50 x 70 UV makinesini de satmaya başladık. Fujifilm’de Azon markasıyla onun daha büyüğü var ve onu da biz satacağız.
Halihazırda işinizde kırtasiye ve dijital baskı işi mi, makine ve malzeme satışı işi mi büyüme eğiliminde?
Bizim sektörümüzde makine tarafı daha çok büyüme eğiliminde. Çünkü kırtasiye tarafında yapacağımızı yaptığımızı düşünüyoruz. Şubeleşmeyi düşünmüyoruz. Elimizdeki merkezde mevcut perakende işimizle devam etmeyi, yatırımlarımızı Gür Sistem tarafına yaparak, yeni temsilcilikler almayı düşünüyoruz. Hedefimiz bu işte büyümek.
Doküman baskısı tarafına, ofisler için baskı ekipmanı, matbaalar ve kopyalama merkezleri için profesyonel dijital baskı sistemleri satışına başlamayı düşünüyor musunuz?
Şu an için düşünmüyoruz. Biz sattığımız markalarla birlikte hareket etmenin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Bize fotokopi markalarından teklifler geldi ama biz sağlıklı büyümeyi düşünüyoruz. Farklı alanlara dağılmanın ana işimizde başarımızı düşüreceği düşüncesindeyiz. Çünkü biz HP Designjet tarafında son beş altı yıldır en fazla cihaz satan firmayız. Çalıştığımız markalarda böyle bir ürün olur ve onlardan teklif gelirse düşünebiliriz ama bildiğimiz işi yapmak istiyoruz.
Coğrafi olarak hitap ettiğiniz bölgelerde bir sınır var mı?
İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri ağırlıklı bir işimiz var. Ama HP’de böyle bir sınırlama yok. HP’nin PageWide serisinin iki satıcısından biriyiz ve tüm bölgelere satış yapabiliyoruz. Arkadaşlarımız Tekirdağ ve Edirne’ye de gidebiliyorlar.
İkinci el işinizde ne oranda yer tutuyor?
Başladığımız 2006 – 2007 yıllarında bir ikinci el pazarı vardı ama bugün bir HP plotter cihazı alan 10-15 yıl kullanabiliyor; o yüzden canlı bir ikinci el pazarı yok. Biz yeni satışları cazip hale getirebilmek için müşterinin eski plotter cihazını almayı ve yenisini vermeyi teklif edebiliyoruz. O ikinci el cihazları da Anadolu’da daha az baskı işi olan firmalara teklif edebiliyoruz.
Müşteri profilinizde kurumlar mı, özel sektör firmaları daha çok yer kaplıyor?
Müşteri portföyümüzün yarısını kopyalama merkezleri oluşturuyor. Yüzde 15-20 kadarını mimarlık ofisleri, inşaat şirketleri, mühendislik büroları, şehir plancıları oluşturuyor. Özel sektörün dörtte biri kadar da kurumlar, resmi daireler var.
Son drupa fuarı geleceğin teknolojileri ve işler anlamında size neler düşündürdü?
Her gittiğimizde şunu görüyoruz: Sürekli kağıda baskının azalacağını düşünüyoruz ama firmalar her fuarda yeni bir şeyler çıkararak bunun azalmayacağını gösteriyorlar. Her ne kadar iletişim elektronik ortamlara kaysa da, baskıyla ilgili sürekli bir artış var. Üç boyutlu baskı, kartona, mukavvaya baskı uygulamaları, ambalaj, sürekli gelişiyor. Bugün elektronik faturaya geçildi ama kimse sadece e-posta yoluyla işlem yapmıyor; o faturanın bir çıktısını da mutlaka alıyor. Dolayısıyla baskının azalmayacağını, tersine çeşitlenerek artmaya devam edeceğini düşünüyorum.
Designjet serisi fotoğraf baskıları için de talep ediliyor mu?
HP Designjet ile poster baskıları, büyük ebatlarda fotoğraf baskıları yapılabiliyor. Müşteri flash disk ile getirdiği, 100 – 200 farklı boyutlarda fotoğraflar birleştirilerek oluşturulmuş bir tasarımı bastırabiliyor. Baskıyla ilgili talepler çeşitlenerek artıyor. İnsanlar kendileri yaptıkları ya da grafikerlere yaptırdıkları işleri getiriyorlar. Baskı işleri çeşitlenir, renklenir, farklılaşır ve artar. Eskiden zor olan işler, dizgi vs. artık kolaylaştı. Kurumlar kendi kataloglarını, kurumsal dergilerini çıkarabiliyorlar ve güncelleyebiliyorlar. Yeni dergiler çıkıyor. Baskı işinin geriye gideceğini düşünmüyorum.
Gür işletmelerinde 200’ün üzerinde çalışan bulunuyor
Kaç personeliniz var?
Gür Sistem’de altı servis çalışanımız, satış ve pazarlamada iki çalışanımız var. Bir müdür, bir muhasabeci, bir tahsilatçımızla birlikte toplam 15 çalışanımız var.
Gür Ozalit’te 45 çalışanımız var. Keçiören’de bir okulumuz, Kızılay’da bir kafe işimiz var. Tüm işletmelerimizde 200’ün üzerinde çalışanımız var.
Ozalit işi kaldı mı?
Yedi sekiz yıl önce ozalit işi bitti. Makineleri kaldırdık; ozalit yerine plan kopya çekiliyor ama şirketimiz Gür Ozalit adıyla tanındı ve o markamız oldu. Şirket adımız Gür Kopyalama Merkezi ama müşterilerimiz de alışmışlar, Gür Ozalit diyorlar ve öyle kalacak.
Fatih Mert: “Türkiye geliştikçe daha iyi şeyler olacak”
Ankara’da endüstriyel geniş format makinelere talep var mı? Fujifilm ile anlaşma yaptıktan sonra bir pazar taraması yaptınız mı?
Bir planlama yaptık. Pazarlamacı arkadaşlarımız bir ay Kazım Karabekir Caddesi civarında ve bir ay Ostim’deki matbaacıları ziyaret edecekler ve bu bölgelerdeki potansiyeli değerlendirecekler. İnsanlar Türkiye’de bu işleri yerinde yaptırmayı tercih ediyorlar. Plotter kullananlar var; ihtiyaç olursa dışarıdan hizmet alanlar var. Bu pazarda endüstriyel makinelere talep olur mu, açıkça bilemiyorum.
Türkiye geliştikçe daha iyi şeyler olacaktır. Drupa vesilesiyle Almanya’yı bir kez daha gördük. Şehirleri, yolları, metroları ve fuar alanları çok farklı… Türk insanı aslında çok cesaretli, yeniliklere açık ama öncelikle geçimini sağlamak için çalışıyor. İnsanlar işte değişikliği belli bir yere geldikten ve temel ihtiyaçlarını karşılayıp, ekonomik kaygıları aştıktan sonra düşünebiliyor. Bunu yapanlar da var. Almanya’da drupa’da Fujifilm’in makinesiyle ayakkabı basan bir arkadaşla tanıştım. Çeşitli yurt dışı sitelerle de anlaşmış ve işini geliştirmiş. Ama bu noktaya gelene kadar birkaç kez battığını söylüyor. İnternetten satışta da başarılı olmak bu işe girişen firmanın sermaye kaygısı olmaması, bu işle uğraşacak yetkin elemanları olması, pazarlamayı iyi yapması ve alt yapısını iyi kurması lazım.
Gür Sistem olarak hedefiniz nedir?
Makine işimize yatırım yaparak büyümeyi hedefliyoruz. Kendimize ait bir bina yapmayı, bölümlerimizi rahatlıkla ayırabildiğimiz, deposuna kamyon girebilecek büyüklükte bir bina yapmayı planlıyoruz. Birlikte çalıştığımız markalarla HP ve Fujifilm ile büyümeyi, bu firmaların farklı makinelerini satmayı düşünüyoruz. Tabii bunu hazmederek, zaman içinde yapmak istiyoruz. Markaların benzer ürünlerini karşı karşıya getirmeden, diğer satıcıları da rahatsız etmeden bunu yapmak istiyoruz.