Beklentilerimin çok altında bir fuar; dijitalde ve ambalajda büyük gelişme gözledim
Drupa ziyaretimizin amacı sektörümüzdeki yenilikleri ve teknolojiyi takip edebilmektir. Beklentilerimin çok altında bir fuar gözledim. 2012 yılı drupa fuarı ile şimdiki arasında detaylarda ve teferruatlarda farklılıklar olduğunu gözledim. Ayrıca dijital ve ambalaj sanayisinin diğer ofset baskı sanayisine göre çok fazla geliştiğini görmüş oldum. Bu fuar neticede her türlü baskı teknolojilerini ve baskı ürünlerini kapsayan bir fuardı. Tabaka ofset veya dijital veya ambalaj hangi teknolojide ilerleme olmuşsa o tür makineler fuarda yer bulmuştur. Bunu ben sürpriz olarak görmüyorum. Hatta bu gelişmeler geliyorum diyen gelişmelerdir.
Ancak şunu da ifade edeyim ki, mücellit makinelerinde kompakt ürünlere ağırlık verilmiş. Az adetli ancak teferruatlı, sert kapak ve amerikan cilt makineleri gibi küçük makineler de bu fuarda yer bulmuştur. Bu ürünler daha ziyada az adetli ürünler, kütüphane ve dijitalciler için vazgeçilmez makinelerdir. Bu kompakt makinelerde sıvamalı işler de yapılmaktadır.
Etkileyici sunumlar, teknolojiler, sistemler, makine veya uygulamalar
Drupa fuarı neticede en son ve en yeni teknolojik ürünlerin sergilendiği fuarlardır. Ancak beni en çok etkileyen diyebileceğim ekstra bir ürün göremedim. 2004 drupa’da sergilenmiş olan Fujifilm’in 50 x 70 ebadında, giriş ve çıkışı tabaka ofseti andıran makinesi vardı. Şimdi benzer makineler neredeyse tüm dijital üreticiler tarafından birer tabaka ofset üreticisi partnerle birlikte geliştirilmiş. Bunlardan biri Komori – Landa dijital iş birliğiyle geliştirdikleri 70 x 100 cm makineydi. Henüz satış fiyatı belli olmayan ve prototip olarak sergilenen bu teknolojinin ileriye yön vereceğine inanıyorum.
Sunum olarak diğer drupa fuarlarından daha az sunuma rastladım diyebilirim. Sanırım 2012 yılından bugüne kadar çok büyük değişikliklerin olmaması bunda rol oynamış. Ama beni etkeliyen en önemli sunum yine Landa’nın tanıtımını yaptığı makinedir.
3D yazıcı teknolojileri müthiş bir gelişme gösteriyor; işçiliği azaltan otomasyon sistemleri barındıran ambalaj makineleri de dikkatimi çekti
Bu drupa’da 3D yazıcıların şovunu da unutmamak lazım. Yani teknolojide bir ilk olarak belki de en önemli gelişmelerden birisidir 3D yazıcılar. Mesela tornacıların üretmiş olduğu dişliler ve benzeri küçük parçalar sert PVC ve plastik olarak 3D yazıcıda yapılabilmektedir. Böylece bilgisayarda tasarlanan herşeyi sanki baskı yapar gibi 3D olarak üretebilmektesiniz. Bu müthiş bir gelişme olacaktır şüphesiz. Benim kanaatim gelecekte bu 3D yazıcılar metal üretimi de yapacaktır. O zaman şöyle düşünün; bir araba tasarlanacak ve 3D yazıcılarda üretilecektir. Müthiş bir gelişme.
Ayrıca dikkatimi çeken en önemli endüstriyel potansiyel, işçiliği azaltan ambalaj ürünleridir. Artık ileriki aşamada üretilen ve tercih edilen endüstriyel ürünlerde en önemli özellik sanırım tam otomasyon olmasıdır. Çünkü işçilikler üretimde ciddi maliyetler getiriyor. Bu işçiliklerin azaltılması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında ister tabaka ofset, gerek rotatif ve gerekse flekso, ister ambalaj makineleri olsun tamamında işçiliği en aza indiren otomasyon sistemlerine ağırlık verildiğini gördüm.
Düz ofset matbaacılık her geçen gün kan kaybediyor; dijital ve ambalajda gelecek var
Drupa 2016’da sergilenen teknolojilerden bahsetmiştim. Gerçekten de 2012 ile 2016 drupa fuarları arasında sürpriz denecek farklılıklar yoktu. En azından benim beklentilerimi karşılayacak kadar bir gelişme yoktu. Ancak şunu iyice anladım ki bizim sektörümüzde artık tirajlı değil butik işlere yönelme var. Ayrıca şunu anladım ki bizim düz ofset matbaacılık her geçen gün kan kaybetmektedir. Ama dijital ve ambalaj işinde daha ziyade ciddi gelişmeler olmaktadır. Yani gelecek düz ofset matbaacılığın değil dijital ofset matbaacılığın ve ambalaj sektörünün olacaktır.
Eğer bu mesleğe girmek isteyen varsa ona şunları tavsiye edebilirim.
Kesinlikle bu sektör ülkemizde doyum noktasını fazlasıyla aşmıştır. Bu meslekten ekmek çıkmaz.
Ambalaj sektöründe her geçen gün daha ziyade iş arzı artmaktadır. Dolayısıyla ambalaj sektörüne bir şekilde yönelmek gerekiyor.
Dijital ürünler ve firmalar da ülkemizde yeterince doyuma ulaşmıştır. Ancak lüks ve butik işlere ağırlık vermek gerekiyor diye düşünüyorum.