Mali, teknik ve çevresel avantajlarıyla kullanımı her geçen gün artan UV baskı çözümleri, Türk basım endüstrisinde gücünü arttırıyor. Pigment Reklam bu pazarda swissQprint’in yenilikçi teknolojileriyle komple çözüm sağlıyor.
(İstanbul) Dijital baskıda niş bir alanı oluşturan UV inkjet baskı sunduğu avantajlarla hızla gelişmeye devam ediyor. 2008 yılında 3.9 milyon dolar değerindeki bu küresel pazar, 2012 yılında 6.7 milyar dolara ulaştı. UV baskı pazarının 2018 yılında 15.9 milyar dolar değerine ulaşması bekleniyor. UV baskılı ürün pazarının hızla büyümesinde müşteri taleplerindeki çeşitlilik büyük rol oynuyor.
Her alanda başarılı uygulamalar gerçekleştirebilen UV baskı, yüksek baskı kalitesi ve uzun dayanım ömrü ile özellikle dış mekan uygulamaları için ideal olarak kabul ediliyor. En inceden 40 cm kalınlıktaki sert ve esnek malzemelere baskı yapabilme gücüne sahip UV baskı teknolojileri; kağıt ve kartonun yanı sıra PVC, seramik, cam, ahşap, deri, suni deri, girintili yüzeyli malzeme, alüminyum, tahta branda, flok blok gibi çok çeşitli malzemelerde üstün çözüm sağlıyor.
UV mürekkeplerin etiket fiyatı su ve solvent bazlı mürekkeplere kıyasla biraz yüksek olsa bile kullanım ve uzun ömürlülük avantajlarıyla toplam maliyette fark yaratıyor. Beş yıla kadar güneş ışınlarından etkilenmeden ve solmadan kalabilen UV baskı, ayrıca suya da diğer mürekkeplere nazaran daha fazla dayanıyor. Üstelik UV mürekkepler solventler gibi medyanın içine nüfuz etmeyip yüzeyi kapladığı için tüketim maliyeti daha az oluyor. Toplam baskı maliyeti açısından bakıldığında dayanıklılığı, hızlı kuruması (cure) ve ek koruyucu proseslere ihtiyaç duymaması ile, solvent bazlı baskıdan daha düşük maliyete ulaşılmış oluyor.
Serkan Çağlıyan; “UV baskı hem alırken hem kullanırken avantajlı”
Küresel pazara paralel olarak Türkiye pazarında da UV baskı çözümlerine talepte artış yaşanıyor. Bu alanda birçok firma rekabet halinde bulunuyor. Türk baskı sektörüne swissQprint’in yeni nesil UV baskı sistemlerini sunduklarını dile getiren Pigment Reklam firma sahibi Serkan Çağlıyan, “UV baskı gerek fotogerçekçi baskı kalitesi gerekse baskı maliyeti ile kendini ispatlamış bir teknoloji. Bunun getirdiği ekonomik avantajların yanı sıra daha çevreye duyarlı bir baskıdır. Solventlerde gördüğümüz uçucu organik bileşenleri (VOC) kullanmadığı için hem insan sağlığı hem de çevre için büyük bir katkı sunuyor” diyor.
Üstün İsviçre mühendisliğinin bir ürünü olarak swissQprint’in kısa sürede Türk pazarında tanınan bir markaya dönüştüğünü dile getiren Çağlıyan’a göre, yeni nesil Oryx 2, Impala 2 ve Nyala 2 UV inkjet baskı modelleri geniş bir müşteri çeşitliliğinde talep görmüş.
SwissQprint geçen yıl UV baskıda 3D efekti elde etmeyi sağlayan Droptix uygulamasını, bu yıl ise verimliliği ve hızı arttıran Robotik kolunu tanıttı. SwissQprint’in amiral modeli Nyala 2 kısa sürede endüstriyel amaçlı baskıların vazgeçilmezi oldu. 3.2 x 2 metre baskı alanına ve saatte 206 metre kare baskı hızına sahip olan model, 9 pikolitre damlacık boyutu ile baskı kalitesinde sınırları zorluyor. 2160 dpi baskı çözünürlüğü sağlayan Nyala 2 rulodan ruloya veya flatbed olarak kullanılabiliyor.
Orta segment için geliştirilen Impala 2 ise 2.5 x 2 metre baskı alanı ile saatte 180 metre kare baskı gerçekleştiriyor. Yeni geliştirilen robotik kol ile mükemmel bir uyumluluk gösteren Impala 2, hem rulodan ruloya hem de flatbed seçeneklerine sahip. SwissQprint’in giriş seviyesi için sunduğu Oryx 2 modeli, 2.5 x 2.0 baskı alanı ile saatte 40 metre kare baskı gerçekleştirebiliyor.