MatSet Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış Temsilcisi Can Babataş
drupa’da HP standında Matset Satış Temsilcisi Can Babataş sorularımızı yanıtladı.
drupa 2016 öncesindeki birçok söylemin ardından gerçekleşti. Fuar sizin açınızdan nasıl geçti, nasıldeğerlendiriyorsunuz?
Fuar genel olarak güzel geçiyor. Yoğun bir katılım var. HP’nin standı 17. Holün tamamı ve 6500 metre kare. Bunun yanında, fuar alanının dışında 3500 metre karelik fuara dönük bir deposu da var. Fuarda kullanılan kağıt vb. baskı malzemeleri bu depoda tutuluyor ve lojistik buradan yapılıyor. HP’ye ilgi çok büyük. En çok kurulu makine HP’de var. Zaten HP standı fuarın en büyük stantlarından biri. Stantta HP baskı makineleri yanında iş ortaklarının baskı öncesi ve sonrası makineleri de yer alıyor. Özellikle sonlandırma çözümlerini de kapsayan demolar yapılıyor. HP partnerleri ile birlikte hareket ediyor. Biz de burada VIP demolar yapabiliyoruz. En büyük avantajımız HP baskı makinelerinin zaten dünyanın birçok yerinde kurulu ve çalışıyor olması. Standımızda yeni çıkan HP Indigo 50000 ilk kez burada gösteriliyor. Diğer makineler çalışan ve daha önce tanıtılan makineler.
Fuarda HP standı bütünü ile bir matbaa gibi çalışıyor ve ilgi de çok büyük. İnsanlar değişik materyallere baskı yapabilme olanağını görünce daha çok ilgileniyorlar. Stantta inovasyon bölümü var. Kabartma boyalar, kokulu boyalar, floresan mavisi, yeşili gibi çok değişik inovasyonlar var. Bunlar da insanların çok dikkatini çekiyor. Dijitalin en büyük avantajlarından biri de çok farklı işler basabiliyor olmanız. Dijital sizin hayal gücünüz ile önünüzü açan bir alan. Hayal gücünüzün genişliği oranında iş çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz. Bu yüzden de buraya gelen insanlar bu hayal gücü ile ortaya konmuş işleri de görüp çok etkilenip, feyz de alıyorlar.
DSCOOP üyelerinin işleri de burada sergileniyor değil mi?
Tabii, bizim Türkiye’deki müşterilerimizin yaptıkları işler de dahil, yaratıcı işler burada sergileniyor. Bu yolla Türkiye’nin de bir şekilde reklamı yapılmış oluyor. İşlerin yanında ülke ve firma bilgileri de var.
Sektörün genç yüzünün bir temsilcisiniz. Gelen ziyaretçi profiline siz nasıl bakıyorsunuz?
Fuara gelen kemikleşmiş bir kesim var. Ama bunun yanında yeni jenerasyon da geliyor. Yeni jenerasyonun teknoloji ile olan ilişkisinden dolayı önceki jenerasyonlara göre durumu daha farklı. Bu durum dijital konusunda bir avantaja dönüşüyor. Yeni nesil dijitali yaratıcılık anlamında çok daha verimli kullanabiliyor. Yani bir şey gördükleri zaman onu Türkiye’ye nasıl uyarlayacakları konusunda daha net bir fikir sahibi olabiliyorlar. Gençler, klasik matbaacılığın sınırlarından çıkmış durumdalar. Buradan çıkıldığı zaman da katma değerli işlerle çok karlı işler yapılabiliyor.
Türkiye’de maalesef birçok şey fiyat bazlı değerlendiriliyor. Ama bu durum bir yerde duracak. Katma değerli işlerle yüksek kar marjları elde edilip bu döngüden çıkılabilir. Yeni jenerasyon bu konu ile çok ilgili. Stantlarda çoğu zaman iki jenerasyonu bir arada görüyoruz. İki tarafın bakış açıları farklı olabiliyor ama orta bir yol bulunup çok başarılı çalışmalar yapılabiliyor.