Matset İnkjet Satış Müdürü Ayhan Bebitoğlu
Agfa standında Matset İnkjet Satış Müdürü Ayhan Bebitoğlu sorularımızı cevapladı.
Agfa’da geniş formatta çok fazla seçenek var ama Türkiye’de makinesi yok. Bunu nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?
Geçmişte bizim Agfa ile CtP tarafında malzeme ve makina distribütörlüğümüz vardı. Şimdi geniş format inkjet yazıcılar için de iş birliğimiz var; Agfa Jeti Titan, Jeti Mira, Jeti Tauro serisi, Anapurna serisi geniş format yazıcıların satışını da üstlendik.
Türkiye’deki Agfa distribütörlerinin sık değişmesinden kaynaklanan bir problem bu. Matset gibi 45 yılık bir firma bu durumu düzeltebilir. Biz primer, lak gibi bütün özelliklerin olacağı bir geniş format makineyi showroom’umuza getiriyoruz. Agfa’nın mürekkeplerinde de çok büyük yenilikler var. Alimünyum ya da cam üzerine primer gerektirmeden boyayı direkt işleyebilen, boyanın tutmasını arttırabilen yeni UV serisini getiriyoruz.
Fuara gelen ziyaretçi profili nasıl? Onlarla neler konuştunuz?
Türk müşterilerimizin yabancı müşterilerimizden bir farkı var. Türk müşterilerimiz çok daha bilgili ve ince eleyip sık dokuyorlar. Metre kare maliyetlerine çok önem veriyorlar. Türkiye’de rekabet çok yoğun; hem makine satıcıları tarafında hem makine kullanıcıları ve onların iş aldığı firmalar açısından pazar çok zorlu. Bundan dolayı özellikle yedi pikolitrelik kafalarda maliyetin daha düşük olduğunu, Agfa’nın rakiplerine göre daha hızlı üretim yapabildiğini anlatıyoruz. Özellikle Jeti Tauro serisi 275 m²/ saat hıza çıktı. Bu özelliklerini pozitif olarak görüyorlar.
Bir de Acorta kesim plotterimiz var. Piyasada yer edinmiş kaliteli makinaların özelliklerinin yanı sıra projeksiyon ve kamera ile yanlış konumlandırmalarda bile krop marklardan işaret alarak kesimi doğru yapabiliyor. Metal encoder da makinanın ömrünü çok uzatıyor. Otomatik tool değiştirme aparatı var. Kendi kendine 4 değişik tool’unu da aynı anda kullanabiliyor, değiştirebiliyor.
Ziyaretçilerin tek beklentisi her zamanki gibi kaliteyi ucuza almak, daha az sarf malzemesi ile daha çok metre kare iş basmak yönünde. Agfa’nın kendi boyaları var ve inkjet makinelerin teknolojisi çok gelişmiş durumda. Bunu ön plana çıkartmayı düşünüyoruz. Tabii bunu da Matset’in servis garantisi ve piyasadaki güveni ile destekliyoruz.
Gelen ziyaretçi profili için neler söylersiniz, standınıza geniş formatçılar mı geldi yoksa matbaacılar da geniş format istiyorlar mı?
Geniş formatçılar zaten piyasayı takip etmek için geldiler. Matbaacılar da geniş formatın çok hızlı geliştiğini, metre karelerin çok hızlı arttığının farkındalar ve bir şekilde bu pazarın içine girmeye çalışıyorlar. Yani ofsetin hızına yaklaştıkça, matbaacıların da dijitale ilgisi artıyor. Ama yatırıma yönelik müşteri daha çok geniş format tarafında. Matbaacıların yaklaşımı biraz daha temkinli.
“3D’de bu ebatta üretim yapan dünyada başka makine yok”
MatSet’in yeni temsilciliklerinden biri de 3D alanından. Dünyanın en büyük 3D baskı makinelerini üreten Massivit 3D Türkiye’de MatSet tarafından temsil edilecek. Bu yeni alan ve Massivit 3D baskı makineleri hakkındaki sorularımızı MatSet Inkjet Satış Müdürü Ayhan Bebitoğlu’na yönelttik.
Matset’in 3D alanındaki yeni temsilciliği olan Massivit 3D hakkında bilgi verir misiniz?
Yıllardır 3D sektörüne hizmet vermiş arkadaşların büyük formatta outdoor reklamcılık için kurduğu yeni bir firma. Ürettikleri makine Massivit 1800 modeli. Bu makine 1.80 m yükseklikte ve 1.50 x 1,20 m ebatlarında üretim yapabiliyor. Outdoor reklamcılar için polimerden saatte 35 cm hızla 1.8 metre yükseklikte malzeme üretebiliyor.
Tek bir makine mi, alternatifleri var mı?
Bu iki kafalı bir makine. Daha hesaplı, düşük hızlı modeli, aynı ebat tek kafalı olarak çıkacak. Bu makine zaten hızlı çalışıyor. Sürat olarak reklamcıların hoşuna gidecek bir makine. Polimeri UV ile kürleyip sertleştirerek üretim yapıyor. Darbe dayanımı gayet yüksek. Dış ortamda kullanmaya çok uygun. Malzemenin ömrü sınırsız, bildiğiniz plastik. Sıcaklıkta deforme olma seviyesi 124 dereceden sonra başlıyor. Dış ortamda hiç çekinmeden kullanabileceğimiz bir malzeme.
Sıfırın altındaki sıcaklıklarda durum nedir?
Bu tür malzemeler genelde ısıya, sıcaklığa duyarlıdır. Soğukta hiçbir sıkıntı olmuyor. Malzeme üretildikten sonra yüzeyini daha iyi hale getirmek için ince bir zımpara, ince bir macun ve üstüne boya atabiliyoruz. Şu anda tek malzememiz var, tek renk üretim yapıyor. Ayrıca bunu hem thermoforming olarak kulanıyoruz, yani kalıp olarak üretip üstüne PVC’den bir kılıf şekillendirebiliyoruz, hem de bu malzemeden kalıp üreterek 50 adet 20 adet gibi çoğaltma ihtiyacı varsa onları temin edebiliyoruz. Kalıp üretimi olarak da içine polyester dökerek kullanabiliyoruz.
Muadilleri var mı?
Bu boyutta yok. Türkiye’de daha önce kurulan sistemler var ama bu sistemler 50 cm’ye kadar parça üretebiliyor. Bu boyutta üreten yok. Bugüne kadar Türkiye’deki en büyük üretim 50 x 40 cm oldu. Bizim yaptığımız işleri yapabilmek için parça parça üretildiğinden süre çok uzuyor, parçaları birleştirmek sorun oluyordu. Bu ebatta; 180 x150 cm boyutunda üretim yapan dünyada başka makine yok. Yeni bir teknoloji bu.