İdil Erdem, “Daha nitelikli ve yatırım yapmayı düşünen ziyaretçilerin geldiğini tespit ettik.”
Teknoset drupa 2016’da Uchida, Morgana, Rigo, MKW, GMP ve Schobertechnologies stantlarında, Türkiye Temsilcisi olduğu bu firmaların en son yeniliklerini Türk ziyaretçilere gösterdi. Teknoset’in yönetcileri İdil Erdem ve Berkay Erdem ile bu firmaların stantlarındaki makineleri ve en son yenilikleri inceledik.
MKW Rapid TRANS UT
MKW, drupa 2016’da baskı sonrasındaki yeniliklerini tanıttı. Berkay Erdem, firmanın standında sergilenen Rapid TRANS UT’nin dikkat çeken özelliklerini şöyle anlatıyor.
“MKW Rapid TRANS UT’nin, 35 x 50’den 120 x 200 cm ebada kadar tabaka kağıtları harmanlayan, harmanlarken non stop toplayan, kırımını, tel dikişini ve üç ağız bıçağında kesimini yapıp ciltleyerek çıkartan sistemleri var. Yatay harmanlama sistemi 64 üniteye kadar götürebiliyor. Her şeyiyle tam otomatik bir model. Kitap kapaklarını çıkarken ‘creasing’ yapan bir sistem var. 200 sayfaya kadar ciltliyor.
Kağıtları 70 cm yüksekliğindeki asansör ile alıp konveyörün üstüne atıyor. Konveyör ayarları yine otomatik yapılıyor. Bu yüzden takvim harmanlamasında kullanılıyor.
Türkiye’de 30 tane satılmış ünitemiz var. Kırtasiye sektöründe 50 x 70 olarak sattığımız makine var ama daha çok Bosch, Vestel gibi firmalar için kullanım kılavuzu üretiminde kullanıyor. Aynı zamanda kapak takmaya hazırlık amaçlı forma harmanı yapabiliyor.
MKW firmasının 2002’den beri temsilcisiyiz ve 30 ünitenin tamamını biz sattık.”
Rigo kapak takma makineleri
Standart hot-melt kapak takma ve PUR tutkallı kapak takma makineleri imal eden Rigo, 2009’dan beri Türkiye’de Teknoset tarafından temsil ediliyor. Berkay Erdem; Rigo’nun çözümlerini şöyle anlatıyor.
“Şimdiki makinelerinde hem tutkal hem de standart hot-melt tankı mevcut. Aynı makinede iki uygulamayı da yapmak mümkün olabiliyor. Makinenin 34 cm’den 42 cm’ye kadar yarı otomatik veya tam otomatik olmak üzere değişik modeller var. Türkiye’de biri PUR tutkallı olmak üzere Rigo’nun 12 makinesi satıldı.
Sırtı freeze ve yan tutkal yapıyor. Sırt kalınlığında sınır 50 mm, sırt uzunluğunda sınır 42 cm’dir.
Küçük makineleri dijital baskı yapanlara, büyük makineleri ise daha profesyonel ticari baskı yapanlara tavsiye ediyoruz. Tek çeneli makineler bunlar. PUR tutkal çok standart işler için kullanılan bir işlem değil; hacimler nispeten düşük oluyor. Bunun için çok yüksek kapasiteli makinelere de ihtiyaç olmayabilir. Tamamen kapalı bir sistem zaten.
Bir de ekonomik çözüm arayanlar için bir makinemiz var.”
GMP standına yoğun ilgi
İdil Erdem; “GMP yeni temsilciliğimiz ama bu fuarda en çok müşteri ilgisini çeken firmamız oldu. Bugüne kadar hep dijital sektöre küçük masa üstü makinelerini satıyorduk. Artık dijital sektörde hacimler arttı” diyor ve şöyle devam ediyor. “Eskiden 500 adede kadar dijital baskı yapılırken artık bu sınır 1000’lere, 2000’lere doğru gidiyor. Matbaacılıkta ofsete geçme sınırı yükseldi. O sınırın altındakiler dijitalde basılmaya başlandı. Hacimler artınca artık kullanıcılar otomatik beslemeli ve
hızlı makine ihtiyacı duymaya başladılar. Daha yüksek kalite elde etmek için pnömatik veya hidrolik basınca sahip makine aramaya başladılar. Onun için biz de dünyanın en büyük termal film ve makine imalatcısı ile GMP ile ilişkiye geçtik. GMP’nin makinelerinde sadece laminasyon işlemi yapılmıyor. Termal laminasyonun yanında soğuk laminasyon, yaldız varak baskısı ve kısmi lak efekti veren özellikler var. Bunları kalıpsız yapıyor ve peş peşe farklı işler yapmak mümkün.
GMP’nin standart 38 x 50 cm ebattan 70 x 100 cm ebada kadar; profesyonel kullanıma kadar makineleri var. Ama dijital sektör için en çok ilgi görenler 38 cm ve 52 cm genişliğinde makineler. 52 cm genişliğindeki makinede kağıdı enine besleme imkanı var; bu da kullanıcıya sürat kazandırıyor.”
GMP’nin özellikle fotoğraf sektörü veya fotoğraf sektörüne çalışmak isteyen dijital matbaalar için özel çözümleri var. Örneğin dijital baskılarınızın selofan kaplamasını fotoğraf kağıdındaki gren desenine sahip özel bir merdane ile yaptığınızda 2 kat daha pahalı olan fotoğraf kartındaki kalitenin aynını elde edebiliyorsunuz. Ayrıca fotoğraf albümü yaparken ön arka basılan dökümanları yine iki taraflı selofan yaparken cilt sırtına yakın bir hattan selofan strip halinde kesilerek çıkarılıyor ve yaprakların 180 derece açılması sağlanıyor. Ancak kelebek cilt diye adlandırılan ve tek taraflı basılan dökümanların ortadan kırılıp manuel olarak sırttan birbirine yapıştırılması ile sağlanan 180 derece açımlı albümler GMP’nin makinaları ile çok daha hızlı ve bir şekilde yapılabiliyor.
GMP’nin tüm makineleri termal selofan uyguluyor. Firmanın 80 x 110 cm ebatlı büyük makineleri de var.
Termal selofan uygulamasında, termal selofan filminin hot-melt ile sıvanmış halinin, ısı ve basınç altında eritilip altındaki malzemeye yapışması sağlanıyor. Bunu kullanıcı kendi matbaasında uyguladığında her şeyi kontrol etme imkanına sahip oluyor.
Soğuk tutkallı selofanda ise kullanıcı filmi ucuza alıyor ama tutkal için ayrıca ekstra masrafı oluyor. Eğer soğuk tutkallı selofan makinasını kendi bünyesinde tutuyorsa, akşam tekrar bütün tutkal sistemini temizleme ihtiyacı var.
Ancak şimdiki işler iyice küçüldü ve volümler azaldı. Termal selofanın kullanımı her bakımdan daha rahat ve sağlığa zararlı bir tarafı da yok.”
İdil Erdem, drupa 2016’yı şöyle yorumluyor.
“Fuarlara ilgi her geçen gün azalıyor. Fuarın birinci haftası iyiydi, ikinci haftası zayıf olacağa benziyor. Pazar günü ziyaretçi çok azdı. Ramazan ayının etkisi ile Türk ziyaretçi sayısının azaldığını söyleyebiliriz. 2008 – 2012 fuarlarındaki Türk ziyaretçi sayısı daha fazlaydı. Ancak genel olarak daha nitelikli ve yatırım yapmayı düşünen ziyaretçilerin katıldığını tespit ettik.
Yeni temsilciliğimiz GMP, aynı makinede soğuk laminasyon, yaldız varak baskısı ve kısmi lak efekti uygulaması yapılabildiği için oldukça ilgi gördü. GMP’den hatırı sayılır derecede sipariş bekliyoruz.
UCHIDA
Uchida’nın ürünlerinde yeni gelişmeler var. Dijital matbaacıların otomatik kart – karvizit kesim sistemlerini artık lüks değil bir ihtiyaç olarak görmeye başladıklarını fark ettik. Siparişler alacağımızı düşünüyoruz. Zaten fuara gelmeden önce bile ciddi ilgilenenler vardı. Fuarda ilgilerinin ciddi olduğunu ve siparişe döneceğini görüyoruz. Uchida drupa 2016’da Aerocut serisinin Quatro ve Classic modellerini bir üst seviyeye çıkardı ve yeni modellerin adı “Aerocut Prime” ve “Aerocut One”. Aerocut 400 gr/m² ile kendi sınıfında en kalın kağıdı kesme özelliğine sahip.
Aerocut kesim makinesinin bazı hazır formatları var ama kullanıcı bunlarla sınırlı değil. İstediği ebatta kesim yapabilir. Creasing, yatay perfore, dikey perfore ve atlamalı perfore ile de kupon tipi işleri dekesmek mümkün. En büyük ebat ise uygun ebatlı dijital baskı makinelerine uyum sağlamak için, 37 x 67 cm.
Uchida’nın ürünleri zaten Türkiye piyasasında iyi bir isim yaptı. Hassasiyet ve kalite olarak öne çıkan ürünler. Türkiye’de 16 ilde satışımız var ve bugüne kadar hiçbir makinede elektronik arıza yaşanmadı. Elektronik stabilitesi mükemmel seviyede.”
MORGANA
Dijital baskı sonlandırmada dünyanın lider firmalarından Morgana, Plockmatic ile birleştikten sonra manuel ve otomatik beslemeli kitapçık üretiminde ön plana çıktı. 200 sayfaya kadar kalınlıktaki kitapları tam otomatik ayarlarıyla Amerikan cilt görünümünde yapabiliyor. Ayrıca Morgana’nın PUR tutkallı Amerikan cilt yapan Digibook serisi kapak takma makinaları da kalite olarak en üst seviyedeki makinalardan biri olarak ilgi gördü. Fuarda sergilenen Digibook 450 ve Digibook 200 modelleri ölçümü yapılan kitap kalınlığına göre tutkal miktarını da otomatik ayarlıyor.
Morgana’nın creasing ve katlama makinaları ise zaten Türkiye’de çok iyi tanınan makinalar ve bu makinaların daha ileri derecede otomasyona sahip modelleri drupa’da sergilendi.
Fuarda satışları olduğunu ancak önceden yaşanmış iptalleri dikkate alarak, makineyi ilk defa drupa’da görüp sipariş veren müşterilere biraz daha düşünmelerini söylediklerini belirten İdil Erdem, “Biz makineyi almadan önce makinenin müşterinin içine tam olarak sinmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyor.
Teknoset Makedonya, Azerbeycan, Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelere de satış yapıyor. Firma bu yıl Sign Istanbul ve Avrasya Ambalaj, gelecek yıl Photo & Digital ve Printtek 2017 fuarlarına katılacak.
Avrasya Ambalaj 2016’da Uchida Tapit bantlama makinesini sergilemeyi düşündüklerini belirten Erdem, ekliyor. “Bantlama, birçok shrink işinin yerini almaya başladı ve Uchida Tapit en çok satan makinelerimizden birisi oldu. Kullanımı çok kolay. Malzemeleri bir araya toplamaya yarıyor. Plastik gibi bir koruyucusu yok ama paketlenen ve bant ile sarılan malı bir kolini içine koyduğunuz zaman mal, müşteriye rahatlıkla sevk edilebiliyor. Avrupa’nın plastik kullanımını olabildiğince minimum düzeye taşıdığını görüyoruz. Bir markete gittiğinizde plastik torba diye bir şey yok. Fuarda belki bu ürünün yanında başka ürünler de koyabiliriz.”