drupa’da inkjet kodlama sistemleri tedarikçisi birkaç firmanın stantlarında o firmalar için ürettiği makineleri sergilenen Ultra A.Ş. hem temsil ettiği firmaların, hem de kendi makinelerinin tanıtımını yaptığı drupa 2016’dan başarılı sonuçlar bekliyor.
Ultra A.Ş. daha fuarın ilk günlerinde çok sayıda başarılı görüşmeye imza atmış, hatta hiç beklemediği halde sürekli form makinelerinden bile siparişler almıştı. Makine imalatında kendi müşterilerinin yanı sıra, dünya markalarına da no name imalat yapan Ultra A.Ş. standında Yönetim Kurulu Başkanı Erçin Mesçi sorularımızı yanıtladı.
Bu drupa’da neler tanıtıyorsunuz?
Biz drupa’ya iki amaçla geldik; birincisi mümessil olduğumuz firmanın ürünlerini satmak ve ikincisi kendi imalatımız olan makineleri mümessiller aracılığıyla veya doğrudan son kullanıcılara sunmak.
Ultra Türkiye’de sürekli form alanında biliniyor ama sürekli form sektöründeki daralmadan dolayı biz yönümüzü tamamen dijital sektöre çevirmiştik. Bu doğrultuda, bir yandan kendi makinelerimizi geliştirirken, beraber çalıştığımız firmaların desteği ile yeni makineler de geliştirdik. Kendi makinelerimizi, ana baz makinelerimizi Avrupa’da birçok farklı firmaya teslim ediyoruz. Onlar üzerine kendi baskı kafalarını, inkjet sistemlerini monte ediyorlar. Ana amacımız ilk başta inkjet dijital baskı yapan firmalara baz makine üretmek. Bu konuda çok başarılı olduk. Avrupa’da üç değişik firma ile çalışıyoruz. Bütün baz makinelerini biz veriyoruz.
Hangi firmalarla çalışıyorsunuz?
HSA Systems (Danimarka), Flex Sytems (Hollanda) ve son olarak Amica Systems (ABD) ile çalışmaya başladık. Biz sadece distribütör firma değiliz; hem bu firmalar için makine imal ederek makine imalatını desteklemiş oluyoruz hem de dünyanın dört bir tarafına kendi makinelerimizle beraber dijital sistemler satmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla tam bir çözüm sunucu olmak amacındayız.
Tamamen özel, çizime göre imalatlar; firmaların taleplerine göre özel imalatlar yapabiliyoruz. Standart belli makinelerimiz de mevcut. Bu fuarda da hem standımıza gelen müşterilerle hem de birlikte ortak çalıştığımız firmalarla bir arada olmaya çalışıyoruz. Bu drupa’da 4 ayrı yerde kendi makinemiz sergileniyor. Biri kendi standımızda, bir diğeri yeni çalışmaya başladığımız Mylan Group adlı bir Vietnam firmasında. Mylan’a bir makine verdik, kendi inkjet sistemlerini monte ettiler. Üçüncüsü, Zacares adlı İspanyol numaratör firmasında; ona da bir makina verdik. Zacares ile de yeni çalışmaya başladık. Zacares kendi standında makinemizi sergiliyor. En büyük keyif aldığımız şey ise HP’nin kendi holünde HSA markasıyla makinemizin sergileniyor olması… Dolayısıyla bir açıdan dört koldan dünyaya ürün dağıtmaya çalışıyoruz.
Yurt dışından, iş ortaklarımızdan aldığımız inkjet kafaları kendi makinelerimizde sergileyerek doğrudan son kullanıcıya veya distiribütörlere verebiliyoruz. Biz makineci olduğumuzdan yurt dışı satışlarımıza herhangi bir limit koymadılar. Kendi makinemizle dünyanın her yerine satabiliyoruz. Bir nevi OEM iş ortağı gibi çalışıyoruz. Makine imalatçısı olmanın avantajıyla müşteriye özel üretim, tek bir makine üretimi de yapabiliyoruz. Tabii bu çok kolay değil.
drupa’da ana hedefimiz, tabii ki komple çözüm sunmak. Yanı sıra dünyadaki tüm inkjet kafa üreticilerine baz makine imal edebilmek.
Kapasite kullanımı yönünden geçen yıl nasıl geçti; bu yıl hedefiniz nedir?
Geçen yıl bir önceki yıla göre % 35 ciro artışı sağladık. İlginç olan, 2014 yılında ciromuzda ihracatın payı % 15 iken, 2015’te % 40’a çıktı. Bu sene ihracat oranını % 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz ve o doğrultuda çalışıyoruz. Genellikle özel imalat yaptığımız için kapasiteyi hesaplayamıyoruz. Ama en fazla dört hafta teslim süresi veriyoruz ve bu sürede teslim etmeyi başarıyoruz.
Hollanda’da DGPress firması ile üç yıl önce yaptığımız çok güzel bir sözleşme vardı. Şu anda bütün DGpress kasetleri ve ünitelerindeki birçok parçaları Türkiye’de imal edip Hollanda’ya ihracatını yapıyoruz. Bütün dünyaya Holanda’dan gidiyor. Bu firmadan devamlı düzgün bir sipariş akışı var. Bu fuarda da birkaç farklı firmayla OEM üretim yapmak için güzel görüşmeler yaptık; hepsi çok ilgilendi.
Adetli olmayan ürünleri de üretebilmemiz çok büyük bir avantaj. Tabii ki Çin’den daha pahalıyız ama Çin’de 1, 2, 3 makine yaptıramıyorlar. Biz işi biliyoruz ve esnek yapımız sayesinde tek bir özel siparişi de çok yüksek adetlerde siparişleri de üretebiliyoruz. drupa’dan sonra ciddi bir geri dönüş bekliyoruz.
Türkiye’de de özellikle matbaacılık sektöründe çok başarılı montajlar yaptık.
Onları biraz detaylandırabilir miyiz?
Ambalaj sektörüne çok girmemeye çalışıyoruz. Ambalaj sektörü özlellikle kutu ambalaj, kutu kodlama veya son noktada kodlamalara çok fazla girmiyoruz. Bizim hedefimiz hep grafik endüstrisi. Bu sene 50’nin üzerinde dijital sistem montajı yaptık. Kimsenin çözemediği işleri çözdük. Ve bu konuda da çok iddalıyız .
Matbacılık sektöründe özellikle tek renkte çok iddalıyız. Bu fuarda da ana hedefimiz renkliye çıkabilmek, CMYK baskılara girebilmek.
Bu arada KOSGEB aracılığı ile destek için başvurduk; KOSGEB’den özel bir makine yapımı ile ilgili desteğimiz çıktı. Şimdi yeni bir makine yapıyoruz; özellikle etiket sektörüne etiket kesimi yapacak, arkasından renkli baskı yapacak bir makine olacak.
Labelexpo’ya o makine ile mi gitmek istiyorsunuz?
Evet, Labelexpo’da ana hedefimiz onu tanıtmak olacak. Renkli kafa konusunda hangi ürünü kullanacağımıza % 100 karar vermedik ama bir yıl içerisinde hem etiket kesimi yapıp sıyırabilecek hem üzerine 4 renk baskı yapacak bir makineyi piyasaya sunacağız. Hedefimiz sektörün devleriyle rekabete girmek değil. Orta ve düşük tirajda biraz ekonomik ama aynı zamanda kaliteli dijtal baskının avantajlarını kullanabilecek firmaları hedefliyoruz. Yazılım desteğini de kafayı aldığımız firmadan alacağız.
Artık biz Ultra olarak dijital baskı hedefini koyduk. Sektörde hem imalat yapan hem de çözüm ortağı olan çok fazla firma yok. Büyük üreticilerin % 20 – 30’u mertebesinde fiyatlarla piyasaya çıkmayı hedefliyoruz. Başarılı olacağımızı sanıyoruz. Çok güzel projeler, teklifler var. Bunlar drupa’dan bir iki ay sonra netleşecektir.
Sürekli form makineleri de sergiliyorsunuz, talep var mı?
Sürekli form ülkemizde bitti. drupa kataloğuna girerken sürekli form makineleri de yapıyoruz diye belirtmiştik. İlginç bir şekilde sürekli form talebi de gördük ki ben bu fuarda sürekli form imalatçısı olarak katılan çok fazla firma olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla gerek malzeme, gerek makine konusunda ciddi ilişkilerimiz oldu; hatta nerdeyse 2 harman, 2-3 tane sürekli form tabakalama, bobinden boş sürekli form hazırlama makinesi satılmış gibi gözüküyor. Kısaca sürekli form beklediğimden daha çok ilgi gördü.
drupa’nın ziyaretçi profilini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hiçbir şey almayacak olsa bile bir şeyler görmek, öğrenmek için Türkiye’den drupa’ya gelen insanlar görüyorum. İşin ilginci çok ufak ülkelerden, uzak, bilmediğimiz çok farklı ülkelerden insanlar geliyorlar. Bugün Bogota’dan bir ziyaretçi geldi, çok ciddi bir görüşme yaptık. Yeni Kaledonya diye bir ülkeden gelen müşteriler ile satış konusunda presipde anlaştik. Birçok matbaacılık fuarı kapandı ama bence o klasik drupa vizyonu devam ediyor. Türkiye’den beklediğim insanların hepsi geldi, dünyadan da… Özellikle sosyal medyadan dolayı çok ciddi bir bilgi kirliliği ve hızlı bilgi akışı var. Birçok insan internetten de bakar ve anlar diye düşünüyor ama hâlâ matbacılık sektörü çok klasik bir sektör; ne kadar iletişim teknolojisi gelişse de insanlar makineye dokunmadan makine alma konusunda karar vermiyorlar. Bence drupa devam edecektir.