Teknova A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sezginel;
Teknova A.Ş. 2001 yılından bu yana matbaa sektörüne kimyasal malzemeler temin ediyor. Firmanın 25 yılı aşkın sektör deneyimine sahip ortaklarının, mühendis ve kimyagerleriyle oluşturduğu yeni güçlü yapısı sayesinde Teknova A.Ş. kendi tesislerinde 100’e yakın ürünün uluslararası standartlarda üretimini yapıyor ve 20’den fazla ülkeye doğrudan veya dolaylı ihraç ediyor.
Teknova, 2000 m²’lik kapalı alanda, yenilenmiş ve kapasitesi artırılmış üretim tesislerinde ISO ve FOGRA standartlarında üretim yapıyor.Firmanın 4 adet FOGRA sertifikalı ürünü bulunuyor.
Bundan önceki drupa fuarlarında katılımcı firma olarak stand açan Teknova dünya pazarına taşındı. Teknova şimdi birçok saygın firmanın Türkiye temsilciliğini yürütmekte.
Teknova A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sezginel sorularımızı cevapladı.
drupa 2016’da hangi temsilciliklerinizle birlikte yer aldınız?
Sava standında gazete, dergi ve ambalaj baskı blanketleri ile,
Eston, standında su bazlı flekso baskı mürekkepleri ile,
Gleitsmann, standında Düz ofset baskı mürekkepleri, Pantone renkler, UV, H- UV, LED ve baskı mürekkepleri ile,
Tesa standında bobin ekleme bantları, klişe bantları ve diğer ambalaj çözümleri ile
Organik kimya standında sıcak, soğuk tutkallar (Sırt, yan, mücellit ve selefon tutkalları) ile ve
Baldwin standında yıkama bezi, su hazırlama sistemleri ve katlama tutkalları ile yer aldık.
Son temsilciliğiniz Eston Chimica’dan söz eder misiniz?
Eston Chimica yalnızca su bazlı flekso baskı mürekkebi dalında üretim yapan ve bu konuda uzmanlaşmış İtalya’daki en büyük firmalardan birisi. Türkiye pazarını uzun zamandır izliyorlar ama lokal satış yaptıkları büyük ambalaj şirketleri dışında şimdiye kadar bu pazara doğrudan girmemişlerdi. Gerekçe olarak da doğru ortağı bulamadıklarını ifade ediyorlardı.
Teknova AŞ ile ortak çalışmaya karar verdikten sonra gelecekte Türkiye’den büyük beklentilerinin olduğunu biliyoruz. Biz de Teknova olarak bu amaçla yepyeni bir ekip oluşturarak yeni laboratuarlar kurarak deneyimli bir ekiple işe başladık. Türkiye pazarı için ürünümüzün doğru olduğundan eminiz. Çünkü hem kaliyemiz hemde rekabetçi bir fiyatımız var.
Sadece su bazlı mürekkep mi üreteceksiniz, solvent bazlı üretiminiz de olacak mı?
Son birkaç yıla baktığımızda gittikçe daha da fazla ambalaj baskıcısı ve polietilen baskıcısı solvent bazlıdan su bazlı mürekkebe geçiş yaptı. İtalya ve Batı Avrupa gibi pazarlarda su bazlı mürekkep tüketimi gerçekten fazla ve bizi en çok polietilen ve polipropilen baskıcılar ilgilendiriyor. Batı Avrupa’da zaten su bazlı mürekkepleri kullanılıyor. Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Türkiye gibi pazarlarda bu yeni ve yükselişte olan bir fırsat. Bu, hem bizim hem de polietilen ve polipropilen malzeme kullanan baskıcılar ve üreticiler için de ayrı bir fırsat… Su bazlı mürekkep teknolojisi gelişiyor ve çok daha iyi duruma geliyor. Dolayısıyla fleksografik baskının geleceği su bazlı baskıda olacak. Hem çevresel açıdan hem de baskı kalitesi açısından böyle olacağını görüyoruz.
Türkiye pazarı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Biz Teknova olarak zaten uzun süredir Türkiye pazarındayız, bu pazarı izliyor ve takip ediyoruz. Elimizdeki doneleri temsilciliğini yaptığımız Eston Chimica ve bağlı bulunduğu Avrupa Mürekkep Üreticileri Birliği (EUPIA) ile paylaşarak Türkiye pazarı hakkında bir yol haritası belirledik.
Özetle Türkiye pazarı şu anda teknolojik olarak gelişmiş durumda. 10 senedir Türk firmalarımız yeni makineler ve teknolojiler satın alıyorlar. Ayrıca yine teknolojik olarak gelişmiş ürünlere ihtiyaç duyuyorlar. Bu pazar ileri teknoloji, performans, yüksek baskı hızı ve kalite istiyor.