Imeks Group Şirket Müdürü Mert Gönenç;
drupa’da Bobst standında Imeks Group’tan Mert Gönenç ve Emrah Gönenç Türkiye’den gelen etiket ve orta en flekso müşterilerini karşıladılar. Geçen yıl Labelexpo döneminde başlayan Bobst temsilciliği drupa ile daha geniş bir kesimi kucaklamış durumda. Bobst standında Mert Gönenç sorularımızı yanıtladı.
Labelexpo 2015’den itibaren Bobst’un temsilciliğini de üstlendiniz. drupa’da da Bobst standındasınız. Bu temsilcilik neleri kapsıyor?
Biz Imeks olarak Bobst’un dar ve orta en kısmındayız; sıralı flekso, uv flekso kısmındayız. MX, M1, M4, M5, M6 diye adlandırılan M serisinin temsilciliği bizde. Bunların satışını, satış sonrasını hizmetlerini biz gerçekleştiriyoruz. Sadece bu seri makineler Bobst’un Bobst Firenze isimli İtalya’daki fabrikasında üretiliyor. Bobst’un farklı ürün gruplarının üretildiği dünyanın değişik yerlerinde olan fabrikaları var.Bu makineler de İtalya’da üretiliyor. Ama tabii buradaki üretilen makineler Bobst’un argesi, teknolojisi, ürün geliştirmesi çerçevesinde üretiliyor.
Bobst temsilciliği başladığından bu güne geçen süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bobst çok büyük bir aile, çok geniş bir yelpaze ve çok büyük bir sinerji. Bunun bize de katkıları var. Ama bir o kadar da bu yeni iş birliği Bobst’a da çok büyük bir sinerji kattı. Çünkü Türkiye’deki mevcut portföyünden müşterilerinin ihtiyaçlarını giderdi ama daha önce hiç tanımadığı, hiç tanışma imkanı olmayan bir endüstri ile de buluşma imkanı oldu. Herkes bu konuda memnun.
drupa’da hem makine hem de yenilik anlamında neler var?
Bizim tarafta M6 inline UV flekso baskı makinesi var. Müşterilerimize tanıtıyoruz. Bu makine 67 cm genişliğinde, 9 renk, UV inline bir flekso makine. 20 mikrondan 350 gram kartona kadar hem fleksıbıl film hem kartonda orta ve düşük tirajlı işleri basan bir makine.
Buradaki makinemizdeki yenilik çıkış kısmında. Rulo karton beslenen bu makinede baskıdan sonra çıkışta, çıkan ürünün diğer Bobst makinelerde işlenebilmesi, kesilebilmesi için kartonu tabakalayabilen ve istifleyen bir sistem eklendi. Yani aynı makinenin üzerinde inline olarak bu fuara özel iki tane sonlandırıcı mevcut. Bir tanesi basılan rulo malzemeyi çevirip rulo halinde sarıyor. Bir sonraki demoda da işi değiştirerek karton basıp, tabakalayıp kartonu tabaka bir şekilde istifliyor.
Türk ziyaretçiler için sayısal ve nitelik olarak değerlendirmeniz nedir?
Oldukça yoğun bir ziyaretçi trafiği ve ilgi var. Çünkü standımızdaki bu M6 makinemiz, 630 mm genişliğinde tam iki sektörün buluşma noktası olan bir makine. Hem büyük fleksıbıl ambalaj firmalarının orta ene yönelik ilgisini çekiyor hem de gelişen dar en etiket firmalarının orta ene yönelik ilgisini çekiyor. Her iki taraftan da oldukça yoğun bir ilgi var. Ofsetçilerden de karton çözümü için oldukça beğeni kazanıyor.
Baskı altı malzemesinde bir sınırlama var mı?
Baskı altı malzemesinde herhangi bir sorun yok. M6 konvansiyonel UV bir makine. Tabii burada Bobst’un teknolojisi ön plana çıkıyor. Çünkü bu makine aynı zamanda gıda üretimine uygun bir makine. Bu şu demek, bu makinede düşük migrasyonlu mürekkeplerle gıdayla temas edebilecek şekilde UV üretim yapılabiliyor. Sistemin içinde çift sensörle anlık olarak her rotasyonda migrasyon ölçümü yapılıyor ve bu veriler makinenin kalite kontrol sisteminde değerlendiriliyor.
drupa 2016’ya gelmeden önce beklentileriniz nasıldı?
Açıkçası bizim böyle yoğun bir ilgi beklentimiz yoktu. Biz daha ufak etiket makinelerine daha çok odaklanmıştık. Ama gördük ki pazar şu anda orta ene hazır duruma gelmiş. Artık 30 cm’nin altı kalmadı. Ebatlar daha genişlemeye başladı. Bizim makinelerimiz de 37 cm’den başlıyor. Bunun altında etiket makinesi olarak makine kalmadı diyebilirim. 43, 53 ve 67 cm genel ölçüler.
Imeks 2015’i nasıl geçirdi? 2016’da ki bu beş aylık süreç nasıl geçti? Bu seneye ilişkin beklentileriniz neler ve fuarın buna etkisi olacak mı?
Geçen sene de bizim için başarılı bir seneydi. Hem kendi özelimizde başarılıydı hem Labelexpo olmasının getirdiği birtakım avantajlar vardı. Bu sene biraz yavaş başladı. Ama bugün itibarıyla bu seneye geri dönüp baktığımızda hedefleri aştık ve büyüme gösterdik. Bu da herşeyin çok iyi gittiğini gösteriyor.
Fuar sonrası bir proje var mı?
Hemen fuar sonrası olabilecek projelerin çoğunu neticelendirdik sayılır. Ama “evet bu bizim işimizi görür biz burada da araştırma yapmalıyız” diyen çok yeni müşterimiz oldu. Bu çok güzel bir değer bizim için. Karton sektöründen ve fleksibıl ambalaj sektöründen de gelenler var. Hatta etiketten de daha büyük ebada, ambalajlara geçmeyi düşünen firmalar var.
Diğer temsilciliklerde durum ne?
Diğer temsilciliklerde de birtakım yenilikler var. Bunların en önde geleni Durst. Durst dijitalde çok uzun süredir Türk müşterisinin takip ettiği bir marka. Biz orada sadece Tao serisi olan etiket baskı makinelerinin temsilciğini yürütüyoruz. Bunun dışında oluklu mukavvada, dijital baskıda, seramikte, tekstil baskısında makineleri ve temsilcileri var. Etikete ilgi yüksek. Orada da yine hem etiket kağıdına hem alüminyuma baskıyla alakalı olarak, ikisini kombine etmek isteyen çözümlere odaklanmış talepler var. Yine son Labelexpo’da gösterdikleri yenilik olan yüksek çözünürlüklü baskıyı inkjette Türkiye’ye getiriyoruz.
Onun dışında Karlville firmamız, shrink sleeve ambalaj sonlandırma makinesini ve laminasyon makinesini sergiliyor.
Prati firmamız, içecek sektörü ve IML için şekilli kesim makinesini sergiliyor.
Zonten firmamız, yarı rotary ofset makinesini sergiliyor. Bizler de müşterilerimizi ağırlıyoruz.
Türkiye’de yatırımlar devam ediyor. Bir miktar yavaşlama var gibi gözükse de aslında halen pazarın büyümeye devam ettiğini ve taleplerin yoğun olduğunu söyleyebilirim.
Fuarda ziyaretçi profili nasıl?
Yeni firmalar ve yeni yüzlerin sayısında bir miktar artış olduğunu düşünüyorum. Özellikle sektörün çok içinde olmayıp yeni bu sektöre girmeyi amaçlayan firmalardan ziyaretçilerle karşılaştım. Bu güzel bir şey. Dışardan sektörümüze ilgi var. Onun dışında mevcut firmaların da ilgisinin devam ettiğini görüyorum. Ancak bu fuarda teknik ekiple yeterli ziyaretçi yok gibi. Bu biraz dikkatimizi çekti. Daha çok firma sahibi bazında bir katılım var. Bu da belki karar verme aşamasında firmalarımızın daha ileri düzeye geldiğini gösteriyordur. İlk defa drupa fuarını ziyaret eden hatırı sayılır derecede insan olduğu söylenebilir.