Nadir Kargı; “Amsky Çin’in en kaliteli CtP markası”
Lino Sistem drupa’da Amsky CtP, Sei Laser kesim ve pilyaj makineleri, Jeco Plastik ve Bel stantlarında Türkiye’den ziyaretçileri ağırladı.
Nadir Kargı, Amsky standında sorularımızı yanıtladı.
drupa’da birçok markanız var. Hangisinden başlamak istersiniz?
Fuarda Amsky standındayız. Amsky CtP çözümlerini Türkiye’de kendi markamız olan Linotech adıyla da lanse ediyoruz.
Amsky Çin Halk Cumhuriyeti’nde üretilen, Çin’in en kaliteli CtP markası. Dünyada 2800’ün üzerinde makinesi çalışıyor. Türkiye’de de makineleri var. Hem ozosol/konvansiyonel ofset kalıpta, hem ofset termal kalıpta hem de flekso CtP’de başarılı çözümleri olan bir marka. Yatırım maliyeti anlamında oldukça ekonomik. Teknolojisi çok gelişmiş, stabil, pozlaması mükemmel, nokta kalitesi çok yüksek. Ofset CtP’lerde 2400 dpi, flekso CtP’lerde 4000 dpi çözünürlük sunuyor. Denenmiş, test edilmiş ve kalitesi onaylanmış bir ürün.
Amsky fuar standında; geniş ebat ve hızlı konvansiyonel Aurora U1400 serisi tek kaset otomasyonu ile sergilendi. Ayrıca konvansiyonel Aurora U864 serisi 4 kaset otomatik besleme ve otomatik kalıp banyo çözümü ile, termal kalıp için hızlı model Aurora T256, flexo çözüm modelleri olarak yeni geliştirilen hızlı ve farklı lazer çözümü ile Aura 800+, metal tabanlı klişeler için Aura 600M ve giriş seviyesi model olan Aura M600E modeller sergilendi.
Türkiye’de CtP pazarının boyutları nereye geldi?
CtP pazarı da artık doyum noktasında. Orta ve küçük işletmeler halen, ekonomik ortam ve belirsizliklerden dolayı, operasyonu bünyelerine almaktansa dış kaynak kullanarak kalıp çekimlerini repro firmalarında yaptırıyorlar. Ekonomideki gelişmelere bağlı olarak ve tabii ki yatırım maliyetleriyle doğru orantılı olarak bu işletmeler operasyon kendi bünyelerine almaya hız vereceklerdir. Büyük şirketlerde ofset devam edecek. Sektör yavaş yavaş dijitale kayıyor ancak CtP ihtiyacı en az daha 5 yıl geçerliliğini koruyacaktır. Flekso ise uzun süre devam edecek. Flekso klişe üretiminde makine yatırımından çok dışarıdan klişe hizmeti almak tercih ediliyor. O pazar biraz daha sıkıntılı.
Fuarda satış görüşmeleriniz var mı?
Temsilciliği aldığımızdan bu yana ciddi ön görüşmeler yaptığımız firmalarla burada fuarda da görüşme olanağı bulduk. Firmalar fuar fiyat avantajı yanı sıra çözümleri de yerinde görmek alternatifleri değerlendirme fırsatları buluyorlar. Görüştüğümüz firmalarla gereksinimleri analizi, model kararı, tekliflerin verilmesi ve değerlendirilmesi bir süreç ve fuar sonrasında devam edecek.
Diğer temsilciliklerinizle ilgili neler söylemek istersiniz?
Sei LASER
Bir İtalyan firması olan Sei Laser fuarda; Etiket ve esnek ambalaj sektörüne yönelik bobinden bobine çalışan alternatif güç ve hıza yönelik lazer ünite adet seçeneğiyle “Label Master” (Türkiye’ye geçtiğimiz yıl Label Master etiket kesim makinesini de kurduk), ayrıca 50 x 70 cm ebatta tabaka karton ambalaja yönelik, hem kesim hem de dekorasyona çözümleri sunan “PaperOne-5000” ve başlangıç makinesi olarak 35 x 50 cm ebadında PaperOne-3500 sergilemekte. Paperone 5000’in girişinde mekanik pilyaj yapma imkânı da var. Pilyaj için bıçak hazırlanması ise artık günlerce bıçak beklemeyi gerektirmeyecek şekilde çözümlenmiş. SEI LASER bu konuda hakikaten bir teknolojik gelişim ile baskı şirketlerine bıçak yapım operasyonunu da iç bünyeye alma olanağı sağlayacak. Bu uygulamanın nasıl yapıldığına dair çözüm de fuarda sergileniyor. Bu makinelerle ilgili pozitif sonuçlanacağına inandığımız proje çalışmaları devam ediyor.
SEI LASER tarafında geliştirilen ve “PACKMASTER OEM” model adı altında lanse edilen bir diğer çözüm ise esnek ambalaj uygulamalarında yırtma, koparma, açma olanağı sağlayan pilyaj, perfore, kapak/pencere kesim gibi seçenekleri lazer ile yapan yeni çözüm. Bu çözüm bobin çözücü ve sarıcı ile ayrı bir üretim hattı olarak kurulabileceği gibi aynı zamanda yüksek hızlı dilimleme veya laminasyon sistemleri üzerine de farklı en ebadı ve hız seçeneklerinde “in-line” olarak da kurulabiliyor.
BEL Overprint MIS
Bel firması “Overprint MIS” sürüm ismiyle baskı sektörünün; ofset, Flexo ve dijital operasyonlarına yönelik çözümünü fuarda sergiliyor. Baskı sektöründe firmaların gelişme, genişleme ile beraber bu tür yazılımlara gereksinimleri daha da artacaktır. Her ne kadar yazılım yatırımları geri dönüşü anlık hissedilebilen bir yatırım olmasa da yeni ikinci, üçüncü kuşak yöneticiler artık bu konudaki gereksinimleri algılıyor ve talep artarak devam ediyor. Yakın zamanda birkaç projenin olumlu sonuçlanmasını beklediğimiz çok iyi bir çözüm.
Jeco Plastics
Bir başka ürünümüz Jeco Plastik, özellikle büyük ofset ve ambalaj firmalarına yönelik tasarlanmış, çok dayanıklı, en az 20 yıl ömürlü paletler üretiyor. Amerikan Jeco Plastik firmasının çok farklı sektörlerde müşterileri var. Matbaa tarafında otomasyon, süreklilik anlamında Heidelberg tarafından onaylanmış bir ürün. Makineyi durdurmadan palet değişimi sağlıyor. Fuarda da Heidelberg, Manroland, Bobst stantlarında da Jeco paletleri kullanılıyor. Firmanın ayrıca otomotiv, ilaç endüstrisi, savunma sanayi ve ağır endüstriyel operasyonlara yönelik çalışmaları da bulunmakta.
Baskı sektörüne yönelik paletler “rotational moulding” yöntemi ile saf reçine kullanılarak üretiliyor. LLDPE kullanılan paletlerde dayanıklılık had safhada. Dolayısıyla maliyetler yüksek ancak 20 yıl gibi bir ömürde amortisman çok düşük olarak karşımıza çıkıyor. Yani al unut türünden bir ürün. Bu anlamda baskı sektöründe fabrika için kullanıma yönelik bir çözüm. Tabii ki sevkiyat için yarı çözümler de bulunuyor.
Bu fuarda sergilenen ürünler ve teknolojiler itibarıyla neler dikkatinizi çekti?
Bu drupa’da önceki fuarlardaki canlılık yok. Global ekonomik sıkıntıların da bunda payı var sanırım. Türkiye’den gelen ziyaretçi sayısında veya kalınan gün sayısında gözle görülür bir azalma var. Günümüz iletişim ortamında artık her şey bir tık ötede. Böyle giderse drupa’nın ömrünü de tartışmak gerekecek.
Fuarda 3D baskı teknolojisi dikkat çekiciydi. 3D baskı önümüzdeki yıllarda daha çok konuşulacak. Bugün inkjet için konuştuklarımız, iki üç drupa içinde 3D baskı için de geçerli olacak. Üretim için henüz yavaş ama diş ve mücevher sektörlerinde önemli bir avantaj. Uzay sanayiinden ayakkabı sanayiine kadar her sektörde işe yarayacak bir teknoloji.
İnkjet baskı artık tüm markalarda mevcut. Oldukça hızlanmış ve gelişmiş durumda. Matbaacılıkta gazeteden ambalaja, esnek ambalajdan ekstre basımına kadar hemen hemen her uygulama inkjette yapılabilecek noktaya gelmiş. Baskı maliyetleri mürekkep maliyetleriyle birlikte biraz daha düşmüş. Ama yüksek kaliteli, hızlı baskılar yapan makinelerin baskı maliyeti düşük ama makine maliyetleri yüksek. Landa’da ise hâlâ perde arkasında bir şeyler var; elle tutulur bir şey göremiyoruz. Bazı ofsetçilerin de ortak olduklarını görüyoruz; Benny Landa da o rüzgârı arkasına alarak iyi bir pazarlama yapıyor. Bu tür sistemlere yatırımı yapmak cesaret işi. Ben gerçekten ilk Landa makinesinin Türkiye’de ne zaman kurulacağını merak ediyorum.