Robatech Tutkal Teknolojileri San. Tic. A.Ş.
Satış Müdürü Hakan Tanrıöven
İsviçre merkezli Robatech endüstriyel tutkal uygulama alanında yüksek kaliteli uygulama sistemleriyle dünya çapında lider. Hassas yapıştırıcı uygulama sistemleri sıcak ve soğuk tutkalın verimli işlenmesini destekliyor.
İsviçre’de hizmete giren yeni üretim binasında tüm enerji ihtiyacını akıllı bina teknolojisi sayesinde güneş enerjisi desteğiyle kendi üreten Robatech tüm ürünlerini enerji tüketimi açısından sürekli optimize ederek çevreye yük bindirmiyor. Firma 70’in üzerinde ülkede hizmet veriyor. Robatech Türkiye tüm yapıştırıcı uygulamalarında sektöre çözüm sunuyor.
Robatech AG. ve W. H. Leary Inc. drupa 2016’da birlikte hareket ettiler. Stantları yan yana olup bir geçitle birbirine bağlı iki firma global ortaklıklarını vurguladı. Robatech sıcak ve soğuk tutkal sistemleri ile grafik endüstrisi için komple yapıştırıcı uygulama çözümleri sunuyor. Leary soğuk tutkal uygulama ve uygulama sonrası kalite kontrol çözümleri ile katlanır kutu (Folding Carton) endüstrisine odaklanmış güçlü bir yapıya sahip . İki şirket kaliteli yapıştırıcı uygulaması için en iyi ürünleri ve çözümleri müşterilerine sunmak için birlikte hareket ediyorlar.
Robatech & Leary grafik endüstrisinde kaliteli sıcak ve soğuk tutkal çözümleri ile ilgili ürün yelpazesini sürekli geliştiriyor. Leary markasını ürün portföyüne ekleyen Robatech böylece kağıt işleme ve katlanır kutu endüstrisine kaliteli çözümlerle hizmet yelpazesini genişletmiş. Robatech global ağı sayesinde Leary çözümlerini ABD, Britanya hariç dünya çapında da temsil ediyor.
Yeni geliştirilmiş PUR hotmelt ergitme cihazı RobaPUR 2 ve back vacuum teknolojili FK IT serisine ait yüzey uygulama başlıkları Robatech firmasının fuarda öne çıkardığı ürünler oldu. Robatech AG fuarda Concept serisine ait sıcak tutkal sistemli ve kalite güvenceli Leary soğuk tutkal çözümlü komple donanımlı bir katlanır kutu makinesinin tanıtımını yaptı.
Robatech Tutkal Teknolojileri A.Ş. Satış Müdürü Hakan Tanrıöven drupa 2016’da sorularımızı cevapladı.
Türk ziyaretçiler sizden daha çok ne talep ediyorlar, beklentileri neler?
Türk ziyaretçilerin odaklandığı konu yenilikler. Bu fuar onlar için çok büyük bir anahtar. Bu fuara gelerek belki de önümüzdeki 4-5 senenin hangi alanlarda ilerleyeceğini görüp yatırımlarını ona göre değerlendirmek istiyorlar.
Müşterilerimiz ile yaptığımız görüşmelerimizde öne çıkan konular “yenilikçi ürünlerimizin olup olmadığı “ veya yapmak istedikleri tutkal aplikasyonlarına uygun çözümlerimizin olup olmadığı yönünde.
Üretim yapan firmaların sürekli takip etmesi gereken bir konu da ARGE departmanlarını geliştirme. Son dönemlerde biz bunu Türk firmalarda da görmeye başladık. Eğer firmalar kazançlarının belli bir bölümünü Ar-Ge’ye yatırırlarsa Türkiye’deki firmalardan bahsediyorum, inanıyorum ki onlar da teknoljiyi hızlı bir şekilde takip edip kendi pazarlarında nefes alabilecek kanallar açabilecekler.
Bu tutkallama sistemleri nerelere takılıyor? Sonuçta her makine üreticisinin kendi sistemi var. Onlarla iş birliği halinde mi çalışılıyor?
Bizim ana sektörümüz Paketleme Endüstrisi bunu takip eden endüstri converting ve matbaa. drupa 2016 fuarında olmamızın nedeni bu iki sektör. Bu iki endüstrinin içinde ciddi bir pazar oluşturan folder gluers dediğimiz yani karton yapıştırma, karton katlama uygulamaları ülkemizde ciddi bir ivme ile her geçen sene yükseliyor .
Türkiye’de bu noktada ciddi bir pazar var. Biz de bu pazarda ciddi bir oyuncu durumundayız. Yani bir firma bir kartona baskı yaptıktan sonra katlayıp kutu haline getirmek istiyorsa mutlaka onu otomatik bir şekilde tutkallaması gerekiyor. O zaman da mutlaka bir ekipmana ihtiyacı var. O noktada Robatech ve Leary firmaları devreye giriyor.
Sıcak ya da soğuk tutkal uygulaması yapacak firmalara Robatech veya Leary ekipmanlar sağlıyor, servislerini veriyor.
Robatech aynı zamanda son dönemlerde kitap sırtı yapıştırmada yeni bir teknolojiye geçti. Bu da Poliüretan Hotmelt teknolojisi. Biz de bu noktada dünyanın deviyle yani Müller Martini ile çalışıyoruz. Müller Martini makinelerde yapılan Poliüretan Hotmelt uygulamaları Robatech sistemlerle yapılıyor. Dolayısıyla biz de Müller Martini sayesinde bu sektörde Poliüretan Hotmelt uygulamlarında ciddi bir şekilde inovasyonu geliştiriyoruz. Müşterilerimizin mevcut makinelerine ya da yeni alacakları makinelere bu sistemi kurabiliyoruz.
Yine matbaa sektöründe katlama, yapıştırma makinelerinde soğuk tutkal sistemleri kuruyoruz. Eski makinelerin üzerine ekipmanlar yerleştirerek o makineleri daha hızlı hale getirebiliyor, verimliliklerini arttırabiliyoruz veya makinelerin firelerini azaltabiliyoruz. Müşterinin mevcuttaki üretim maliyetlerini aşağıya çekebiliyoruz. Eğer bir işi çok fazla elemanla yapıyorsa bu eleman sayısını azaltabilecek çözümler sunuyoruz. Daha önce 5 kişiyle yapılan bir uygulama bu sistemle 2 kişiye düşebiliyor. Bu da müşteriler açısından üretim maliyetinde ciddi bir avantaj sağlıyor.
Burada bir de katlama makinesi var. İşlevini anlatır mısınız?
Fuardaki katlama makinesi Amerikalı Leary firmasının demo makinesi. Bir tarafta sıcak tutkal kafası var. Ürün burada tutkallandıktan sonra yan yapıştırma için soğuk tutkal uygulamasına geçiliyor. Tutkal uygulandıktan sonra bir sensör vasıtasıyla kontrolü yapılıyor. Gerekiyorsa karton üzerine yine sıcak tutkal sürerek üzerine silikonlu kağıt koyuyor (herhangi bir kart yapıştırması gerektiği zaman üstüne bunu yapıştırabilsin diye). Bu sistem normalde Bobst, Omega ve Heidelberg makinelerde kullanılan sıcak tutkal ve soğuk tutkal sistemleri. Biz onların hatlarının üzerine ekipmanları monte ediyoruz. Bu ekipmanlar olmasa o makineler zaten işlevini görmüyor. Fakat makineler çok hızlı aplikasyonlar yaptığı için o makinelerin hızlarına yetişebilecek ekipmanlara ihtiyaçları var. Duran Makine’nin son geliştirdiği makineler dakikada 400-500 m hızlarla çalışarak kutu katlama yapıyorlar. Yani sizin o kadar hızlı giden bir ürüne nokta şeklinde tutkal atmanız gerektiğinde bu işi çok iyi yapıyor olmanız lazım. Dolayısıyla bu makine bu işin nasıl yapıldığını müşteriye göstermek için yapılmış bir demo makinesi.
Bu gün drupa’nın 8. günündeyiz. Firma olarak nasıl değerlendiriyorsunuz, sizin izlenimleriniz nelerdir?
Bu sene drupa’da inovasyon ürünler sergiledik. Aynı zamanda Amerikalı ortağımız W. H. Leary ile son iki seneden beri yapmış olduğumuz ortaklığı bu fuarla pekiştirdik. Onlarla beraber aynı stant içinde ürünlerimizi sergiledik. Onlar Folder Gluers makinelerine hem soğuk tutkal sistemleri üretiyorlar hem de bu uygulama sonrasında yapılan kontrol sistemlerini üretiyorlar. Uygulanan tutkalın doğru olup olmadığını, kutu üzerine basılan barkodun doğru basılıp basılmadığını, kutu üzerindeki pharmacode işaretlerinin doğruluğunu, kutu üzerine işaretlenen körler alfabesinin doğruluğunu onaylayan çeşitli gelişmiş sensörler ve raporlama yazılımları da var.
Dolayısıyla iki firmanın ortak katılımıyla gerçekleşen bu stant çok fazla ilgi gördü. Biz açıkçası fuar öncesi bu kadar umutlu değildik. Fakat bu seneki fuar ciddi anlamda kalabalık ve çok farklı ülkelerden ziyaretçiler var. Son yapılan değerlendirmelerde görüldü ki her gün standımızı yaklaşık olarak 65-70 farklı ülkeden ziyaretçi geliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Günlük doldurduğumuz formların sayısı 350-400 civarı. Fuar sonrası bu hızlı geçen fuarın kazanımlarını hep beraber göreceğiz.
Geçen drupa’yla karşılaştırıldığında durum nedir sizin açınızdan?
Biz bu fuarda çok daha iyi durumdayız firma olarak. Robatech 70 kadar ülkede konumlanmış bir firma. O ülkelerdeki arkadaşlarla değerlendirme yaptığımızda bu drupa’nın çok daha iyi ve hareketli olduğu ortaya çıkıyor. Makinelerin daha akıllı daha teknolojik hale getirilmesiyle fuarda da teknoloji şovu yapılıyor. Bu şovlar gelen katılımcıları etkiliyor. Biz de Robatech olarak mevcuttaki teknolojiyi çok hızlı takip ediyoruz, makinelerimizi, sistemlerimizi bu teknolojiye çok hızlı adapte etmeye çalışıyoruz. Bu da kullanıcılarımızın makinelerimizi kullanmalarında daha güvenli ve kusursuz bir aplikasyon yapmalarını sağlıyor.