drupa’nın şampiyonu olarak dijital ve LED UV kürlenme sistemlerini söyleyebiliriz.
Ali CAN / hubergroup Türkiye Teknik Destek Uzmanı
Sektörümünüzün en büyük fuarlarından biri olan drupa fuarı ile ilgili olarak genel anlamda söz edecek olursak, sektörün nabzını tutan ve sektör için gelecekte de yaşanacak gelişmeleri merak eden katılımcıların biraraya geldiği, uluslararası ve interaktif bir arena olarak yorumlamak mümkün olacaktır.
Bu yılki drupa fuarından beklentiler üreticiler açısından olumlu gelişmeler içerdiyse de yatırımcılar açısından oldukça zorlayıcı olmuştur.
drupa fuarındaki teknolojik gelişmeler sektörü ilerleyen günlerde seçim yapmaya zorlayabilecektir.
Dijital baskı kendi içinde inkjet, lazer ve son yıllarda çok konuşulan nanografi baskı ile çeşitlilik göstermiştir.
Burada bir öngörü yapacak olursak, tabaka dijital baskı makineleri saatte 6000 tabakayı rahatlıkla sarf edebiliyorlar. Bu durum ticari matbaacılığı günden güne daha da zorlayacaktır.
Dijital web konusuna gelecek olursak, dijital web az tirajlı yerel gazeteleri ve insertleri çok rahatlıkla üretebilen; gelecekte olumlu sinyaller veren bir teknolojidir.
Tüm bunların yanı sıra dijital dünyada, sadece emici olan değil emici olmayan birçok baskı altı materyalinde başarılı sonuçlar ile karşılaştığımız gerçeğini de unutmamak gerekir.
Genel bir bakış açısıyla konvansiyonel makine üreticileri, dijital baskı makine üreticileri ile iş birliği yapmışlar; bu iş birliktelik avantajlar getirdiği gibi aynı zamanda dezavantajlar da getirmiştir.
Peki bu dezavantajlar nelerdir?
Ticari matbaacılıkta bilindiği üzere tirajlar her geçen gün düşmekte, bu durum ticari matbaacılık ile uğraşan matbaaların maliyetlerine doğrudan yansımaktadır. Örnek verecek olursak; son yıllarda kartvizit, antetli, zarf ve az tirajlı amerikan ciltli katalog ve broşürler, neredeyse bunların tamamı dijital dünyada form bulmaktadır.
Dolayısıyla bu yılki drupa fuarında dijital dünyanın sektörde güçlü bir sesi olduğunu gördük. Yapılan Ar-Ge çalışmaları sektörde kabul görmüş, geleneksel bakış açısından yenilikçi bakış açısına doğru yumuşak bir geçiş süreci yaşanmaktadır.
Tüm bunlarla birlikte makine üreticileri entegre tesislere de göz kırpmak istemektedirler. Baskıdan çıkan baskı altı materyalini portföye göre işlemek, baskı sonrası işlemlerden geçirmek, ürünü nihai ürün olarak müşteriye sunmak, aradaki işlem ve zaman maliyetini düşürmek için oldukça başarılı Ar-Ge çalışmaları yapıldığını gördük.
Geleneksel baskı sistemi olan yani konvansiyonel diye bahsettiğimiz baskı sistemlerinde çok fazla gelişmeler göremedik. Kaldı ki Avrupa’daki baskı sistemleri 2011’den bu yana konvansiyonelden UV baskı sistemine yatay bir geçiş yapmaktadır. Bu durum halihazırda kullanılan konvansiyonel baskı sistemlerinin geleceği ile ilgili bize olumsuz sinyaller veriyor.
Ülkemizde H-UV sitemlerine tam geçiş yaşanamıyorken ve kurutma sistemi sayısı 10’u geçmezken; Fransa da kurutma sistemi sayısı 60 olarak telafuz edilmekte. Yani 60 civarında H-UV baskı sistemi halihazırda kullanılmakta iken, drupa’da gelecek bunun bir adım daha ötesi LED UV olarak tüm makine konfigürasyonlarında karşımıza çıktı.
Peki neydi bu LED UV?
LED UV;
Tek bir dalga boyu ile kürlenen düşük enerji tüketimi ve hızlı geçişlerinde kuruması ile ön plana çıkan ince film kalınlığı ile keskin nokta kazancı sağlayan, baskı operatörlerinin elini güçlendiren oldukça başarılı bir kürlenme sistemidir.
Bütün bunların ışığında gelecek teknolojik gelişmelerden etkilenmiştir diyebiliriz.
Mürekkep üreticisi olarak hubergroup bünyesinde teknolojik gelişmeleri an be an takip ederek yaptığımız Ar-Ge gelişmelerini sektöre adapte etme konusundaki çabalarımız sektörde pozitif yönde yansıma bulmaktadır.
LED UV mürekkeplerimizi halihazırda stoklarımızda bulundurarak sektöre verdiğimiz önemi buradan takip edebilirsiniz.
Sonuç olarak baktığımızda drupa’nın şampiyonu
olarak dijital ve LED UV kürlenme sistemlerini söyleyebiliriz.