Firma drupa’da bayilik talepleri aldı.
Ankara Polatlı’daki 26 bin m² modern fabrikasında karton ambalaj, puzzle, oyun kağıdının yanı sıra bardak kartonu ve bariyerli malzeme üretimi yapan Anıl Ambalaj, drupa 2016’da bardak kartonunu öne çıkardı. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gök, Anıl Ambalaj standında sorularımızı yanıtladı.
drupa’ya bardak kartonu getirdiniz. Neden bu tercihi yaptınız?
Bardak kartonu bildiğiniz üzere karton bardakların ana ham maddesi. Karton bardak kullanımı Türkiye’de olduğu gibi birçok ülkede hızla giderek artmaktadır. Ülkemizde bardak kartonu üretimi yapan ilklerden sayılırız. 2014’te Interpack fuarına da bardak kartonu ürünlerimizle katılmıştık. Bu senenin ilk çeyreğinde yeni ve yüksek kapasiteli ekstrüzyon kaplama hattımızın devreye girmesiyle beraber drupa fuarına yeni ürünlerimizle katılmış bulunuyoruz.
Bardak kartonunda başlıca özellikler nelerdir? Ürünün kalite vasıflarında neler olmalı?
Bardak kartonunda gıdaya uygunluğu açısından beyazlatıcı kullanılmaması yani “OBA free” olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kartonun kolay şekil alması ve ısıl yapışmasının iyi olması aranmaktadır. Müşterilerimiz sonuç olarak bardak makinelerinde performans gösteren, sızdırma problemi olmayan bir ana malzeme beklemektedir.
Karton bardak pazarı sizin için nispeten yeni bir pazar. Yeni bir pazara girmenin fırsatları kadar handikapları da var. Bunları nasıl aştınız?
Üretimimiz için ham madde ihtiyacı olan baz karton tedariği ciddi bir problem. Yurt dışındaki üretici firmalar baz karton vermek yerine daha çok polietilenli olarak satmak istiyorlar. Buradan yola çıkarak yerli çözüm bulduk. Projemizi Alkim Kağıt firmasına götürdük ve kartonda olması gereken özellikleri kendilerine sunduk. Birlikte yaptığımız titiz ve uzun Ar-Ge ve deneme çalışmalarından sonra teknik olarak sonuca ulaştık. Şu an Alkim fabrikasında kendi markamızla üretim yaptırıyoruz. Son teknoloji ekstrüzyon makinemizde polietilen kaplama işlemini uyguluyoruz. Çok titiz kalite kontrol süreçleri uyguladıktan sonra ürünlerimizi karton bardak üreticisi müşterilerimize sevk ediyoruz.
Türkiye pazarındaki konumunuz nedir?
Türkiye’de yılda yaklaşık 60 bin ton civarında karton bardak tüketiliyor. Biz son yatırımımızla bu pazardan 2016 sonunda aylık % 10 pay alıyor olacağız. Belki bu oranı biraz geçeriz ama Türkiye’de bazı zorluklar var. Bu işe girdiğimizde ton fiyatı 1600 dolar civarındaydı, şu anda 1200 dolar seviyesinde. Buna rağmen Çin’den ciddi bir fiyat baskısı var. Türkiye’de bardak üretimine ciddi bir yatırım var. Planlı mı, plansız mı yapıldığı ayrı bir konu. Tutunamayan makinesini başkasına devrediyor, o devam ediyor. Çin’den ayda 1600 ton civarında hazır bardak geliyor. İran bunu yasaklamış, Türkiye’nin de yasaklaması lazım ama maalesef devlet bu konuya müdahale etmiyor.
Karton bardak gıda sektöründe kullanılıyor ve sağlık mevzuatına uyumu da önemli. Çin’den ithâlât denetleniyor mu?
Denetlendiğini zannetmiyorum. Çin’de atık kartonlardan ve polietilenden bardak yapan firmalar söz konusu.
İhracatınız var mı?
Interpack fuarından bu yana İran, Gürcistan ve Kıbrıs müşterilerimiz mevcut. Bir ülkeye ihracat için nakliye mesafelerinin yakın olması çok önemli. Bunun yanı sıra Mısır, Cezayir, Tunus gibi ülkelerden yüksek tonajlı olmasa da talep var.
İç pazarda büyük üreticilere mal verebiliyor musunuz?
Büyük müşterilerimiz var. Yeni makinemizle ve tecrübemizle büyük firmaların ihtiyaçlarını doyurabilecek kapasitemiz mevcut. Tesisimiz tüm hijyen şartlarına uyan ve denetlenen bir firma. BRC IoP belgemizi her sene yenilemekteyiz.
Yine de ülke ekonomisine önümüzdeki yıl ciddi bir katkıda bulunabiliriz. Halen aylık 3000 ton kapasitemiz var ve yılda 36 bin ton bardak kartonu üretebilir durumdayız.
Ambalaj tarafında durum nasıl?
Son üç yıldır ambalajda durum pek parlak değil…
Ama rakamlar sektörün büyüdüğünü söylüyor…
Doğru ama çok yatırım yapılıyor ve fiyatlar dibe vurdu. Geçtiğimiz sene sektörün büyüklerinden biri Karaman fabrikasını kapattı. Yeni açılanlar da bir süre sonra kapatıyorlar. Sektör geniş görünüyor ama tirajlar çok düştü. Ambalaja ilk girdiğimiz yıllardaki milyonluk tirajlar yüzbinlere düştü.
Yurt dışında ambalaj pazarı ve ihracata ilişkin düşünceniz nedir?
Fransa bu sektörden çekildi. Fransa iyi bir pazar ama Polonya bizden daha yakın ve avantajlı ve büyüyor. Almanya’da da Polonyalı matbaalar var. Bizim 3 bin avroya gönderdiğimiz TIR’ı onlar 600-700 avroya çok daha kısa sürede gönderebiliyorlar.
Bir de oyun kağıdı ve puzzle işleriniz var. O pazarda durum nedir?
Zaten biz o pazarın en eskilerindeniz ve ciddi bir pazar payımız var. Oradaki payımız büyüyor. Puzzle ürünlerimiz belli marketlerde satılıyor.
Ziyaretçiler neler soruyorlar?
Fiyat haricinde özellikle kartonun teknik spesifikasyonlarını soran bilinçli bir müşteri grubu ile karşılaştık. Gıda mevzuatına uygunluğunu ve sertifikalarımızı ilgiyle dinliyorlar.
Bu üründe bayilik ve iş ortaklığı var mı?
İran, Cezayir, Fransa, Mısır, Rusya gibi ülkelerden bayilik talepleri var. Özellikle makineyi görünce bu firmaların bakışı ciddi ve pozitif yönde oluyor.