Tarsus Group Stratejik Geliştirme Direktörü Michael Fairley, etiket sektöründe son duruma ilişkin rakamlar verdi ve sektörün risklerine ve fırsatlarına değindi. Etiket sanayisinde son otuz yıldır ortalama % 4-6 oranında büyüme olduğuna vurgu yapan Fairley ambalaj ve etikette büyümenin devam edeceğini ifade ediyor. Başta Asya – Pasifik olmak üzere Latin Amerika ve Avrupa’da gelişmekte olan pazarlarda büyümenin daha yüksek oranda olduğunu kaydediyor.
Etiketlik malzeme pazarı hakkında da bilgi veren Fairley’e göre, yıllık 6.3 milyar metre kare ile kendinden yapışkanlı etiket en büyük hacme sahip ve yılda % 3.9 oranında büyüyor. Onu 4.94 milyar metre kare hacim ve % 1.4 yıllık büyüme oranı ile yaş tutkal uygulamalı etiketler takip ediyor. Yıllık % 4.4 büyüme oranı ile kendinden yapışkanlı pazarından pay almaya çalışan in mould (0.6 milyar metre kare) ve % 6.5 büyüme ile shrink sleeve (1.9 milyar metre kare) alanlarında da artış olduğu ifade ediliyor. Bu uygulamalar arasındaki yarış, özellikle plastik ve cam şişe uygulamalarında yoğunlaşıyor.
Kağıttan polietilen (PE) ve polipropilen (PP) filmlere ve daha ince film ve astarlara yönelim söz konusu. Halen % 57 oranında PE, % 24 oranında PP, % 10 oranında PET ve % 9 oranında diğerleri kullanılıyor. Tutkallarda da performans arttırılıyor.
Şişelere doğrudan baskı, sürdürülebilirlik ve fire, konsolidasyon, kârlılık, sonraki nesil arayışı, Fairley’e göre etiket sektörünün başlıca baş ağrıtan konuları. Kendinden yapışkanlı etiketin % 50 astar firesi dahil toplam % 60 fire ile sürdürülebilir bir teknoloji olmadığının düşünüldüğünü belirten Fairley’e göre, büyük ambalaj ve etiket şirketleri birleşiyor, orta ölçeklileri yutuyorlar ve daha da büyüyorlar. Bu şirketler gelişmekte olan pazarlara yatırım yapıyorlar.
Metalize baskı, kişiselleştirme, otomasyon vb. gelişmelere ve uygulamalara dikkati çeken Fairley, 2013’te % 19 pazar payına sahip dijital teknolojilerin 2018’e kadar bu oranı % 35’e yükselteceğini ekliyor.